Ce puteţi face

Cum puteţi determina o persoană dragă să vorbească despre situaţia sa?

Aflaţi cum

În secţiunea Tipuri de incontinenţă descriem câteva dintre cele mai întâlnite tipuri de slăbire a funcţiei vezicii urinare întâlnite la oameni şi vă împărtăşim trucuri de la profesionişti, pentru a vă veni în ajutor. Totuşi, dacă nu sunteţi siguri de tipul de incontinenţă de care suferă cel de care aveţi grijă, vă sfătuim să discutaţi cu un profesionist în îngrijire, care ar trebui să vă poată oferi un diagnostic după ce răspundeţi la câteva întrebări simple.

Ce va întreba?

De obicei, întreabă despre istoricul slăbirii funcţiei vezicii urinare, spre exemplu, dacă incontinenţa este declanşată de anumite acţiuni cum sunt tusea sau strănutul, dacă persoana în cauză ia vreun medicament sau urmează vreun tratament sau, pur şi simplu, dacă are orice altă boală care i-ar putea afecta vezica. Probabil că îi va face o scurtă examinare şi va cere o mostră de urină pentru teste. Dacă se va putea, este posibil să-i ceară pacientului să ţină un jurnal, în care să înregistreze când urinează pe parcursul unei săptămâni, pentru a putea identifica eventualele modele repetitive sau elemente declanşatoare. De fapt, ar putea fi de ajutor ca jurnalul să fie ţinut cu o săptămână înainte de prima programare, astfel încât să puteţi avea toate informaţiile necesare la îndemână. 

Ce puteţi face?

Modul în care îngrijiţi pe cineva cu incontinenţă depinde de nivelul de mobilitate fizică şi de starea sa psihică. Este posibil să ajutaţi pe cineva care se află într-o stare fizică şi psihică relativ bună, dar care ar aprecia câteva informaţii şi sfaturi, sau este posibil să ajutaţi pe cineva care suferă de o dizabilitate fizică severă, cum ar fi paralizia, sau pe cineva cu o afecţiune psihică cum ar fi demenţa sau Alzheimer, sau pe cineva care are atât dizabilităţi fizice, cât şi psihice. În această secţiune, am adunat sfaturi de la profesionişti în îngrijire şi de la îngrijitori la domiciliu experimentaţi, pentru a putea acoperi cele 4 scenarii principale privind îngrijirea acasă a cuiva drag care suferă de incontinenţă. Vă rugăm alegeţi descrierea care se potriveşte cel mai bine cu situaţia dvs., pentru sfaturi practice şi trucuri despre cum să-l îngrijiţi pe cel drag.

  • Persoana pe care o îngrijesc se poate spăla şi se poate îmbrăca singură. Doar că uneori nu-şi poate controla vezica.
  • Persoana pe care o îngrijesc este aptă din punct de vedere fizic, dar, din cauza unei afecţiuni psihice, nu poţi fi sigur că nu se vor întâmpla accidente.
  • Persoana pe care o îngrijesc este aptă psihic, dar, din punct de vedere fizic este incapabilă să se spele, să se îmbrace sau să meargă la toaletă singură.
  • Persoana dragă are o afecţiune psihică şi, din punct de vedere fizic, este incapabilă să se spele, să se îmbrace sau să meargă la toaletă singură.