Amprenta de carbon: de ce contează pentru TENA și pentru dumneavoastră

Haideți să aruncăm o privire asupra lucrurilor pe care le știm. Știm că planeta se încălzește din cauza gazelor cu efect de seră pe care noi le emitem în atmosferă. Știm că trebuie să reducem drastic și rapid aceste emisii, pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbării climatice. Și știm că amploarea acestei provocări va necesita o colaborare fără precedent între toate segmentele societății. 

Picioarele goale ale mai multor persoane așezate în cerc, pe o plajă cu nisip
Cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propriile emisii. La TENA salutăm această provocare. Dar pentru a fi o parte a soluției, trebuie să știți cât de mult contribuiți la problemă. Iar această problemă reprezintă mult mai mult decât benzina din autovehiculele noastre și electricitatea din prizele noastre. 
 
Aici intervine ideea de amprentă de carbon. Emisiile noastre de carbon lasă o urmă pe această planetă, așa cum picioarele lasă urme pe pământ. Aceasta este o modalitate utilă de evaluare a impactului total pe care o persoană, un produs sau o organizație îl are asupra climei. 
Lucrător din fabrica TENA care închide un ambalaj

Ce includem noi și care este rezultatul final

În principal, amprenta dumneavoastră de carbon reprezintă un indicator al emisiilor de dioxid de carbon (CO2) și al altor emisii de gaze cu efect de seră generate de activitățile desfășurate de-a lungul anului. Exact, emisiile generate de toate călătoriile pe care le-ați realizat și de toată energia electrică pe care ați utilizat-o. Dar aici se adaugă și emisiile generate de procesele de fabricare a tuturor produselor pe care le-ați consumat și de toate serviciile pe care le-ați achiziționat. 
 
Acest lucru se aplică și în cazul produselor noastre. Ciclul de viață al produselor TENA începe cu extragerea resurselor naturale și fabricarea materiilor prime. Apoi, asamblăm toate materiile în etapa de producție. Ulterior, produsul este transportat către utilizator și, la final, este eliminat după ce și-a îndeplinit scopul. Fiecare etapă implică utilizarea de energie, transportul și gestionarea deșeurilor. Așadar, pentru a obține valoarea adevărată a amprentei de carbon a produselor noastre, trebuie să luăm în considerare toate aceste etape.
Urme de pași pe o plajă, în apropierea mării

Ce înseamnă pentru fiecare dintre noi și de ce TENA crede în aceasta

În Marea Britanie, în 2017, amprenta de carbon medie a unei persoane a fost de 7,7 tone1. Mai exact, acest lucru înseamnă că o singură persoană a fost responsabilă pentru echivalentul a 7,7 tone de emisii de carbon în acel an, ca urmare a activităților sale. Același lucru este valabil și în cazul TENA. Responsabilitatea pentru emisiile din fiecare etapă a ciclului de viață a produsului ne aparține.
 
Cea mai corectă direcție de urmat este concentrarea asupra reducerii amprentei de carbon, acest lucru fiind un obiectiv extrem de important pentru TENA. De fapt, considerăm că acest lucru este o oportunitate. Analizarea emisiilor din fiecare punct de vedere al operațiunilor noastre, precum și din fiecare etapă a ciclului de viață al produselor noastre, înmulțește pașii pe care îi putem face. Și toți acești pași mici sunt cei care ne vor ajuta să ne atingem obiectivul final.
 
 
 
1) Eurostat, Emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor. Extras din https://ec.europa.eu/eurostat/
Prim-plan al unui cântar vechi

"Stai, credeam că CO2 este un gaz. Cum este posibil ca un gaz să aibă greutate?"

De fapt, toată materia are o greutate. Un balon cu heliu nu este imponderabil. Acesta plutește deoarece cântărește mai puțin decât aerul din atmosferă, precum un băț plutitor care este mai ușor decât apa din jurul său. Cert este că deasupra capetelor noastre există o greutate atmosferică imensă. Doar că nu o observăm, la fel cum un pește de mare adâncime nu observă greutatea oceanului de deasupra sa. 
 
