Tipuri de incontinență

Tipuri comune de incontinență

Doriți să-i oferiți persoanei dragi cea mai bună îngrijire posibilă. De aceea, este bine să știți exact care este tipul de incontinență de care suferă. Cu această informație veți fi mai în măsură să îi oferiți produsele adecvate pentru situația sa. Și să o ajutați să gestioneze mai eficient situația. Ceea ce înseamnă că se va simți mai confortabilă și va fi mai încrezătoare.
 
Mai jos descriem șapte tipuri de incontinență alături de diferitele lor cauze și simptome. Unele sunt specifice femeilor, altele apar numai la bărbați. Cele mai des întâlnite sunt incontinența de stres și incontinența imperioasă, iar o persoană poate fi afectată de ambele. 
Incontinența urinară de stres
Prescurtată în mod uzual incontinență de stres, este cel mai des întâlnit tip de incontinență la femei. Afectează aproximativ 10% din bărbații care se confruntă cu incontinența. Apare adesea atunci când sunt slăbiți mușchii planșeului pelvian care susțin vezica urinară. Când râdeți sau tușiți, presiunea pe vezica urinară crește. Mușchii planșeului pelvian nu se mai pot contracta suficient pentru a păstra toată urina în vezica urinară. Din acest motiv o parte se scurge; de obicei în cantități mici, dar uneori poate fi și o cantitate mai mare.

Femei - Incontinența de stres este cea mai răspândită la femeile însărcinate, după naștere sau după vârsta de 40 de ani. Este posibil ca în aceste perioade mușchii planșeului pelvian să fie afectați și/sau slăbiți. Femeile se pot confrunta însă cu acest tip de incontinență la orice vârstă. Una din trei femei se confruntă cu această afecțiune la un moment dat pe parcursul vieții. Apare în mod uzual la tinere când fac sport. 
Incontinență imperioasă
Aceasta este cunoscută și sub denumirea de „vezică urinară hiperactivă”. Se manifestă atunci când simțiți brusc nevoia de a urina și vezică urinară elimină automat urină fără ca dumneavoastră să o puteți opri. De obicei, organismul transmite o avertizare ușoară sau deloc. Poate fi o scurgere urinară cu un volum mare. În medie, o persoană normală își golește vezica de patru până la opt ori pe zi. Persoana dragă urinează mult mai des? În mod uzual merge de mai multe ori la toaletă pe timp de noapte? Acestea pot fi semne ale incontinenței imperioase. 

Bărbați - Incontinența imperioasă este cel mai des întâlnit tip de incontinență la bărbați. De multe ori este rezultatul prostatei mărite. 
Alte tipuri de incontinență la femei și la bărbați
 • Incontinență funcțională
  Unele persoane nu pot ajunge la toaletă în timp util din cauza dificultăților cauzate de bolile fizice sau mintale. Se confruntă cu incontinența funcțională.   

 • Incontinență mixtă
  Este, de obicei, o combinație între incontinența de stres și incontinența imperioasă, una dintre cele două fiind mai evidentă decât cealaltă.

 • Tulburări neurologice ale vezicii urinare
  La unele persoane creierul nu comunică normal cu vezica urinară. Ca urmare, nu-și pot controla vezica urinară sau nu o golesc complet. Tulburările neurologice ale vezicii urinare pot fi cauzate de diferite boli. În cazul în care credeți că persoana dragă poate avea acest tip de incontinență, încercați să nu trageți concluzii pripite. Mai bine o însoțiți la o consultație medicală cât mai repede posibil. Diagnosticul pus de un profesionist vă poate liniști.
Alte tipuri de incontinență la bărbați
 • Scurgere post-micțiune
  Apare atunci când vezica urinară (uretra) nu se golește complet și scurgerile continuă după urinare. Este ceva obișnuit când mușchii planșeului pelvian sunt slăbiți. 

 • Incontinența urinară prin prea plin
  Dacă o persoană se confruntă cu un flux de urină constant sau episodic, suferă de incontinență urinară prin prea plin. Aceasta poate fi cauzată de o obstrucție sau de deteriorarea nervilor. 

Nu sunteți sigur/ă de simptome?

Dacă simptomele persoanei dragi nu sunt clare, nu puteți fi sigur/ă care este tipul de incontinență pe care îl are. Nu intrați în panică, iată ce puteți face pentru a afla. 
 
Încercați să țineți un jurnal al comportamentului de urinare timp de o săptămână sau două. Veți avea o bază pentru discuțiile cu medicul. Sfatul nostru este să mergeți la un medic pentru a primi un diagnostic clar și sfaturi despre cum să gestionați afecțiunea persoanei dragi.
 
 
Când vă informați despre incontinență, este posibil să descoperiți termeni mai puțin familiari. Aflați ce înseamnă din Glosar.