Tipuri şi cauze

Incontinența și scurgerile urinare în cazul bărbaților pot avea loc din mai multe motive. Descoperind cu ce tip de te confrunţi şi care sunt cauzele, vei putea să găseşti mai repede tratamentul care ţi se potriveşte.

Nu eşti singur

Scurgerile urinare apar la 1 din 4 bărbaţi*, fiind o problemă foarte frecventă. E drept, scurgerile urinare diferă de la bărbat la bărbat, însă, indiferent dacă te confrunţi doar cu câţiva stropi din când în când sau cu scurgeri mai semnificative, poţi avea certitudinea că vei primi ajutor şi că există metode care să te ajute să îţi controlezi scurgerile urinare.

* Informaţii bazate pe un sondaj realizat de SCA în 2012, în rândul unor bărbaţi peste 40 de ani din SUA, Regatul Unit, Germania, Italia, Rusia şi Mexic. Datele înregistrate nu au fost publicate.

Ce spun consumatorii TENA

Mi-a făcut bine să ştiu că nu sunt singur.

Cristian

53

Ce cauzează scurgerile urinare?

Pentru ca sistemul urinar să-şi îndeplinească rolul, creierul, muşchii şi nervii trebuie să funcţioneze împreună pentru a menţine urina în vezica urinară şi pentru a nu o elibera decât atunci când eşti pregătit. Cu toate acestea, există mai mulţi factori care împiedică acest proces.

Cauzele comune ale scurgerilor urinare sunt:

  • Medicamentele – spre exemplu, medicamentele diuretice pot spori riscul de .
  • Infecţiile tractului urinar.
  • Slăbirea temporară a muşchilor în urma intervenţiilor chirurgicale la prostată.
  • Modificarea mărimii prostatei – spre exemplu, o prostată umflată poate obstrucţiona canalul de eliberare a urinei.
  • Supraponderabilitatea exercită o presiune suplimentară asupra muşchilor abdominali şi pelvieni, fapt ce îngreunează evitarea scurgerilor urinare.
  • Diabetul şi bolile neurodegenerative (spre exemplu, Alzheimer).

După cum vezi, cauza scurgerilor urinare poate depinde de mulţi factori. Prin urmare, este important să îţi evaluezi bine situaţia, pentru a putea beneficia de tratamentul corect. Aceasta înseamnă că este important ca medicul tău să îţi dea diagnosticul corect.

Tipuri comune

Incontinenţă imperioasă

Incontinenţa imperioasă este cunoscută şi sub denumirea de „vezică urinară hiperactivă“ şi este cel mai comun tip de scurgere urinară. Incontinenţa imperioasă survine atunci când te confrunţi cu o nevoie bruscă de a urina, însă nu te poţi abţine până ajungi la toaletă. Poţi simţi nevoia să urinezi mai des de 4-8 ori pe zi, precum şi de mai multe ori în timpul nopţii. Aceasta este asociată adesea cu o prostată mărită sau este rezultatul unei intervenţii chirurgicale la prostată.

Incontinenţa de stres

Dacă atunci când tuşeşti, strănuţi, râzi sau ridici greutăţi mari prezinţi este posibil să te confrunţi cu incontinenţa de stres. Este o afecţiune care vizează preponderent bărbaţii care au suportat de curând o intervenţie chirurgicală la prostată.

Scurgerile urinare

Acestea presupun scurgerea câtorva picături de urină imediat ce aţi fost la toaletă, chiar dacă ai „aşteptat şi scuturat“. Există două tipuri de asemenea scurgeri – scurgerea post-micţiune şi scurgerea finală. Scurgerile urinare apar atunci când vezica nu se goleşte complet în timp ce urinezi. În schimb, urina se acumulează în tubul care duce la vezica urinară. O cauză comună a scurgerilor urinare este mărirea prostatei sau slăbirea muşchilor planşeului pelvian.

Incontinenţă urinară din prea plin

Dacă ai un flux de urină constant sau intermitent s-ar putea să te confrunţi cu incontinenţa urinară din prea plin. Aceasta este de obicei cauzată de obstrucţionarea fluxului de urină, determinând umplerea excesivă a vezicii urinare, iar apoi declanşarea scurgerilor.