Înaintarea în vârstă și incontinența

Ce se întâmplă când îmbătrânesc?

Care este primul lucru pe care trebuie să îl faceți dacă o persoană dragă în vârstă își pierde controlul asupra vezicii urinare și/sau intestinelor? Încercați să nu intrați în panică. La început poate fi dificil și jenant pentru ambele părți. Dar stați liniștiți: incontinența este o situație des întâlnită și există modalități prin care îl sau o puteți ajuta să o gestioneze.
 
Dacă ați fost alături de o persoană dragă care a îmbătrânit, probabil că ați observat modificările fizice prin care a trecut. Este posibil să nu mai fie la fel de în formă sau îngrijită ca înainte. Probabil că nu mai are vederea și auzul atât de bune. Este normal. 
 
Și este posibil să aibă probleme similare și cu sistemul urinar. Cu vârsta, acesta este mai puțin eficient ca în tinerețe. Astfel că persoana pierde controlul, parțial sau în totalitate, asupra vezicii urinare și intestinelor. Este vorba despre o afecțiune comună, denumită incontinență. 
 
Incontinența poate fi jenantă și frustrantă pentru persoana dragă. Mersul la toaletă, o activitate privată pe care în trecut o considerau de la sine înțeleasă, scapă dintr-o dată de sub control.  
 
Puteți ajuta dând dovadă de înțelegere. Încercând să nu vă jenați și să nu îi judecați starea. Aflați mai multe despre incontinență și lucrurile practice pe care le puteți face pentru persoana dragă. Îngrijiți-o cu dragoste și acest lucru vă poate apropia. 
 
Pentru a înțelege mai bine afecțiunea persoanei dragi trebuie să știți ce se întâmplă în corpul său care îmbătrânește.

De ce se confruntă persoana dragă cu incontinența?

Pe măsură ce îmbătrânește, este posibil ca organele sale, musculatura și nervii să nu mai funcționeze bine. 
 
Pentru a evita incontinența trebuie ca musculatura planșeului pelvian și cea a sfincterului să funcționeze bine. Acești mușchi importanți asigură continența urinară și fecală. Când îmbătrânim, acești mușchi se pot slăbi din diferite motive și pot cauza astfel incontinența. Cauza poate fi și trimiterea unor semnale greșite la nivelul conexiunii dintre creier și vezica urinară. 
 
În plus, tot din cauza vârstei, este posibil ca rinichii și vezica urinară să nu mai funcționeze la fel de bine ca atunci când eram tineri. (În general, la o persoană în vârstă sănătoasă, rinichii funcționează normal. Dar bolile, medicamentele și alte situații pot afecta funcționarea rinichilor.) 
 
Următoarele modificări pot contribui la apariția incontinenței:  
Ce se întâmplă cu rinichii când îmbătrânim?
Funcția renală este, de asemenea, supusă unui risc ridicat de degradare odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta se manifestă prin reducerea fluxului sanguin la nivelul rinichilor și reducerea producției de hormoni antidiuretici (ADH). Acești hormoni concentrează urina (recuperând apa în organism). Când nivelul acestor hormoni este redus, este produsă o cantitate mai mare de urină, în special în timpul nopții. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care persoanele în vârstă au nevoie să meargă la toaletă o dată sau de două ori pe noapte.
Ce se întâmplă cu vezica noastră urinară când îmbătrânim?
Vezica urinară este un sac musculos. Cu înaintarea în vârstă există un risc din ce în ce mai mare ca musculatura vezicii urinare să își piardă tonusul și funcționalitatea. Acest lucru duce la reducerea capacității de a se contracta sau încorda. Prin urmare, durează mai mult timp până la golirea vezicii urinare și este posibil ca aceasta să nu se golească total. 
 
De asemenea, vezica urinară își pierde fermitatea și nu mai poate reține o cantitate atât de mare de urină ca în trecut. Reflexul de golire este declanșat mai târziu, când vezica este aproape plină. Acest lucru lasă persoanelor în vârstă mai puțin timp la dispoziție pentru a merge la toaletă pentru a-și goli vezica urinară. 
 
Uretra se poate bloca. La femei, acest lucru poate fi provocat de slăbirea musculaturii, care cauzează căderea din poziția anatomică a vezicii urinare sau a vaginului (prolaps). La bărbați, uretra poate fi blocată de mărită. Este important ca aceste afecțiuni să fie detectate din timp pentru a primi tratamentul adecvat.
 
Simptomele pot include: 
  • dificultatea de a începe urinarea
  • senzația că vezica nu este goală după urinare
  • un flux urinar întrerupt sau cu debit redus
  • nevoie frecventă, imperioasă de a urina și urinarea frecventă în timpul nopții.
Incapacitatea vezicii urinare de a se goli complet poate cauza umplerea acesteia cu urină reziduală, ceea ce cauzează incontinența urinară din prea plin și reprezintă, de asemenea, un risc de apariție a infecțiilor tractului urinar.
 
Dacă persoana dragă și-a pierdut din mobilitate cu înaintarea în vârstă, este posibil să nu poată ajunge cu ușurință la toaletă. Rezultatul este că nu poate ajunge la timp acolo atunci când are nevoie. Apoi va depinde de un îngrijitor ca dumneavoastră pentru a o ajuta să facă față incontinenței. 

Aflați mai multe

Pentru a fi un bun îngrijitor, este important să înțelegeți procesul de îmbătrânire și modul în care acesta afectează mobilitatea și abilitățile cognitive. Aflați mai multe despre modificările legate de înaintarea în vârstă și cum puteți ajuta persoana dragă din articolele următoare: