Trucuri de la alţi îngrijitori

Îngrijirea cuiva drag vă poate aduce schimbări majore în viaţă, adesea însoţite de emoţii pe care nu le-aţi mai cunoscut înainte. Unii oameni consideră că îngrijirea cuiva drag este responsabilitatea lor şi numai a lor. Poate că se simt prost cerând ajutorul altcuiva şi cred că nimeni altcineva nu îl poate îngriji pe cel drag la fel de bine, sau că acesta nu va accepta să fie îngrijit decât de către ei. Fiecare situaţie este diferită, dar mulţi oameni descoperă că emoţiile lor pot trece de la dragoste şi satisfacţia îngrijirii la indignare din cauza impactului pe care aceasta o are asupra propriei lor vieţi. De aici se pot naşte vina, stresul, furia şi extenuarea. Recunoaşteţi aceste trăiri şi discutaţi-le cu un prieten apropiat sau cu un grup de sprijin.

Este în regulă să cereţi ajutor

Prietenii şi familia pot fi de un real ajutor, aşa că nu trebuie să vă gândiţi că se vor supăra dacă le veţi cere ajutorul. Mai mult ca sigur, ei admiră ceea ce faceţi dvs. şi şi-ar dori să poată contribui şi ei în vreun fel. Nu este un semn de slăbiciune dacă cereţi ajutor; aşa aţi putea chiar să câştigaţi acele momente de linişte de care aveţi nevoie pentru a fi un îngrijitor mai bun.

Cereţi membrilor familiei să se ocupe de anumite treburi prin casă sau în anumite momente dintr-o săptămână. Cel mai bine este să le cereţi asta în cadrul reuniunilor de familie, întrucât ar putea fi mai dornici să se ofere dacă vor vedea că şi alţii sunt dispuşi să dea o mână de ajutor. Ar trebui să întocmiţi un fel de program, care să îi includă pe toţi cei care s-au oferit – şi încurajaţi-i să se combine câte doi dacă nu cred că sunt în stare să facă faţă situaţiei singuri.

Acceptaţi orice ajutor din partea prietenilor. Dacă nu puteţi merge la magazin şi ei au drum într-acolo, nu va fi mare bătaie de cap dacă vor cumpără câte ceva şi pentru dvs. Ar putea chiar să ajute cu treburi mai casnice, cum ar fi udarea peluzei. Ţineţi minte, prietenii vă pot ajuta şi cu alte chestiuni, care nu sunt legate direct de îngrijirea celui drag – orice contribuţie înseamnă încă puţin timp liber pentru dvs.

Împărtăşiţi cu ei momentele dificile şi cele plăcute

Cu toţii ştim că există momentele dificile şi momente plăcute în îngrijirea cuiva drag care suferă de incontinenţă. Există momente de jenă, momente comice şi momente când vă daţi seama că a îngriji pe cineva este un privilegiu care oferă satisfacţii enorme. Împărtăşind aceste momente îi veţi încuraja şi pe alţii aflaţi în aceeaşi situaţie, în aceeaşi măsură reuşind să vă păstraţi echilibrul interior. Stabiliţi o întâlnire săptămânală sau lunară cu toţi prietenii şi rudele care vă ajută la îngrijire. Discutând despre momentele dificile şi despre cele plăcute, puteţi crea o reţea de susţinere puternică, care vă va permite să mai eliberaţi din tensiunea acumulată.

Canalizaţi-vă furia şi frustrările

Persoana pe care o îngrijiţi ar putea deveni frustrată pentru situaţia în care se află şi ar putea să îşi verse nervii pe dvs. Dacă sunteţi într-o astfel de situaţie, trebuie să vă amintiţi că, de fapt, această dependenţă nu a fost niciodată alegerea lui. Nu a fost alegerea celui drag, iar asta îl poate dărâma. Încercaţi să vă canalizaţi propria furie spre situaţia medicală a celui drag, şi nu asupra lui, care încearcă să o depăşească. Uneori, implicarea unei a treia persoane poate ajuta la diminuarea acestei tensiuni şi poate prelua din greutatea situaţiei.

Ţineţi un jurnal

O modalitate foarte veche şi de succes în care se pot gestiona momentele dificile şi cele plăcute este să le notaţi într-un jurnal. Poate de aceea ţinutul unui jurnal este o tradiţie aşa de veche. Sigur, după o zi lungă şi obositoare, probabil că sunteţi mult prea obosiţi să scrieţi un roman. Totuşi, de ce să nu încercaţi, o dată pe săptămână, să faceţi o listă cu lucrurile care au mers bine şi cu cele care nu prea au mers. Priviţi lucrurile bune şi, pentru săptămâna viitoare, gândiţi-vă cum aţi putea să construiţi ceva, pornind de aici. Apoi verificaţi-le pe cele negative şi vedeţi dacă le puteţi minimiza. 

