Ce este incontinența de stres?

Incontinența de stres, sau incontinența urinară de stres înseamnă scurgeri de urină în urma unor acțiuni precum râsul, strănutul, tusea sau a altor tipuri de efort.

Incontinența urinară de stres apare atunci când mușchii care sprijină tractul urinar și vezica urinară nu funcționează corect. Această afecțiune poate fi cauzată de slăbirea ligamentelor și a mușchilor planșeului pelvin sau de funcționarea necorespunzătoare a mușchilor sfincterului uretral. Astfel mușchii nu mai pot asigura funcția urinară normală.
 
Incontinența urinară de stres este cel mai des întâlnit tip de incontinență urinară la femei.

Cauzele incontinenței de stres

Mușchii planșeului pelvin sunt un grup de mușchi din partea inferioară a cavității abdominale. Mușchii arată ca un hamac în formă de cupă în cavitatea pelviană. În cazul în care „placa” planșeului pelvin este afectată, mușchiul de susținere a uretrei este slăbit, astfel încât atunci când vă suprasolicitați, de exemplu în timpul activităților sportive sau pur și simplu atunci când tușiți, există riscul unei scurgeri mici.
 
Printre cauzele incontinenței de stres se numără stilul de viață, complicațiile medicale, sarcina și obezitatea. De cele mai multe ori, scăderea în greutate și exercițiile fizice sunt tratamente de succes.
 
Și bărbații pot fi afectați de incontinența urinară de stres, însă foarte rar și de obicei în legătură cu complicații post-chirurgicale după prostatectomie. Bărbații sunt mai afectați de alte tipuri de incontinență.