„Utilizarea energiei electrice provenite din surse regenerabile are ca rezultat un nivel redus de emisii de carbon și contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm la nivel global. Energia electrică regenerabilă reduce amprenta de carbon a produselor noastre și este o parte importantă a acțiunilor de sustenabilitate întreprinse”
Axel Thegerström Edh, Director de Sustenabilitate, , Marca Globală Essity, Inovație & Sustenabilitate
Totul se rezumă la sursă.
Energia electrică din surse regenerabile, cunoscută și sub denumirea de energie curată, provine din surse naturale, cu conținut scăzut de carbon, pe care natura le înlocuiește continuu la scara timpului uman. De exemplu, lumina soarelui continuă să strălucească și vântul continuă să sufle - chiar dacă disponibilitatea lor poate depinde de timp, locație și condiții meteorologice.
Sursele de energie regenerabile sunt mult mai bune pentru mediu decât cele convenționale, deoarece contribuie la reducerea emisiilor de gaze de seră și a poluării aerului asociate cu producția de energie. Energia electrică regenerabilă este un subgrup al energiei regenerabile și se referă în mod specific la energia electrică provenită din surse regenerabile și utilizată pentru alimentarea locuințelor și a întreprinderilor.
Așadar, care sunt sursele?
ENERGIA SOLARĂ - Cea mai abundentă sursă de energie regenerabilă este reprezentată de lumina și căldura generate de soare și poate fi valorificată folosind o gamă de tehnologii în continuă evoluție. Cantitatea de energie solară disponibilă pe Pământ este mult mai mare decât cerințele energetice actuale la nivel global și ar putea satisface cu ușurință tot necesarul de energie din viitor.
ENERGIA EOLIANĂ – Energia eoliană folosește turbine pentru a converti energia cinetică a vântului în electricitate. Paletele rotative ale unei turbine eoliene rotesc un arbore intern care acționează un sistem de angrenaje pentru a crește viteza de rotație, care alimentează apoi un generator care produce electricitate.
ENERGIA HIDROELECTRICĂ – La fel ca energia eoliană, hidroenergia este una dintre cele mai vechi și încă cea mai importantă sursă de energie curată din lume. Și în cazul său se folosesc turbine rotative pentru a produce energie, dar în loc de vânt se folosește apa care cade sau curge rapid. Turbinele hidraulice sunt încorporate în baraje sau sub cascade, pentru a putea capta puterea naturală a apei curgătoare.
ENERGIA PROVENITĂ DIN BIOMASĂ – Materialele de biomasă provin de la viețuitoare. Cele mai cunoscute materiale sunt lemnul, plantele și deșeurile. Prima noastră alegere este întotdeauna reciclarea biomasei sub formă de materiale pentru produsele noastre. Acolo unde reciclarea biomasei nu este posibilă, a doua noastră alegere este folosirea acesteia pentru energie.
ENERGIA GEOTERMALĂ – energia geotermală este căldura produsă în mod continuu în interiorul planetei noastre, atât de la formarea sa originală în sistemul nostru solar, cât și din degradarea radioactivă a mineralelor. Această energie poate fi găsită în întreaga lume, dar este cel mai ușor valorificată atunci când se află aproape de suprafața pământului, cum ar fi zonele cu activitate vulcanică sau izvoare termale naturale.
Ce este energia nucleară și de ce nu o utilizăm?
Energia nucleară este energia generată prin divizarea atomilor și utilizarea aburului pentru a converti energia enormă produsă prin acest proces în electricitate. Acest lucru se realizează, printr-un proces lung și riscant, în centralele nucleare din întreaga lume.
Unii analiști energetici consideră că, din cauza emisiilor de carbon reduse, energia nucleară ar trebui considerată regenerabilă. Dar crearea energiei nucleare necesită uraniu, un metal greu care în cele din urmă se va epuiza (chiar dacă poate dura sute de ani).
Mai important, deși nu produce gaze cu efect de seră, energia nucleară produce deșeuri extrem de periculoase pentru organismele vii și necesită depozitare în siguranță pentru mii de ani.
Energie electrică regenerabilă în cadrul TENA
La TENA, desfășurăm constant activități de dezvoltare și inovare. Găsim noi modalități de a îmbunătăți viețile oamenilor, dar și de a reduce amprenta de carbon a produselor noastre.
Începând cu 2008, am redus această amprentă cu 11-33% în Europa, în funcție de gamă. Prin tranziția la energie electrică provenită 100% din surse regenerabile în toate fabricile noastre din Europa, vom îmbunătăți aceste cifre cu încă 6% - punându-ne pe drumul cel bun pentru a ne îndeplini obiectivul ambițios de reducere a amprentei noastre cu 50% în Europa, până în 2030.
Și, desigur, energia electrică pe care o cumpărăm este 100% certificată ca fiind regenerabilă prin Sistemul european de certificare a energiei electrice (EECS), care garantează originea electricității noastre, în același mod în care toate fibrele proaspete din produsele noastre sunt certificate FSC sau PEFC pentru a fi la înălțimea cerințelor noastre privind silvicultura responsabilă.
Ne dorim să concepem produse care să vă ajute să vă diminuați amprenta de carbon fără a fi nevoie să sacrificați bunăstarea personală sau pe cea a persoanelor dragi. Și ne apropiem cu pași repezi de acest obiectiv. Toate la timpul lor.