Bărbatul şi incontinenţa urinară

Stigmatul asociat cu incontinenţa urinară face ca, frecvent, bărbatul să nu ceară ajutor medical, afecţiunea fiind mult mai frecventă decât se crede, deşi prevalenţa este mai mică decât la femeie. Pot fi afectaţi bărbaţi de toate vârstele.

Incidenţa incontinenţei la bărbaţii de 50 de ani este mai mică comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă. Prevalenţa la bărbaţi  creşte cu vârsta. Totuşi, nu este pur şi simplu în funcţie de vârstă, ci este legată direct de alte boli precum hipertrofia de prostată, cancerul de prostată şi afecţiuni neurologice precum scleroza multiplă, boala Parkinson şi Alzheimer. Într-o măsură mai mică, incidenţa diabetului şi obezitatea precum şi alţi factori de risc cresc incidenţa incontinenţei urinare la bărbaţi.

Tratamentele de mai jos sunt recomandate pentru acei pacienţi cu incontinenţă necomplicată, adică fără incontinenţă recurentă sau incontinenţă asociată cu durere, hematurie, infecţie recurentă, probleme de evacuare, iradiere a prostatei sau chirurgie pelviană radicală. Pentru pacienţii care prezintă aceste simptome, se recomandă consultarea imediată a unui urolog.

EVALUAREA DIAGNOSTICĂRII

Incontinenţa la bărbat poate fi împărţită în grupe de simptome care pot fi utile la evaluare. Bărbaţii cu scurgeri postmicţionale pot fi ajutaţi prin exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian şi mulgerea uretrei. Incontinenţa urinară de efort (IUE) este observată mai ales după chirurgia prostatei, iar incontinenţa imperioasă (IUI) adesea implică creşterea în volum a prostatei sau hipertrofia benignă a prostatei (HBP), obstrucţia sau alte intervenţii chirurgicale precum rezecţia colo-rectală. Termenul de incontinenţă mixtă se aplică atunci când sunt prezente ambele simptome.

Trebuie făcută o anamneză amănunţită pentru a determina natura incontinenţei, cu notarea tuturor intervenţiilor chirurgicale anterioare şi a altor boli relevante sau medicamente administrate.

Examinarea fizică trebuie să includă abdomenul/vezica urinară pentru depistarea de pietre, diverticuli sau tumori, rectul  pentru depistarea de fecaloame, sistemul neurologic sacral şi sistemul nervos central pentru a include starea mentală şi alţi factori neurologici. Analiza urinei trebuie efectuată pentru a exclude infecţia şi hematuria. Trataţi eventualele infecţii şi reevaluaţi.

Calitatea vieţii trebuie evaluată pentru a determina impactul incontinenţei asupra fiecărei persoane şi, în acelaşi timp, evaluarea mobilităţii şi accesul la toaletă.

INCONTINENŢA URINARĂ DE EFORT (DUPĂ PROSTATECTOMIE)

Incontinenţa urinară de efort la bărbaţi apare în general după chirurgia prostatei, deşi apare şi în alte situaţii, şi se manifestă prin pierdere involuntară de urină la eforturi precum tusea, alergatul, săritul etc. Acestea diferă în funcţie de fiecare bărbat. Unii vor prezenta numai sporadic mici pierderi de urină, posibil pe termen scurt, pe când alţii pot prezenta pierderi constante şi pe termen lung. Mulţi vor recupera complet continenţa datorită tratamentului adecvat.

Alternative de tratament

Mod de viaţă

Revizuiţi modul de viaţă în privinţa aportului alimentar şi lichidian, scăderea în greutate şi fumatul. Persoanele supraponderale prezintă presiune abdominală crescută. Fumătorii tuşesc mai mult, ceea ce poate determina o creştere a incidenţei pierderii.

  • Nu beţi prea mult sau prea puţin. Reducerea aportului lichidian pentru a diminua producerea de urină poate determina iritarea vezicii urinare şi favorizează infecţia.
  • Evitaţi cafeaua şi băuturile acidulate, care pot irita vezica urinară, ca şi alcoolul.
  • Revizuiţi medicaţia curentă pentru a descoperi interacţiuni sau efecte iatrogene.

