Ce tipuri de pierderi urinare există?

În funcţie de cauza fizică, incontinenţa poate fi resimţită în diferite moduri. Oricare ar fi tipul pe care îl are cel drag, este important să vă amintiţi că această afecţiune poate fi ţinută sub control cu succes, cu ajutorul produselor potrivite. Cele mai obişnuite tipuri sunt Incontinenţa de stres şi Incontinenţa imperioasă, deşi, de multe ori, poate fi vorba despre o combinaţie între cele două. Următoarele întrebări vă pot ajuta să decideţi.

Spuneţi-ne mai multe despre situaţia dumneavoastră participând la acest sondaj rapid

Cum vorbiţi cu persoana iubită despre slăbirea funcţiei vezicii urinare?Trimitere

Cel drag nu este capabil sau doar nu reuşeşte să ajungă până la toaletă?

Incontinenţa funcţională reprezintă incapacitatea de a ajunge la toaletă în timp util, din cauza lipsei de mobilitate sau a unei boli psihice, cum ar fi demenţa sau Alzheimer. Dacă cel drag este nevoit să stea în pat, se deplasează cu scaunul cu rotile sau, pur şi simplu, nu este capabil să se deplaseze fără ajutor, incontinenţa este o problemă frecventă.

A suferit vreo leziune la nivelul nervilor?

Anumite boli, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, diabetul, scleroza multiplă sau un atac cerebral pot avea ca efect Afecţiuni neurologice ale vezicii. Acest lucru se întâmplă atunci când creierul nu mai reuşeşte să recunoască semnalele nevoii de a urina, adeseori din cauza unei leziuni la nivelul nervilor, provocată de rănire sau de boală.

Scurgerile involuntare sunt provocate de efortul fizic?

Incontinenţa urinară de efort (IUE) survine atunci când vezica curge involuntar din cauza presiunii exercitate de un efort fizic, cum ar fi tuşitul, strănutatul, râsul, ridicarea de greutăţi sau gimnastica. Cantitatea de urină scursă este redusă, în general, dar pot surveni şi scurgeri mai importante ca volum. Acesta este unul dintre cele mai obişnuite tipuri de incontinenţă de care suferă femeile.

Prezintă o nevoie imperioasă, incontrolabilă de a urina, fără niciun avertisment?

Este probabil să fie vorba despre Incontinenţa urinară imperioasă (IUI). Incontinenţa imperioasă survine atunci când vezica încearcă să se golească, în ciuda tuturor eforturilor de a reţine scurgerea. Este vorba despre o lipsă de coordonare între impulsurile pe care creierul le transmite vezicii şi ce face vezica. Acest lucru poate avea ca rezultat pierderi destul de importante de urină şi o frecvenţă crescută a urinărilor. Acesta este cel mai întâlnit tip de incontinenţă la bărbaţi şi este legat, în mod obişnuit, de o prostată mărită sau de o operaţie de prostată. Totuşi, este destul de întâlnit şi la femei.

Suferă de mai mult de un singur tip de incontinenţă?

Incontinenţa mixtă reprezintă o combinaţie de cel puţin două tipuri de incontinenţă. De exemplu, unele persoane suferă de o combinaţie de incontinenţă de efort şi incontinenţă imperioasă.

Există scurgeri după urinare?

Incontinenţa prin prea-plin afectează bărbaţii atunci când vezica nu se goleşte complet, iar urina se acumulează la capătul penisului şi începe să se scurgă. De obicei este provocată de o obstrucţie, ca în cazul constipaţiei severe, de o prostată mărită, de leziuni ale nervilor sau de o anomalie în uretră.

Suferă de incontinenţă fecală?

Incontinenţa fecală reprezintă eliminarea involuntară de fecale. Unele cauze ale incontinenţei fecale sunt constipaţia sau diareea, leziunile la nivelul muşchilor sfincterului anal sau la nivelul rectului, pierderea capacităţii de stocare în rect sau disfuncţii ale planşeului pelvian.

Dacă cel drag suferă de incontinenţă fecală, ar trebui să consulţi un profesionist în îngrijire pentru tratamentul şi gestionarea acestei situaţii.

Aşadar, acum că ştiţi toate tipurile principale de incontinenţă, veţi dori să aflaţi ce puteţi face pentru ca viaţa celui drag să decurgă pe cât de confortabil se poate şi să aflaţi şi câteva sfaturi practice de la alţi îngrijitori, aşa că vizitaţi secţiunea Ce puteţi face.

Dacă niciunul din tipurile de incontinenţă de mai sus nu se potriveşte cu situaţia celui drag, vă sfătuim să contactaţi un profesionist în îngrijire care să-i facă o evaluare personală. Dacă este convenabil din punct de vedere practic, ar putea fi util ca, timp de o săptămână, să încercaţi să ţineţi un jurnal în care să-i înregistraţi programul de urinare. Acest lucru poate uneori să grăbească diagnosticul profesionistului. Dar nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă acest lucru nu este posibil, doctorul vă va ajuta.