Urinarea frecventă în timpul sarcinii: cauze și sfaturi

Acum că ești însărcinată, simți că petreci mai mult timp în baie? Deși urinarea frecventă este un simptom enervant de care nu se bucură nicio femeie însărcinată, este destul de normal și în majoritatea cazurilor nu trebuie să vă faceți griji. Citiți mai departe pentru a înțelege ce cauzează urinarea frecventă în timpul sarcinii, sfaturi despre cum să o gestionați și dacă poate semnala o infecție a tractului urinar.

Când începe și la ce ar trebui să vă așteptați pe tot parcursul sarcinii?

Primul trimestru
În timp ce simptomele pot varia de la o persoană la alta, urinarea frecventă este unul dintre cele mai frecvente simptome timpurii ale sarcinii care începe în primul trimestru în jurul săptămânii 4.
 
Al doilea trimestru
Pe măsură ce bebelușul crește și sarcina progresează, nevoia de urinare frecventă se poate micșora pe măsură ce nivelul hormonilor hCG scade.
 
Al treilea trimestru
Este obișnuit ca nevoia de urinare frecventă să revină la sfârșitul sarcinii, deoarece bebelușul este în creștere și exercită o presiune și mai mare asupra vezicii urinare, ceea ce duce adesea și la vizite la baie pe timp de noapte.
 
În general, gradul de frecvență urinară diferă de la femeie la femeie. Unele femei sunt deranjate de aceasta pe tot parcursul sarcinii, în timp ce altele abia o observă. În general, va dura până în a noua lună de sarcină, până când naști, înainte de a reveni la nivelurile normale de urinare.

Ce cauzează urinarea frecventă în timpul sarcinii?

După concepție, oul fertilizat împreună cu placenta în curs de dezvoltare încep să producă o cantitate crescută de hormon hCG. Acest hormon al sarcinii crește fluxul de sânge în zona pelviană și rinichi, care devin mai eficiente în timpul sarcinii. Dezavantajele sunt însă simptome precum greață și nevoia frecventă de a urina.
 
Cantitatea crescută de hormoni din sarcină duc, de asemenea, la slăbirea mușchilor și ligamentelor din planșeul pelvian, ceea ce vă ajută corpul să se pregătească pentru copilul aflat în creștere dar și pentru nașterea acestuia, dar poate duce și la scurgeri și .
 
Mai mult, pe măsură ce bebelușul crește, acesta va exercita din ce în ce mai multă presiune asupra vezicii urinare, oferindu-i mai puțin spațiu pentru depozitarea urinei. Acest lucru va fi și mai evident aproape de sfârșitul celui de-al treilea trimestru, deoarece capul bebelușului se deplasează în jos spre pelvis și exercită o presiune și mai mare asupra vezicii urinare.
 
Este normal ca lichidul să se acumuleze în picioare, degetele de la picioare și glezne, în special în timpul celui de-al treilea trimestru. Lichidul suplimentar tinde să se acumuleze pe tot parcursul zilei în cele mai joase părți ale corpului, mai ales dacă vremea este călduroasă sau dacă ați fost în picioare perioade lungi de timp. Deci, când te culci noaptea și picioarele tale sunt ridicate, lichidul care s-a acumulat în timpul zilei își găsește drumul înapoi în sânge și prin rinichi, unde este filtrat ca urină, provocând vizitele nocturne baie.

Sfaturi pentru gestionarea urinărilor frecvente în timpul sarcinii

Există lucruri pe care le puteți face pentru a ușura urinarea și umflarea frecventă și, în consecință, necesitatea numeroaselor vizite nocturne la baie.
 
Goliți complet vezica urinară atunci când urinați
Când mergeți la toaletă, aplecați-vă înainte și folosiți un suport bun pentru picioare. Folosirea unei poziții bune ca aceasta vă poate ajuta să vă goliți complet vezica.
 
Evitați cofeina
Băuturile cofeinizate, cum ar fi cafeaua și ceaiul negru, vă pot irita vezica urinară, provocând o nevoie crescută de a urina.
 
Nu consumați prea multe lichide înainte de culcare ...
Dacă descoperi că trebuie să te ridici des pentru a urina în timpul nopții, încearcă să limitezi lichidele chiar înainte de culcare.
 
… dar totuși asigurați-vă că obțineți suficiente lichide
Nu beți mai puțin decât beți în general, considerând că vă va ajuta să vă țineți departe de baie. Corpul dumneavoastră are încă nevoie de o cantitate constantă de lichide în timpul sarcinii.
 
Țineți picioarele ridicate înainte de culcare
Încercați să găsiți timp pentru a vă ridica picioarele înainte de culcare. Acest lucru vă poate ajuta să stimulați lichidul acumulat în glezne și picioare umflate să se deplaseze în sânge, permițându-vă să urinați înainte de a vă băga la somn.
 
Încercați să aveți grijă ca picioarele și gleznele să nu se umfle în timpul zilei
Pe cât posibil evitați să stați în picioare perioade lungi de timp. Încercați să purtați șosete compresive, să vă mențineți picioarele ridicate atunci când este posibil și să faceți plimbări regulate sau să faceți exerciții la picioare.
 
Folosiți produse de
Dacă scurgerile devin o problemă în timpul sarcinii, utilizați produse de incontinență TENA care vă pot ajuta să rămâneți uscat și în siguranță pe tot parcursul zilei și nopții

Urinarea frecventă din timpul sarcinii ar putea să semnaleze o problemă?

Deși urinarea frecventă este normală în timpul sarcinii, este de obicei doar o problemă dacă este corelată cu alte simptome care ar putea semnaliza o infecție a tractului urinar (ITU). Acestea pot include:
 
  • Durere sau senzație de arsură la urinare
  • Un sentiment de urinare urgentă chiar și după ce ați urinat
  • Urina ta miroase neplăcut, este tulbure sau conține sânge
  • Durere abdominală inferioară constantă
  • Dureri de spate
  • Senzație generală de rău
  • Scurgeri de urină
 
A avea o ITU în timpul sarcinii nu este foarte distractiv, dar din fericire poate fi tratată destul de bine. Dacă este detectată și tratată devreme, nu va provoca nici un prejudiciu sarcinii. Deci, asigurați-vă că vizitați un medic dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus.

Concluzii

Urinarea frecventă în timpul sarcinii este obișnuită și uneori enervantă, dar de obicei nu este nimic de îngrijorat. Frecvența și intensitatea urinării poate varia de-a lungul trimestrelor, dar odată ce copilul se naște, nevoia de urinare ar trebui să scadă încet. Acum vă ocupați doar de îngrijirea bebelușului.

Articole similare