Persoana pe care o îngrijesc este aptă din punct de vedere fizic, dar, din cauza unei afecţiuni psihice, nu poţi fi sigur că nu se vor întâmpla accidente.


 

Încercaţi să fiţi calmi şi să o liniştiţi

Dacă cel drag suferă de o afecţiune psihică, cum ar fi demenţa, sau are leziuni la nivelul nervilor, ceea ce îl împiedică să recunoască nevoia de a merge la toaletă, poate fi destul de supărător pentru el atunci când se întâmplă accidente. Ajută să nu dramatizaţi situaţia, dacă faceţi în aşa fel încât fiecare accident să fie gestionat rapid, cu calm şi respectând demnitatea persoanei în cauză.

Oferiţi-i o protecţie adecvată împotriva incontinenţei

O protecţie adecvată împotriva incontinenţei asigură absorbţia scurgerilor, reţinerea fecalelor şi a mirosurilor, pentru a-i proteja celui drag hainele, mediul de viaţă şi demnitatea personală. Protecţia împotriva incontinenţei este disponibilă într-o gamă variată de dimensiuni şi niveluri de absorbţie, pentru bărbaţi şi femei. Multă lume consideră că produsele care se pot îmbrăca la fel ca lenjeria intimă obişnuită sunt mai uşor acceptate de persoanele care suferă de afecţiuni psihice, întrucât le ajută să se simtă mai „normale”. Vizitaţi Catalogul de produse pentru mai multe informaţii despre produsele împotriva incontinenţei.

Consumul de lichide

Persoana în cauză ar putea fi tentată să bea mai puţin, dar acest lucru ar putea avea ca efect o urină mai concentrată, ceea ce ar putea agrava starea vezicii, făcând-o mai activă. Încurajaţi-o să bea suficient atunci când îi este sete. Ar trebui să fie de ajuns pentru a menţine urina sănătoasă, de culoare galben pal. După cum vă puteţi aştepta, un consum prea mare de lichide nu va face decât să crească dorinţa de a urina, aşadar este bine să încercaţi să menţineţi un echilibru sănătos.

Trebuie să ştiţi că unele băuturi au un efect diuretic

Desigur nu doriţi să interziceţi vreuna din plăcerile celui drag, dar trebuie să ştiţi că băuturi precum cofeina, alcoolul şi băuturile acidulate sunt diuretice şi îl vor face să viziteze toaleta mai des.

Vizitele regulate la toaletă vor ajuta la reducerea numărului de accidente.

Dacă cel drag uită că trebuie să meargă la toaletă, încercaţi să îi reamintiţi, în mod regulat, pe parcursul zilei şi înainte de a merge la culcare. În funcţie de starea lui psihică, este posibil să fie nevoie să îl conduceţi la toaletă chiar dvs., caz în care ar trebui să-l ajutaţi să aleagă haine care se pot dezbrăca uşor, cum ar fi fustele largi sau pantalonii cu fermoar, ceea ce ar putea face mersul la toaletă mai agreabil.

Schimbatul şi igiena

Cel drag îşi poate da seama când s-a întâmplat vreun accident şi se poate duce să se schimbe singur, sau este posibil să aibă nevoie de ajutorul dvs. În orice caz, trebuie să vă asiguraţi că produsele de protecţie sunt la îndemână în baie şi că există un coş de gunoi cu capac pentru aruncarea produselor folosite. Produsele tip chilot care se desfac pe laterale permit să fie schimbaţi mai repede şi mai curat, iar şerveţelele umede sunt mai uşoare şi mai moi pe suprafaţa pielii decât hârtia igienică obişnuită.

Îngrijirea pielii

Urina poate irita pielea, care, în cazul celor în vârstă, poate fi mai sensibilă. Produsele de protecţie cu grad ridicat de absorbţie şi care absorb rapid urina, chiar dacă persoana stă jos pentru perioade lungi de timp, pot ajuta la reducerea riscului de iritaţii ale pielii. Dacă sunteţi îngrijoraţi în legătură cu sensibilitatea pielii celui drag, mergeţi la Catalogul de produse pentru a descoperi modalităţi de protecţie create special pentru reducerea riscului de iritaţii ale pielii.

Stabiliţi un program pentru dvs. şi cel drag

Persoanele cu probleme de memorie sau cu sănătatea psihică afectată au tendinţa de a se simţi mai în siguranţă dacă au stabilit un program. Acest lucru poate reduce accidentele în cazul acelora care reuşesc să meargă la toaletă singuri, măcar din când în când. Aşadar, merită să stabiliţi un program care să cuprindă orele de masă, vizitele la toaletă, momentele de odihnă sau activităţile de relaxare, cum ar fi plimbările sau privitul la televizor. De asemenea, ar trebui să vă rezervaţi puţin timp liber şi pentru dvs., atunci când cel drag începe să se obişnuiască cu momentele când este lăsat singur, dacă se poate, sau cu altcineva, măcar din când în când. Chiar dacă persoana pe care o îngrijiţi face destul de puţine lucruri toată ziua, un program fix poate ajuta la reducerea accidentelor. 

Puteţi primi ajutor la una din organizaţiile locale sau de caritate

Este posibil ca, în zona dvs., să existe deja centre de îngrijire pentru adulţi sau organizaţii de sănătate. Dacă da, ei vă pot oferi ocazia de a-l lăsa pe cel drag în grija lor, astfel încât să puteţi lua o pauză, măcar pentru câteva ore. Un alt avantaj ar fi acela că cel drag are ocazia să socializeze cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie. Multe dintre aceste organizaţii oferă transport, desfăşoară regulat activităţi de grup, cum ar fi excursiile de o zi, şi prepară gustări. Este posibil să ofere chiar şi servicii de catering.