Incontinenţa urinară - Introducere

Unul din patru bărbaţi peste 40* de ani se confruntă cu scurgeri urinare, cunoscute şi sub denumirea de incontinenţă urinară. Cea mai bună metodă de a găsi o soluţie este să afli ce înseamnă incontinenţa urinară.

Unul din patru bărbaţi se confruntă cu scurgeri urinare

Cele mai comune tipuri de incontinenţă

Există mai multe tipuri de incontinenţă. Cele mai comune sunt incontinenţa imperioasă şi scurgerile urinare (cunoscute şi sub denumirea de scurgeri post-micţiune şi scurgeri finale). Probabilitatea de a te confrunta cu o combinaţie între cele două este redusă. Alte tipuri de incontinenţă sunt incontinenţa urinară prin prea plin (o scurgere involuntară când ai vezica plină, adesea cauzată de probleme de mărire a prostatei) şi incontinenţa de stres. Cea mai bună metodă de a stabili cu ce tip de incontinenţă te confrunţi este să consulţi un medic. Acesta te va ajuta să găseşti tratamentul corect. O consultaţie la medic te poate ajuta şi să elimini posibilitatea ca scurgerile urinare să fie un efect secundar cauzat de alte probleme.

Incontinenţa urinară imperioasă

Incontinenţa imperioasă se referă la scurgeri involuntare cu o nevoie intensă de a urina. Există mai mulţi factori ce pot provoca această afecţiune. Una dintre cauzele principale este situaţia în care muşchii detrusori, care sunt muşchii voluntari din sfincter, sunt hiperactivi şi provoacă contracţii involuntare. Astfel, se trimit mesaje nervoase către creier, dându-ţi senzaţia că simţi nevoia să urinezi când nu doreşti. În unele cazuri, cauza poate fi o iritaţie a vezicii urinare, provocată de o infecţie sau de pietre la rinichi. Poate apărea şi sub forma unei complicaţii a unui nerv sau a unei afecţiuni asociate cu creierul (accident vascular cerebral, boala Parkinson sau scleroză multiplă).

Incontinenţa urinară de stres

Incontinenţa urinară de stres se referă la scurgeri involuntare cauzate de efort sau de contractarea vezicii urinare (când tuşeşti, râzi sau strănuţi, spre exemplu). Muşchii sfincterului sau ai planşeului pelvian şi ligamentele care susţin vezica sunt prea slăbite pentru a menţine urina. Acest tip de incontinenţă apare în special la femei, însă aproximativ 1% din bărbaţi o pot dezvolta în urma unei intervenţii chirurgicale la prostată.

Cum poţi ameliora această situaţie

Există mai multe moduri de a îţi îmbunătăţi controlul asupra vezicii urinare. Exerciţiile pentru planşeul pelvian şi modificarea anumitor obiceiuri în dietă sunt, de pildă, două modalităţi. Cea mai bună modalitatea de a-ţi recâştiga controlul este aceea de a consulta medicul. Împreună veţi putea găsi cea mai bună soluţie pentru tine.

De asemenea, poţi afla mai multe informaţii pe paginile noastre de exerciţii, sfaturi şi recomandări.

* Informaţii bazate pe un sondaj realizat de SCA în 2012, în rândul unor bărbaţi peste 40 de ani din SUA, Regatul Unit, Germania, Italia, Rusia şi Mexic. Datele înregistrate nu au fost publicate.

Articole similare

Incontinenţa urinară - Introducere

Unul din patru bărbaţi peste 40* de ani se confruntă cu scurgeri urinare, cunoscute şi sub denumirea de incontinenţă urinară. Cea mai bună metodă de a găsi o soluţie este să afli ce înseamnă incontinenţa urinară.

Exerciţii pentru planşeul pelvian

Controlul vezicii urinare poate fi îmbunătăţit cu ajutorul exerciţiilor corecte. Exerciţiile pentru planşeul pelvian, cunoscute şi sub denumirea de exerciţii Kegel, te pot ajuta să previi, să reduci sau să gestionezi problemele cauzate de scurgerile urinare.