Tipuri de incontinenţă

Există mai mulţi termeni care se folosesc pentru a descrie slăbirea funcţiei vezicii urinare, printre care: vezică sensibilă, vezică hiperactivă, scurgeri urinare şi, în plus, alţi câţiva termeni medicali care descriu diferitele tipuri de slăbire a funcţiei vezicii urinare. Simptomele descrise mai jos ar trebui să vă ajute să identificaţi mai uşor tipul dvs. 

Spuneţi-ne mai multe despre dumneavoastră participând la acest sondaj rapid

Cui i-aţi mărturisit despre situaţia dumneavoastră?Rezultate

Aveţi scurgeri când tuşiţi, strănutaţi, râdeţi sau ridicaţi ceva greu?

Aceasta este incontinenţa urinară de efort (SUI) sau, mai pe scurt, incontinenţa de efort. Acesta este cel mai întâlnit tip de slăbire a funcţiei vezicii urinare. Survine atunci când musculatura planşeului pelvian care susţine vezica s-a atrofiat. Dacă râdem sau tuşim, presiunea exercitată asupra vezicii creşte, iar musculatura planşeului pelvian nu poate să se încordeze suficient pentru a menţine urina înăuntru. De obicei, este vorba despre cantităţi mici de urină, dar uneori poate fi vorba despre mai mult.
Apare mai frecvent în timpul sarcinii, după ce naşteţi sau după 40 de ani, deşi poate apărea la femei de orice vârstă. De fapt, 1 din 4 femei şi 1 din 8 bărbaţi se confruntă cu incontinenţa de efort la un moment dat în viaţă, în timp ce 40% dintre femeile tinere se confruntă cu ea atunci când fac sport. Exerciţiile pentru întărirea musculaturii planşeului pelvian pot fi de ajutor, şi puteţi afla mai multe despre ele în zona de exerciţii.

Vi se întâmplă să simţiţi nevoi urgente de a urina?

Aceasta este incontinenţa imperioasă, numită şi vezică hiperactivă. Pacientul simte o nevoie bruscă, imperioasă, de a urina, iar vezica elimină involuntar urină. De obicei, nu există avertisment, iar scurgerile sunt în cantităţi moderate spre mari. O persoană normală îşi goleşte vezica de 4 până la 8 ori pe zi dar, dacă descoperiţi că aveţi nevoie să urinaţi mai des decât până acum, poate chiar trezindu-vă de câteva ori pe noapte în mod regulat, acestea ar putea fi simptome ale incontinenţei imperioase.

Cauza exactă pentru acest tip de slăbire a funcţiei vezicii urinare nu se cunoaşte, dar se crede că muşchii vezicii trimit semnale incorecte la creier, indicându-i că vezica este mai plină decât în realitate. În anumite cazuri, vă puteţi „antrena” vezica să nu mai facă asta şi puteţi găsi sfaturi pe acest subiect la Ce puteţi face. Majoritatea oamenilor tratează simptomele incontinenţei imperioase utilizând absorbante de protecţie sau lenjerie intimă. Gama de produse TENA vă oferă discreţie şi siguranţă, astfel încât să minimizaţi impactul incontinenţei imperioase şi să duceţi în continuare o viaţă împlinită şi activă. Puteţi găsi informaţii despre produsele noastre în Secţiunea de produse.

Aţi putea avea simptome mixte?

Unele femei se confruntă cu incontinenţa mixtă. De obicei este o combinaţie de incontinenţă de efort şi incontinenţă imperioasă. Dacă vă confruntaţi cu ambele tipuri de slăbire a funcţiei vezicii urinare în cele mai multe cazuri unul este mai proeminent decât celălalt, aşa că atunci când vă uitaţi la Ce puteţi face, ar trebui să vă concentraţi pe simptomul care apare cel mai des. Când consideraţi că situaţia s-a îmbunătăţit suficient, vă puteţi reorienta atenţia asupra celuilalt simptom.

Suferiţi de vreo boală fizică sau psihică, care vă afectează capacitatea de a ajunge la timp la toaletă?

Un alt tip de slăbire a funcţiei vezicii urinare este incapacitatea de a ajunge la toaletă în timp util din cauza dificultăţilor datorate unei boli fizice sau psihice, afecţiune care poartă numele de incontinenţă funcţională. Siguranţa şi încrederea oferite de produsele de protecţie împotriva incontinenţei vă pot ajuta să faceţi din această situaţie una mai puţin stresantă. Pentru mai multe sfaturi aflaţi ce puteţi face.

Suferiţi de vreo boală neurologică sau de vreo leziune a creierului?

Boli precum Parkinson, Alzheimer, Spina Bifida, scleroza multiplă sau vreo leziune accidentală a creierului pot afecta felul în care vezica şi creierul comunică, rezultând incapacitatea de a controla funcţia vezicii sau de a o goli complet. Acestea sunt disfuncţii neurologice ale vezicii.

Aţi realizat până acum că există mai multe tipuri de slăbire a funcţiei vezicii urinare la femei. Bineînţeles, experienţa fiecăreia este diferită. Aşadar, dacă nu sunteţi sigură de simptomele dvs., vă recomandăm să discutaţi cu un medic specialist, pentru o evaluare profesională, care, în mod obişnuit, începe prin a determina când vă confruntaţi cu pierderi urinare şi în ce condiţii. Ar putea fi o idee bună să ţineţi un jurnal în care să înregistraţi programul dvs. de urinări, timp de o săptămână, pentru a putea monitoriza ce se întâmplă. Veţi avea astfel un jurnal pe care să îl puteţi discuta cu doctorul dumneavoastră sau cu specialistul în continenţă dacă veţi dori să faceţi acest lucru.

Acum ştiţi tipurile, aflaţi cum mii de bărbaţi se descurcă în fiecare zi cu probleme ale slăbirii funcţiei vezicii urinare şi vedeţi ce puteţi face.