Exerciţii pentru musculatura planşeului pelvian

Exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian reprezintă cel mai eficient tratament pentru incontinenţa urinară după prostatectomie. În combinaţie cu reeducarea vezicii şi jurnale de evaluare, mulţi vor obţine continenţă completă, dacă nu au fost leziuni ale sfincterului uretral intraoperator. Biofeedback-ul şi stimularea electrică ajută la executarea exerciţiilor pentru musculatura planşeului pelvian şi, ideal, ar trebui recomandate de fizioterapeut sau specialistul în continenţă. Au fost efectuate cercetări pentru a determina rolul biofeedback-ului şi stimulării electrice în incontinenţa urinară după prostatectomie şi s-a demonstrat că sunt benefice în multe cazuri.

Reeducarea vezicii urinare

Reeducarea vezicii urinare poate fi, de asemenea, utilă după chirurgia prostatei, dacă bărbatul prezintă incontinenţă imperioasă. Creşterea cantităţii de urină reţinută în vezica urinară pentru  o perioadă mai lungă de timp pentru a creşte capacitatea vezicii urinare. Scopul este de a rupe cercul vicios al frecvenţei, imperiozităţii şi incontinenţei imperioase. Un consultant în continenţă sau specialist fizioterapeut poate să ajute în privinţa acestui antrenament.

Dispozitive medicale

Produsele absorbante pentru incontinenţă pentru bărbaţi sunt concepute sub formă de pungi, colectoare de scurgeri şi absorbante. Majoritatea produselor de unică folosinţă utilizează tehnologia transformării urinei într-o substanţă gelatinoasă astfel încât este reţinută la nivelul absorbantului şi reduce frecvenţa pierderilor. Un studiu recent a examinat eficienţa diferitelor produse absorbante pentru incontinenţă la bărbaţi.

Sondele pot fi utilizate ca măsură temporară, postoperator, sau ca soluţie pe termen lung în anumite circumstanţe. Sondele pot fi intermitente sau permanente şi sunt conectate fie la o pungă de drenaj purtată de persoană sau la o valvă care permite golirea prin sondă într-un recipient în mod regulat.

Prezervativul masculin sau dispozitivele de colectare în teacă trebuie potrivite de un profesionist specialist în dispozitive şi se fixează uşor de penis, iar golirea se face într-o pungă sau prin intermediul unei valve.

Intervenţii farmacologice şi chirurgicale (în anumite condiţii)

Dacă gestionarea de bază a eşuat şi incontinenţa perturbă sever calitatea vieţii, trebuie luate în considerare intervenţii suplimentare şi este recomandată consultarea unui urolog. Acestea cuprind intervenţii precum sling-ul uretral şi agenţi de încărcare, sau sfincter artificial.

INCONTINENŢA IMPERIOASĂ

Incontinenţa imperioasă este definită ca o pierdere involuntară de urină însoţită de o dorinţă puternică de a urina. Ca şi incontinenţa urinară de efort, incontinenţa imperioasă trebuie tratată iniţial prin metode neinvazive. Cel mai frecvent factor de risc pentru incontinenţa imperioasă este hipertrofia prostatei (de ex. HBP) înainte de operaţie.

Alternative de tratament

Mod de viaţă

  • Nu beţi prea mult sau prea puţin. Reducerea aportului lichidian pentru a diminua producerea de urină poate determina iritarea vezicii urinare şi favorizează infecţia.
  • Evitaţi cafeaua şi băuturile acidulate, care acţionează ca un stimulant pentru vezica urinară, la fel şi alcoolul.
  • Reduceţi greutatea, care determină presiune abdominală crescută şi renunţaţi la fumat care determină tuse şi pierderi consecutive.
  • Protecţia împotriva incontinenţei poate fi utilizată în timpul diagnosticului şi tratamentului, dacă tratamentele sunt parţial eficiente şi pentru creşterea încrederii în timpul perioadelor de stres.

Exerciţii pentru musculatura planşeului pelvian

Există dovezi că în anumite cazuri întărirea musculaturii planşeului pelvian este utilă pentru scăderea incidenţei pierderii de urină la bărbaţii cu probleme de incontinenţă imperioasă. Biofeedback-ul şi stimularea electrică ajută la executarea exerciţiilor pentru musculatura planşeului pelvian şi, ideal, ar trebui recomandate de fizioterapeut sau un specialist în continenţă.

