Ce să mănânci și să bei pentru sănătatea vezicii urinare și a rinichilor

Alimentele și băuturile pe care le consumați au un rol major în sănătatea dumneavoastră generală, deci este important să monitorizați consumul. Iată câteva îndrumări cu privire la dozele și consumul de alimente și băuturi, pentru a vă asigura că vezica și rinichii funcționează la corespunzător.

De ce este atât de importantă sănătatea vezicii urinare și a rinichilor?

Vezica și rinichii lucrează împreună pentru a vă menține sănătos. Una dintre cele mai importante funcții ale rinichilor este filtrarea sângelui prin îndepărtarea deșeurilor și ajustarea nivelurilor de sare, apă și minerale. Sângele sănătos revine în corp și deșeurile se transformă în urină, care se deplasează către vezică înainte de a fi eliberată. Este vital să mențineți aceste organe atât de importante sănătoase, astfel încât organismul să poată scăpa de deșeuri în siguranță. Dar cum îi menții sănătoși?

Asigurați-vă că sunteți întotdeauna hidratat

Trebuie să vă asigurați că beți suficiente lichide pentru a vă menține sănătos. Cea mai bună băutură pentru sănătatea rinichilor și a vezicii urinare este apa. Aproximativ 60% din corpul dumneavoastră este alcătuit din apă, deci nu este de mirare că trebuie să vă asigurați că îi reînnoiți în permanență aprovizionarea. Dacă nu beți suficientă apă sau dacă pierdeți mult lichid, deshidratarea poate provoca pietre la rinichi. Unele cauze ale deshidratării includ exerciții fizice viguroase, expunere la căldură, vărsături, diaree, greață, arsuri sau infecții ale pielii, febră și diabet cu niveluri ridicate de zahăr din sânge. Dacă vă confruntați cu oricare dintre acestea, va fi important să vă asigurați că rămâneți hidratat.

De câtă apă are nevoie corpul?

În mod natural, corpul tău își va face treaba de a se înseta atunci când ai nevoie de apă pentru a te salva de la deshidratare. Dar puteți observa dacă beți suficient lichid examinând culoarea urinei. Dacă este de culoare galben deschis, acesta este un semn că beți suficientă apă, dar dacă este mai închisă la culoare, ar putea fi un semn de deshidratare. Alte semne de deshidratare pot include oboseala cauzată de tensiunea arterială scăzută, dureri de cap, gură uscată și modificări ale elasticității pielii. Ar trebui să beți zilnic aproximativ 6 până la 8 pahare de apă, pentru a vă asigura că rămâneți hidratat. Când vă aflați într-un climat mai fierbinte sau dacă faceți exerciții, va trebui să beți mai multă apă decât de obicei, din cauza lichidului pierdut prin transpirație. Dar nu exagerați. Nici să beți prea multă apă nu este bine pentru organism, deoarece poate provoca urgențe și vă poate face să mergeți mai des la toaletă!

Consumul de apă pentru incontinența urinară

Dacă vă confruntați cu incontinență urinară, s-ar putea să credeți că trebuie să beți mai puțină apă decât în mod normal, dar acest lucru este contraproductiv. Limitarea cantității de lichid pe cosumat face ca urina să fie mai concentrată, ceea ce poate irita mucoasa vezicii urinare și poate cauza probleme. A nu bea suficientă apă poate provoca, de asemenea, constipație, care poate afecta controlul vezicii urinare.

Ce băuturi ar trebui să evitați?

Deși este important să beți multe lichide, există câteva băuturi care sunt dăunătoare pentru sănătatea vezicii urinare și a rinichilor. Alcoolul afectează capacitatea rinichilor de a menține echilibrul fluidelor în organism și pune rinichii sub tensiune, astfel încât alcoolul și rinichii nu se potrivesc dacă bei prea mult. A consuma câteva băuturi alcoolice din când în când nu are efecte grave. Băuturile care irită vezica urinară includ băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul și băuturile energizante, care pot cauza o nevoie frecventă și urgentă de urinare. Încercați să înlocuiți ceașca normală de cafea cu niște cafea decofeinizată și, dacă sunteți mai mult un băutor de ceai, alegeți un ceai din plante sau fructe în loc de ceai negru sau verde cu cofeină. Băuturile răcoritoare nu sunt, în general, cea mai sănătoasă opțiune, deoarece sunt destul de acide și pot fi îndulcite cu zahăr artificial, așa că poate încercați o apă minerală dacă doriți o băutură gazoasă.

Ce alimente ar trebui să măncați?

Este important să aveți o dietă echilibrată pentru a vă asigura că vezica urinară și rinichii primesc toți nutrienții de care au nevoie. De asemenea, mișcările regulate ale intestinului sunt importante, deoarece dacă intestinele sunt foarte pline, acestea pot exercita presiune asupra vezicii urinare și pot cauza urgențe. De asemenea, mușchii pelvieni pot fi slăbiți prin presarea constipației, care poate provoca incontinență de stres. Pentru un intestin sănătos, mâncați alimente bogate în fibre, ceea ce adaugă volum și vă face scaunele moi și mai ușor de eliminat.
 
A fi supraponderal poate crește riscul pentru multe probleme de sănătate, inclusiv diabetul și tensiunea arterială crescută, care sunt cele mai frecvente cauze ale bolilor cronice de rinichi. Persoanele obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi decât cele care mențin o greutate sănătoasă. Obezitatea și diabetul sunt, de asemenea, factori de risc cunoscuți pentru incontinență. Încercați să mențineți o greutate sănătoasă, fiind activ, mâncând porțiuni mici în mod regulat și alegând alimente sănătoase care să ofere o nutriție bună, cum ar fi fructele, legumele și fructele de pădure. 

Ce alimente ar trebui să evitați?

În acest moment, nu se cunosc alimente care irită vezica, dar ar trebui să evitați o dietă săracă în fibre sau bogată în grăsimi. În general, ar trebui să încercați să mențineți o relație sănătoasă cu alimentele consumate pentru a vă gestiona greutatea, ajutând vezica și rinichii să funcționeze la maximum.
 
Consumul de prea multă sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, care este legată de boli cardiovasculare, probleme renale și retenție de lichide. Pe măsură ce rinichii se exercită pentru a regla nivelurile ridicate de sare, mai multe lichide sunt reținute în organism, ceea ce poate provoca umflături și disconfort. 
 
Pentru a vă menține sănătatea vezicii urinare și a rinichilor, nu uitați să beți suficientă apă, să vă bucurați de o dietă echilibrată și să gestionați o greutate sănătoasă. Dacă suferiți de probleme cu rinichii sau vezica urinară, amintiți-vă că nu sunteți singur și este foarte frecvent. Dacă aveți nevoie de mai mult sprijin, nu ezitați să vă contactați medicul.