Pentru a vă imagina cum arată o tonă de CO2 pur în forma sa gazoasă2, gândiți-vă la o minge care are o lățime și o înălțime de 10 m. Acum imaginați-vă 7 sau 8 astfel de mingi și vă veți apropia de cantitatea medie emisă de un cetățean al Marii Britanii în fiecare an. Această cantitate se împarte în aproximativ 21 de kilograme pe zi, sau suficient cât pentru a umple o minge cu o lățime de 2,8 metri.
 
 
 
2) la temperatura camerei
Două persoane care aleargă pe o pistă, cu urme de pași verzi suprapuse pe imagine

Avem multe de realizat, dar împreună putem reuși

Pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbării climatice, trebuie să reducem amprenta de carbon anuală a fiecărei persoane de pe planetă la mai puțin de 2 tone, până în 20503. Acest lucru înseamnă mai puțin de 5,5 kg/zi, pentru fiecare persoană. Desigur, acest lucru reprezintă o provocare mai mare pentru unele țări decât pentru altele, deoarece, în prezent, nu toate țările au aceeași amprentă de carbon. Dar este absolut clar că trebuie să facem schimbări.
 
De asemenea, este clar că trebuie să acționăm împreună, chiar și în ceea ce privește amprenta de carbon. Când utilizați un produs TENA, acea parte din amprenta dumneavoastră de carbon va deveni responsabilitatea noastră. Așadar, când noi luăm măsuri mai bune și dumneavoastră aveți parte de rezultate mai bune. 
 
Doar așa vom putea atinge obiectivul final. Reducerea treptată a amprentei noastre și a amprentei dumneavoastră.
 
 
 
3) Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului, Cum îmi pot reduce amprenta de carbon. Extras din https://www.naturvardsverket.se/en/topics/climate-transition/omraden/klimatet-och-konsumtionen/how-can-i-reduce-my-carbon-footprint/
Legume într-o plasă parțial vizibilă pe o masă din marmură albă

Toți trebuie să facem schimbări. Iar unii dintre noi trebuie să facem mai mult.

Vor fi necesare4schimbări reale privind stilurile de viață și tiparele de consum și există măsuri eficiente pe care le putem lua, pe cont propriu, pentru a ne reduce amprenta de carbon. Acestea includ reducerea călătoriilor cu autovehicule care consumă combustibili fosili, utilizarea spațiilor de locuit în moduri mai inteligente, trecerea la electricitate din surse regenerabile, înlocuirea produselor lactate și a cărnii roșii când este posibil și alegerea unor produse mai durabile. 
 
În același timp, unii dintre noi avem o responsabilitate și mai mare. Guvernele, instituțiile și organizațiile similare companiilor noastre trebuie să contribuie mai mult decât celelalte părți implicate. La TENA, considerăm că există motive întemeiate care ne oferă speranță. Putem realiza foarte multe lucruri în 30 de ani, dacă ne unim forțele. 
 
 
 
4) Conform raportului IPCC pentru 2014
Un pachet de absorbante pentru incontinență TENA Discreet pe un fundal albastru, cu urme de tălpi verzi în partea dreaptă a imaginii

Dimensiunea actuală a amprentei de carbon a produselor noastre

Încă din 2008, ne-am propus să reducem amprenta noastră de carbon la jumătate până în 2030. Și deocamdată suntem în grafic. Pentru a face progresul nostru cât mai transparent, publicăm amprenta de carbon a produselor TENA în cadrul unor Declarații de mediu privind produsele (EPD). Acestea reprezintă verificări independente care indică informațiile legate de mediu ale unui produs, pe baza ciclului său de viață complet. 
 
De exemplu, declarația de mediu privind absorbantul nostru TENA Lady Slim Normal ne arată că un absorbant are, în prezent, o amprentă de carbon de 39 g. O zi întreagă de utilizare a produsului implică 4 absorbante, așadar 156 g pe zi.