Reeducarea vezicii urinare

Reeducarea vezicii urinare este un mijloc foarte eficient în tratarea incontinenţei imperioase. Capacitatea vezicii urinare este mărită lent în etape mici, incrementale şi controlate. Cooperarea şi auto-motivaţia pacientului este importantă precum şi aderarea la ritmul lent de antrenament pentru a asigura maximum de succes.

Dispozitive medicale

Bărbaţii care suferă de micţiuni imperioase bruşte pot folosi produse absorbante pentru incontinenţă concepute special pentru bărbaţi şi anatomia masculină. Aceste produse sunt fie de unică folosinţă, fie reutilizabile şi vin într-un număr de forme şi tipuri care includ colectoare pentru scurgeri, pungi şi absorbante în formă de ciorap. Fiecare produs variază ca putere de absorbţie şi comfort. Cea mai indicată este consultarea unui specialist în continenţă pentru a evalua nevoile zilnice şi a determina cel mai potrivit set de produse pentru fiecare pacient în parte.

De asemenea, pot fi utilizate alte produse pentru a colecta urina şi inhibitori ai fluxului urinar pentru a reţine pierderile în anumite cazuri. Sondele şi dispozitivele care ajută bărbaţii cu probleme ale musculaturii planşeului pelvian sau pentru inhibarea incontinenţei urinare de stres pot fi adecvate pentru anumiţi pacienţi pentru care alte metode de tratament nu sunt indicate. Sondele pot fi utilizate ca măsură temporară, postoperator, sau ca soluţie pe termen lung. Sondele pot fi intermitente sau permanente şi sunt conectate fie la o pungă de drenaj purtată de persoană sau la o valvă care permite golirea prin sondă într-un recipient în mod regulat. Cateterul suprapubian permanent poate fi introdus chirurgical transabdominal şi mai rar prin uretră. Pacienţii sau îngrijitorii pot fi instruiţi să le schimbe şi să le cureţe. Prezervativul masculin sau dispozitivele de colectare în teacă trebuie potrivite de un profesionist specialist în dispozitive şi se fixează uşor de penis, iar golirea se face într-o pungă sau prin intermediul unei valve.

Alte intervenţii (în anumite condiţii)

Dacă tratamentele de mai sus nu sunt eficiente după aproximativ 3-4 luni, reevaluaţi şi luaţi în considerare intervenţii şi consulturi suplimentare. Opţiunile disponibile pentru specialistul fizioterapeut includ tehnici fizice precum electro-stimularea şi biofeedback-ul.

De asemenea sunt disponibile intervenţii farmacologice sub forma medicamentelor antimuscarinice sau anticolinergice. Pot fi utilizate, de asemenea, neuromodularea, auto-augmentarea, augmentarea vezicii urinare şi diversia urinară.

INCONTINENŢA MIXTĂ

Termenul de incontinenţă mixtă este utilizat atunci când sunt prezente simptome de incontinenţă urinară imperioasă şi de efort. Comitetul Internaţional pentru Continenţă al OMS recomandă ca primele simptome tratate să fie cele ale afecţiunii principale. Totuşi, prima linie de tratament pentru incontinenţa urinară imperioasă şi de efort sunt măsurile neinvazive la nivelul stilului de viaţă, reeducarea vezicii urinare şi exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian. În cazul eşecului acestor tehnici, trebuie să se continue cu consultul pentru investigaţii suplimentare. La eşecul acestora, trebuie să urmeze consultul pentru investigaţii suplimentare.

SCURGERI POST-MICŢIONALE

Scurgerile post-micţionale sunt tratate prin combinarea exerciţiilor pentru musculatura planşeului pelvian cu întărirea sfincterului şi mulgerea uretrei după evacuare.

ALTE FORME DE INCONTINENŢĂ

Există şi alte forme de incontinenţă care pot să nu se regăsească în categoriile de mai sus.

  • Incontinenţa prin prea-plin: Aşa cum arată numele, există o scurgere constantă de urină, ca şi când vezica urinară ar „da pe dinafară”. Adesea este provocată de o obstrucţie mecanică precum fecalomul, hipertrofia prostatei, leziuni nervoase sau anomalii uretrale.
  • Incontinenţa funcţională: Incapacitatea de a ajunge la toaletă pentru a urina fie din cauza unei afecţiuni (fizice sau mentale) fie din cauza unei infirmităţi.