Ce este vezica urinară hiperactivă?

Sindromul vezicii urinare hiperactive este o descriere comună pentru o serie de probleme legate de nevoia de a urina. Nu înseamnă incontinență, ci pur și simplu o nevoie de urinare frecventă.

O , denumită uneori și vezică iritabilă, se referă de obicei la faptul că aveți o frecvență de urinare mare în timpul zilei, și uneori chiar și în timpul nopții. Rețineți că este normal să vă goliți vezica urinară de 4-8 ori pe zi. Vezica urinară hiperactivă este mai des întâlnită în rândul persoanelor vârstnice și al femeilor.

Ce anume cauzează o vezică urinară hiperactivă?

Nivelul problemelor cauzate de vezica urinară hiperactivă diferă, mergând de la o creștere mică a frecvenței nevoii de a merge la toaletă, până la nevoia permanentă de a urina. Cauzele sunt diverse și câteodată neclare, însă unul dintre factori l-ar putea constitui obstrucția uretrei.

Iritația vezicii urinare

Iritația din interiorului vezicii urinare poate conduce la senzația nevoii urgente de a urina. O cauză ar putea fi o infecție a tractului urinar cu bacterii care irită mucoasa din interiorul vezicii urinare. Unele băuturi, cum ar fi cafeaua și băuturile energizante, conțin anumite substanțe care pot și ele produce iritație. Un alt factor îl constituie pietrele la vezica urinară. 
 
Există și diverși factori externi care pot produce iritația vezicii urinare, conducând astfel la senzația nevoii urgente de a urina. Constipația și anumite afecțiuni ginecologice, cum ar fi prolapsul sau tumorile ovariene, pot irita vezica urinară din exterior dând, de asemenea, senzația nevoii urgente de urinare.

Factori legați de stilul de viață și alte cauze

Băutul în exces produce cantități mari de urină (poliurie), creând senzația nevoii urgente de urinare și vizite frecvente la toaletă, vezica umplându-se foarte repede. Unele alimente, cum ar fi supele, fructele și legumele, conțin o cantitate mai mare de lichid, conducând și ele creșterea cantității de urină.
 
Un alt motiv al creșterii cantității de urină ar putea fi diabetul necontrolat. Nivelul ridicat de zahăr în sânge (hiperglicemia) poate crește senzația de sete și producția de urină, adică poliurie.