Nu vă mai îngrijoraţi, începeţi să înţelegeţi

Dacă ne gândim că slăbirea funcţiei vezicii urinare afectează 1 femeie din 4 şi această afecţiune poate apărea la orice vârstă, aţi putea crede că ni se vorbeşte despre asta încă din şcoală. Dacă aşa ar sta lucrurile, cu siguranţă că majoritatea dintre noi am lipsit la acea lecţie! Oricum, iată o descriere a modului în care funcţionează vezica şi sistemul urinar şi motivele pentru care, uneori, acestea nu funcţionează tocmai perfect.

Slăbirea funcţiei vezicii urinare afectează mai multe femei cu vârste de peste 53 de ani sau sub această vârstă?


Rezultate

Cum funcţionează sistemul urinar

Rolul rinichilor (A) este acela de a filtra substanţele inutile din circuitul sanguin şi de a le trimite la vezica urinară (B), un fel de pungă musculară care se poate dilata pentru a reţine până la 500 ml de lichid când este plină. Când este pe jumătate plină, nervii informează creierul că este timpul ca urina să fie eliminată. Urina trece în jos prin uretră (D), care este menţinută închisă de două sfinctere musculare (C). Sfincterul interior se va deschide atunci când vezica este plină, dar sfincterul muscular extern poate fi menţinut închis voluntar, pentru a controla urinarea. Aceasta este sarcina muşchilor planşeului pelvian, care sunt poziţionaţi mai jos de vezică şi în jurul uretrei, pentru a le menţine într-o stare adecvată de funcţionare. 1 din 4 femei şi 1 din 8 bărbaţi trec printr-o întrerupere a acestui proces la un moment dat în viaţă.

Aşadar, care sunt principalele cauze pentru slăbirea funcţiei vezicii urinare?

Este posibil ca muşchii planşeului pelvian să fie slăbiţi?

În majoritatea cazurilor, slăbirea funcţiei vezicii urinare se datorează atrofierii musculaturii planşeului pelvian care menţine uretra închisă. Când aceşti muşchi îşi pierd elasticitatea, activităţi de zi cu zi, cum ar fi râsul, tuşitul, ridicarea unor obiecte sau alergatul pot provoca scurgeri. Totuşi, ei pot reveni la starea iniţială – vizitaţi zona de exerciţii pentru a descoperi informaţii utile despre exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian.

Pentru femei, în special, principalele cauze ale slăbirii funcţiei vezicii urinare sunt rezultatul schimbărilor care se petrec în timpul sarcinii, al naşterii propriu-zise şi al menopauzei (vizitaţi TENA pentru bărbaţi pentru cauzele slăbirii funcţiei vezicii urinare la bărbaţi).

Sunteţi mamă?

Bucuriile maternităţii sunt multe (în ciuda acelor prime câteva nopţi de nesomn...), dar sarcina şi naşterea vă supun corpul unei serii întregi de schimbări, atât la nivel hormonal cât şi fizic. Slăbirea funcţiei vezicii urinare este, aşadar, un efect secundar destul de întâlnit al sarcinii şi naşterii. Combinaţia de schimbări hormonale, presiunea exercitată de uter asupra vezicii şi efortul din timpul naşterii propriu-zise pot reduce eficienţa musculaturii pelviene.

Slăbirea funcţiei vezicii urinare poate surveni în timpul sau la scurtă vreme după sarcină şi pentru unele femei, chiar la multă vreme după ce copiii s-au făcut mari. Pentru acelea care se confruntă cu această situaţie în jurul sarcinii, adesea este vorba despre ceva temporar. Pentru multe femei situaţia s-a îmbunătăţit în urma efectuării exerciţiilor pentru musculatura planşeului pelvian pe care le veţi găsiţi în zona de exerciţii.

Sunteţi la menopauză?

La menopauză survin mai multe schimbări de natură fizică şi hormonală. Mai exact, este vorba despre diminuarea cantităţii de estrogen din muşchii abdominali. Acest lucru poate provoca o modificare a poziţiei vezicii, având ca efect reducerea eficienţei muşchilor care o menţin închisă.

Sunteţi supraponderală?

Supraponderalitatea înseamnă o presiune în plus asupra muşchilor abdominali şi pelvieni, conducând la slăbirea funcţiei vezicii urinare.

 

Boli

Slăbirea funcţiei vezicii urinare se poate datora şi anumitor boli sau afecţiuni, cum ar fi un atac cerebral, demenţa sau diabetul. Adesea se datorează unor leziuni sau interferenţe la nivelul căilor nervoase, ceea ce împiedică transmiterea corectă a semnalelor de la creier la vezica urinară, sau, în cazul demenţei, imposibilitatea de a înregistra acele semnale. Acest lucru poate conduce la o vezică hiperactivă (nevoia de a urina des) sau o vezică hipoactivă (golirea ineficientă a vezicii, care provoacă scurgeri).

Leziuni neurologice

De asemenea, Parkinson, Alzheimer, Spina Bifida, scleroza multiplă sau o afecţiune a creierului pot afecta felul în care vezica şi creierul comunică, rezultând incapacitatea de a controla funcţia vezicii sau de a o goli complet.

Luaţi medicamente prescrise pentru vreo altă afecţiune?


Incontinenţa poate reprezenta un efect secundar al anumitor medicamente, altele pot să aibă proprietăţi diuretice, care vă fac să simţiţi nevoia de a urina mai des. Dacă aţi început un tratament nou sau aţi schimbat de curând medicaţia veche, iar acest lucru coincide cu pierderea controlului asupra funcţiei vezicii, o nouă vizită la medic vă poate spune dacă aceste schimbări sunt o posibilă cauză pentru slăbirea funcţiei vezicii urinare. Uneori, medicamentele pentru alte boli pot fi schimbate, iar dozele pot fi reduse fără să le fie diminuată eficienţa.

Suferiţi de infecţii urinare în mod frecvent?

Infecţiile urinare pot duce la o hipersensibilitate a vezicii. Acest lucru înseamnă că vezica trimite incorect semnale urgente creierului pentru a fi golită, deşi nu este complet plină.

Dacă aveţi alte întrebări în legătură cu cauzele care determină slăbirea funcţiei vezicii urinare, puteţi să discutaţi cu medicul dvs.