Tratamente pentru incontinenţa la copii

Merită întotdeauna să verificaţi dacă nu este vorba despre o infecţie

În cazul în care copilul dumneavoastră pare sănătos mai puţin sub aspectul udării patului, este puţin probabil să fie vorba de o cauză gravă. Dacă aveţi orice motiv să credeţi că există o infecţie, doctorul dumneavoastră vă va sugera un test de urină. Vor trimite o mostră la laborator pentru a verifica dacă există vreo infecţie şi vor realiza de asemenea un test rapid „dipstick” pentru a se asigura că nu există alte probleme de sănătate.

Alarme pentru udarea patului (alarme pentru enurezis)

Aceste alarme pot fi un tratament eficient. Menite să sune sau să bâzâie în momentul în care patul începe să devină ud, acestea trezesc copilul, iar acest lucru se transformă într-un obicei de a se trezi atunci când simt nevoia să urineze.

Alarmele pot fi cumpărate sau, în anumite cazuri, furnizate de către medicul dumneavoastră (în acest caz ar trebui ca asistenta să vă arate cum să folosiţi alarma corespunzător). Puţină răbdare şi angajament sunt necesare, dar veţi vedea că merită. Există două tipuri principale de alarme.

• „Alarmele absorbante şi sonerii” au o saltea de plastic pe care o puteţi pune în mijlocul patului, acolo unde este udat de obicei. Salteaua de plastic are un circuit electric care este conectat printr-un fir la o alarmă cu sonerie sau care bâzâie. Plasaţi alarma astfel încât să nu fie la îndemână ca, atunci când sună, copilul dumneavoastră să fie nevoit să se dea jos din pat pentru a o opri, putând apoi să meargă la toaletă.

• „Mini-alarmele” sunt mai simple. Se ataşează la pijamaua copilului, aproape de guler. Un fir subţire conectează alarma la un senzor, ce trebuie ataşat la lenjeria intimă. Umezeala activează alarma care poate fi oprită temporar, insă copilul trebuie să se schimbe în haine uscate pentru a preveni repornirea alarmei.

Utilizarea unei alarme pentru udarea patului

• În primele 10 nopţi probabil că va trebui să vă treziţi copilul atunci când auziţi alarma pentru udarea patului, pentru ca el sau ea să o oprească şi să meargă la toaletă. Va trebui de asemenea să vă ajutaţi copilul să schimbe aşternuturile şi să reseteze alarma. Un sistem de „alarmă pentru bebeluşi” vă va ajuta să auziţi atunci când porneşte alarma.

• După aproximativ 10 zile, mulţi copii se vor fi învăţat să se trezească chiar înaintea alarmei şi astfel pata de umezeală va fi mai mică. Aceasta înseamnă progres.

• În cazul în care copilul dumneavoastră nu se trezeşte cu alarma, puteţi mări intensitatea sunetului prin amplasarea cutiei de sunet într-o cutie de metal.

• Aveţi răbdare. O parte din copii rămân uscaţi după aproximativ 2 luni după folosirea alarmei, însă mulţi dintre ei au nevoie de 4 luni.

• În cazul în care copilul dumneavoastră rămâne uscat folosind alarma, continuaţi să o utilizaţi pentru încă o lună.

Adevărul este că, cel mai adesea, copilul este singura persoană din casă care nu se trezeşte cu aceste alarme. Rata generală de succes este de aproximativ 68% şi s-ar putea să preferaţi utilizarea unui sistem care funcţionează pentru întreaga familie. Dacă după aproximativ 6 săptămâni nu există niciun fel de progres (cum ar fi o pată mai mică de umezeală sau o alarmă care să pornească mai târziu în cursul nopţii), cel mai bine ar fi să încetaţi utilizarea ei şi să reîncercaţi câteva luni mai târziu.

Medicamente pentru incontinenţa la copii

Medicamentele pot oferi o uşurare de scurtă durată pentru un copil cu funcţie slabă a vezicii urinare însă ei nu îşi învaţă corpul să deţină controlul, aşa că nu pot vindeca de fapt problema. Îndată ce copilul încetează să le ia, udarea patului adesea reapare. Majoritatea oamenilor preferă să utilizeze produse de protecţie pentru incontinenţa în cazul copiilor, dar medicamentele pot fi utile pentru situaţii în care trebuie să fiţi siguri, cum ar fi excursii cu şcoala, în care copilul dumneavoastră trebuie să împartă camera cu cineva. Este necesară o reţetă prescrisă de doctor.

• Desmopresina ajuta rinichii să producă mai puţină urină şi exista sub formă de tablete sau de spray nazal. În medie, oferea 2 nopţi uscate pe săptămână, cu aproximativ o treime din copii complet uscaţi. Cu toate acestea, a fost recent retrasă de pe piaţă din cauza efectelor secundare

• Imipramina este un medicament care ajută vezica să reţină o cantitate mai mare de urină. În medie, luând Imipramină, dacă este disponibilă pe piaţă, obţineţi 1-2 nopţi uscate pe săptămână. A fost un medicament popular, însă acum nu mai este folosită prea des. Are anumite efecte secundare pe care doctorul dumneavoastră vi le poate explica. Nu este la fel de eficientă ca şi Desmopresina.


• Oxibutinina calmează muşchii hiperactivi ai vezicii. Poate fi folositoare în cazul în care copilul dumneavoastră are urinare spontană şi în timpul zilei şi în timpul nopţii şi trebuie să meargă urgent la toaletă (imperiozitate). Însă, există efecte secundare (gură uscată, constipare, vedere înceţoşată) şi nu a fost nici până în ziua de astăzi cercetată la fel de amănunţit cum a fost Desmopresina.

Dacă incontinenţa copilului dumneavoastră se datorează unei boli sau dizabilităţi şi aveţi nevoie de mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi secţiunea noastră despre îngrijirea celor dragi.