Sănătatea dvs. contează

Fără îndoială, un îngrijitor bun trebuie să fie într-o stare fizică bună, aşa că fiţi atenţi când simţiţi că sănătatea începe să vă slăbească şi luaţi măsuri în acest sens. Este destul de uşor să neglijaţi aspecte precum alimentaţia proprie atunci când îngrijiţi pe cineva drag – niciodată nu e timp, iar mesele sunt mereu pe fugă. Aşa că încercaţi să nu rataţi cele trei mese importante din zi. Veţi avea mai multă energie şi vă veţi simţi mult mai bine în pielea dvs.

O pauză înseamnă mult

Dacă vă simţiţi sufocaţi de ce se întâmplă, nu trebuie să vă învinovăţiţi. Durează să te adaptezi la noile responsabilităţi şi la tot ce trebuie să faci nou. În mod special, este nevoie să luaţi pauze regulate de la îngrijire. Aţi făcut o treabă excelentă, aşa că este binevenită o pauză din când în când – o meritaţi.

O gură de aer proaspăt

Poate că sună ca ceva ce ar spune bunica, dar nimic nu se compară puţin aer curat (dacă vă permite vremea). Chiar şi o plimbare de 5 minute în jurul blocului vă poate ridica moralul şi vă poate repune pe picioare. Încercaţi să staţi puţin pe afară în lumina soarelui pentru a vă ridica moralul (şi nivelul de vitamina D). Şi ţineţi minte că acest lucru este valabil şi pentru cel drag, aşa că încurajaţi-l să iasă afară, măcar din când în când, dacă se poate.

Răsfăţaţi-vă

Încercaţi ca, în fiecare zi, să vă răsfăţaţi cu ceva. În fiecare dimineaţă, stabiliţi un moment din ziua respectivă dedicat dvs. – ceva ce să aşteptaţi cu plăcere. Ar putea însemna să savuraţi o bucată de ciocolată la ora 3 după-amiaza, să beţi un pahar de vin la sfârşitul zilei sau să faceţi o baie fierbinte cu săruri. Orice ar fi, plănuiţi momentul, ţineţi-vă de plan şi bucuraţi-vă de el.

Bucuraţi-vă de ceea ce faceţi

Munciţi aşa de mult şi totuşi cât de des staţi să vă gândiţi la tot binele pe care îl faceţi; la alinarea, grija şi demnitatea pe care le oferiţi celui drag? Este destul de uşor să te complaci în rutină şi să uiţi aceste lucruri. Aşadar, încercaţi să vă amintiţi că trebuie să fiţi mândri de ceea ce faceţi; îngrijitorii sunt un grup special care asigură însuşi materialul din care este construită societatea. Uneori dvs., familia dvs. şi prietenii dvs. au nevoie să li se amintească asta.

Cereţi ajutor de calitate de la organizaţiile profesionale

Este posibil ca în zona dvs. să existe deja centre de îngrijire pentru adulţi sau organizaţii de sănătate. Dacă da, ei vă pot oferi ocazia de a-l lăsa pe cel drag în grija lor, astfel încât să puteţi lua o pauză, măcar pentru câteva ore. Un alt avantaj ar fi acela că cel drag are ocazia să socializeze cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie. Multe dintre aceste organizaţii oferă transport, desfăşoară regulat activităţi de grup, cum ar fi excursiile de o zi, şi prepară gustări. Este posibil să ofere chiar şi servicii de catering. 

Alte servicii utile includ farmacii care au transportul gratuit şi anumite şcoli, colegii comunitare sau grupuri pentru tineret care au programe pentru studenţi/membri. Dacă vor să dea o mână de ajutor în comunitate, atunci ar putea să vă ajute şi pe dvs.

În majoritatea zonelor sunt disponibili îngrijitori profesionişti, care pot face o vizită acasă la dvs. să îl îngrijească pe cel drag. Vă pot oferi timpul necesar să mai staţi de vorbă cu un prieten sau pur şi simplu, să vă răsfăţaţi cu ceva. Dacă doriţi să plecaţi undeva, pentru o pauză mai lungă, aţi putea căuta centre de îngrijire care oferă doar şedere limitată.

Luaţi legătura cu alţi îngrijitori

Căutaţi un grup de sprijin şi veţi descoperi alţi oameni care au grijă de cei dragi, chiar în zona dvs. Împărtăşindu-vă experienţele cu alte persoane care se confruntă cu aceeaşi situaţie ca şi dvs. vă va menţine încrezători – totodată, veţi afla trucuri şi sfaturi utile.

Fiţi la curent cu noutăţile

Dacă sunteţi la curent cu noile idei, produse şi tehnici nu numai că veţi fi siguri că faceţi cele mai bune alegeri pentru dvs. şi pentru cel drag. Totodată, veţi fi în permanentă legătură cu marea comunitate a celor care îngrijesc pe cineva.