Infecția tractului urinar în timpul sarcinii

Contractarea unei infecții a tractului urinar (ITU) în timpul sarcinii nu este de joacă, dar vestea bună este că se poate trata. Din cauza riscului ridicat de complicații, tratamentul pentru ITU în cazul femeilor însărcinate este diferit de cel pentru populația generală, iar diagnosticarea timpurie este esențială. 
 
În multe țări, dacă ați avut o ITU sau orice altă afecțiune care crește riscul contractării unei ITU, analizele pentru prezența bacteriilor în tractul urinar fac parte din rutina pentru asistență maternală. Dacă sunteți însărcinată și credeți că este posibil să aveți o ITU, dar încă nu ați discutat cu medicul dumneavoastră despre acest lucru, ar trebui să o faceți cât mai curând posibil. 

Ce se întâmplă dacă o ITU nu este tratată?

Cel mai frecvent tip de ITU apare în tractul urinar inferior, infectând uretra și vezica urinară. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi până la uretere și rinichi, în tractul urinar superior. Simptomele infecțiilor tractului urinar superior sunt considerabil mai grave și pot include dureri de spate, greață și febră. Sarcina crește și riscul de infecție renală.

O infecție a tractului urinar îmi poate afecta fătul sau sarcina?

Dacă este descoperită la timp și tratată eficient, o ITU nu vă va afecta fătul. În caz contrar, dacă o ITU nu este tratată, se poate înrăutăți și răspândi în tractul urinar superior. Dacă acest lucru are loc, vă poate afecta pe dumneavoastră și pe fătul dumneavoastră, deoarece infecțiile tractului urinar superior au fost asociate cu hipertensiunea arterială, nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere. Prin urmare, dacă suspectați că aveți o ITU, contactați-vă medicul. Acesta va știe ce măsuri trebuie luate.

O infecție a tractului urinar îmi poate afecta sarcina?

O ITU poate declanșa travaliul mai devreme decât data preconizată. Infecțiile tractului urinar sunt asociate și cu hipertensiunea arterială și ruperea apei prea devreme. Cu toate acestea, afecțiunea este ușor tratabilă dacă este diagnosticată din timp.

Cum îmi pot da seama dacă am o I?TU

Vizitele frecvente la toaletă sunt o parte normală a sarcinii, așa că detectarea unei ITU poate fi complicată. Iată câteva simptome care pot indica o infecție.
 
  • Contracții și/sau durere abdominală
  • Durere în partea de jos a spatelui
  • Cantități mici de urină de fiecare dată
  • Durere în timpul urinării
  • Urme de sânge în urină
  • Urină cu miros puternic, de culoare închisă sau tulbure
  • Senzația de frig, de obicei neasociată cu febră
  • urinară bruscă

O ITU este mereu însoțită de simptome?

Nu. Puteți avea o ITU care necesită tratament chiar dacă nu observați sau simțiți oricare dintre aceste simptome. O vizită la cadrul medical, care va realiza un examen de urină, va stabili dacă acesta este cazul.

Cum se detectează o ITU?

Un examen de urină este metoda standard de detectare a infecțiilor tractului urinar. Acest examen trebuie să fie realizat de personalul de asistență maternală, pentru a confirma prezența sau absența bacteriilor.

Pot fi confundate alte afecțiuni cu o infecție a tractului urinar?

Bacteriuria asimptomatică (BAS) se referă la bacteriile din tractul urinar care generează doar simptome precum urină tulbure sau cu miros puternic. Această afecțiune este de obicei inofensivă și nu necesită tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, nu este cazul și în timpul sarcinii.
 
Femeile însărcinate cu bacteriuria asimptomatică sunt supuse unui risc mai ridicat de infecție a tractului urinar, care prezintă simptome și poate fi periculoasă pentru făt. Antibioticele reduc semnificativ acest risc și, astfel, pot fi recomandate de medicul dumneavoastră dacă se detectează bacteriuria asimptomatică.
 
Deshidratarea poate cauza, de asemenea, urină de culoare închisă, tulbure și mirositoare. Prin urmare, aveți grijă să vă hidratați corect.

Cum știu că infecția tractului urinar a dispărut?

După încheierea tratamentului cu antibiotice, este foarte posibil ca medicul dumneavoastră să vă solicite să mai realizați încă un examen de urină. Acesta va confirma prezența sau absența bacteriilor.

Pot întreține raporturi sexuale dacă am o ITU?

Deoarece infecțiile tractului urinar nu se transmit pe cale sexuală, puteți întreține raporturi sexuale în perioada în care suferiți de o ITU sau în care urmați un tratament pentru o ITU.

Ce măsuri pot lua pentru a preveni o ITU?

Puteți lua câteva măsuri pentru a reduce riscul de infecție. Unele dintre următoarele măsuri vă pot fi de ajutor:
 
  • Hidratați-vă
  • Faceți duș, nu baie
  • Mergeți la toaletă imediat după un raport sexual
  • Mergeți la toaletă când simțiți că aveți nevoie, nu așteptați
  • Încercați să vă goliți vezica urinară complet
  • Ștergeți întotdeauna din față în spate
  • Aveți mare grijă să mențineți zona genitală curată
  • Folosiți produse de spălare adecvate, evitați săpunurile dure
  • Folosiți o cremă de protecție pentru a calma pielea sensibilă din zona genitală

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că am o ITU?

În primul rând, adresați-vă medicului.

Product image of TENA Lights Sensitive Ultra Mini and Ultra Normal pads

Dealing with incontinence

Bladder weakness is a common symptom of menopause. TENA Lights Sensitive is our most caring pad yet, made with a soft top layer that’s extra gentle on delicate menopausal skin. Now with at least 50% plant-based material, and our first ever paper packaging. 

TENA is here to help you navigate your pregnancy and post-partum journey, with practical advice for pregnancy and post-partum incontinence. If you feel that you need more support, don’t hesitate to contact a healthcare professional, like your nearest GP. We have a huge range of products designed to support you – check out the full range here or order a sample. Don’t hesitate to contact us if you can’t find the right product for you.