Care sunt cauzele incontinenţei la femei?

Este posibil ca muşchii planşeului pelvian să fie slăbiţi?

Vezica şi canalul de evacuare sunt susţinute şi fixate de o grupă de muşchi (muşchii planşeului pelvian), care menţin vezica închisă. Muşchii slăbesc din cauze naturale odată cu înaintarea în vârstă, iar când musculatura se atrofiază şi îşi pierde flexibilitatea, chiar şi activităţile obişnuite, cum ar fi tuşitul, pot provoca scurgeri urinare. Acesta este cea mai obişnuită cauză pentru slăbirea funcţiei vezicii urinare.

A suferit vreo pierdere a mobilităţii?

Aceasta este una dintre cauzele cele mai obişnuite ale incontinenţei la femei, care poate împiedica o persoană să reacţioneze la timp la nevoile vezicii.
Suferă de vreo boală psihică?
Dacă îngrijiţi pe cineva care suferă de o boală psihică, o cauză ar putea fi faptul că, pur şi simplu, nu poate recunoaşte nevoia de a urina sau de a defeca sau, din cauza acestei boli, nu poate reacţiona la semnalele respective.

A fost diagnosticată cu vreo boală?

Anumite boli, în special acelea care afectează creierul sau sistemul nervos, cum sunt Alzheimer, Parkinson, demenţa, scleroza multiplă sau afecţiunile creierului, pot provoca incontinenţa. Acest lucru se datorează deteriorării căilor nervoase de la creier. Rezultatul poate fi o vezică hiperactivă (nevoia de a urina des) sau o vezică hipoactivă (golire ineficientă, care conduce la scurgeri). Poate duce, de asemenea, la incontinenţă fecală. Diabetul şi sau un atac cerebral pot cauza, de asemenea, incontinenţă.

Ia medicamente prescrise pentru vreo altă afecţiune?

Incontinenţa la femei poate fi un efect secundar al anumitor medicamente. Dacă cel drag a început un tratament nou sau şi-a schimbat de curând medicaţia veche, iar acest lucru coincide cu apariţia incontinenţei, poate fi de folos o nouă vizită la medic. Uneori, medicamentele pot fi schimbate, dozele pot fi reduse sau pot fi chiar oprite.

Suferă de infecţii urinare în mod frecvent?

Infecţiile urinare pot duce la o hipersensibilitate a vezicii. Printre simptome se pot număra nevoia frecventă de a urina, atât ziua cât şi noaptea (sau în cantităţi mici), şi imposibilitatea de a ajunge la toaletă la timp.

Este constipată în mod regulat?

Constipaţia este una dintre cauzele cele mai obişnuite pentru incontinenţa fecală. Constipaţia cronică poate duce la formarea în rect a unui scaun compact şi tare, prea voluminos pentru a putea fi eliminat. Prin urmare, muşchii rectului şi intestinele se dilată şi, în cele din urmă, slăbesc. Scaunele moi, apoase, pot trece pe lângă scaunul tare şi pot fi eliminate prin scurgeri, provocând incontinenţă fecală.

Este posibil ca muşchii planşeului pelvian să fie slăbiţi?

Vezica şi canalul de evacuare sunt susţinute şi fixate de o grupă de muşchi (muşchii planşeului pelvian), care menţin vezica închisă. Muşchii slăbesc din cauze naturale odată cu înaintarea în vârstă, iar când musculatura se atrofiază şi îşi pierde flexibilitatea, chiar şi activităţile obişnuite, cum ar fi tuşitul, pot provoca scurgeri urinare.

Este după menopauză?

Toţi muşchii slăbesc cu timpul şi, ca urmare a menopauzei, diminuarea cantităţii de estrogen din organism afectează, în special, muşchii abdominali. Ca urmare, vezica îşi schimbă poziţia, iar muşchii din jurul tractului urinar devin mai puţin eficienţi.

Este supraponderală?

Dacă persoana pe care o îngrijiţi este supraponderală, muşchii abdominali şi pelvieni sunt supuşi unei presiuni suplimentare, ceea ce duce la scurgeri de urină.

Fumează?

Tusea provocată de fumat poate fi o cauză indirectă a scurgerilor, mai ales din cauza frecvenţei şi a violenţei anormale pe care o presupune fiecare tuşit. Un alt factor care poate surveni în cazul fumătorilor este riscul crescut de a contracta boli ale sistemului circulator şi tratamentul ulterior implicit, cu medicamente diuretice, care, de asemenea, creşte eventualitatea apariţiei scurgerilor.

Este vorba despre un copil?

Este posibil ca aceste cauze de mai sus să nu se aplice dacă îngrijiţi un copil, aşadar poate doriţi să vizitaţi secţiunea dedicată copiilor, pentru cauze specifice ale incontinenţei la copii.

Dacă nu sunteţi siguri care sunt cauzele incontinenţei persoanei dragi, citiţi despre Cauze sau mergeţi la tipuri de incontinenţă pentru ajutor suplimentar.