Cheia este reprezentată de gestionarea și prevenirea incontinenței intestinale

  Ce este intestinul? Simptome și consecințe

  Incontinența intestinală, denumită și incontinență fecală sau scurgeri anale, este devastatoare pentru persoane și poate avea efect psihologic și social. Există numeroase motive care duc la apariția incontinenței intestinale, iar cauza poate avea factori multipli. Dacă înțelegeți motivele și modul de acțiune, puteți determina cauzele și realiza un plan eficient de prevenire și gestionare.
   
  De ce apare?
  Incontinența fecală este, de multe ori, rezultatul unor probleme medicale latente sau al unor afecțiuni care provoacă diaree, constipație sau slăbesc mușchii care controlează închiderea și deschiderea anusului. De asemenea, este asociată cu afecțiuni pe termen lung, ca diabetul, scleroza multiplă și demența. De asemenea, tulburările cognitive reprezintă un risc, deoarece pot afecta capacitatea unei persoane de a-și aminti drumul către toaletă sau de a recunoaște necesitatea de a merge la toaletă.
   
  Identificarea problemelor sociale și de igienă
  Descoperirea timpurie a problemelor permite intervenția rapidă. Obiceiurile de golire a intestinului reprezintă o problemă foarte personală și multe persoane au dificultăți în a vorbi despre acestea. Problemele sociale și de igienă întâmpinate de rezidenții cu incontinență fecală sunt semnificative. Temerile și rușinea asociate cu scurgerile și cu mirosul îi pot determina să se izoleze de societate. 

  Incontinența fecală la rezidenți

  Incontinența poate reprezenta o experiență extrem de neplăcută pentru un rezident. Acesta se poate simți stânjenit, frustrat și furios pe sine însuși. În fond, incontinența este văzută ca o pierdere a controlului; suntem educați să recunoaștem momentul în care trebuie să mergem la toaletă de la vârste mici, deci apariția acestor sentimente este perfect normală și de înțeles.

  Ajutor pentru creșterea calității vieții rezidenților
  Tratamentul adecvat și metodele de gestionare pot ajuta personalul să planifice mai bine timpul, să evite apariția scurgerilor, spălarea neplanificată a rezidenților, să reducă spălarea rufelor și afecțiunile de piele.

  Poate fi prevenită incontinența intestinală?
  Puteți face câteva lucruri simple pentru a preveni incontinența fecală. Este importantă cunoașterea cauzelor care au dus la apariția incontinenței intestinale, deoarece se pot afla cele mai bune opțiuni de tratament. Modificarea dietei, consumul de lichide în cantitate suficientă. Activitatea fizică și bunele obiceiuri alimentare și de toaletă sunt doar câteva exemple.

  Deshidratarea poate provoca constipație și/sau iritația vezicii urinare

  • Asigurați-vă că rezidenții consumă suficiente lichide în timpul zilei.
  • Consumul de lichide trebuie crescut în perioadele caniculare sau după terapie fizică/exerciții.

  Rezidenții consumă suficiente lichide? Urina persoanelor bine hidratate are culoarea galben pal. Urina în cantități mici și de culoare închisă poate indica faptul că persoana nu a băut suficiente lichide. 

  Ce este un plan de gestionare a intestinului?

  Un plan de gestionare a intestinului reprezintă un plan de îngrijire personalizată pentru gestionarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor intestinale. Trebuie să culegeți informații și să faceți o evaluare pentru a identifica riscul apariției problemelor intestinale. Aspecte de luat în considerare la o evaluare:
  1. Mersul la toaletă – capacitate, conștientizare și mobilitate
  2. Tendințele intestinului și consistența scaunului
  3. Obiceiurile alimentare și de consum de lichide
  4. Nevoi de îngrijire a pielii
  5. Medicamente care pot afecta intestinele
  6. Alți factori care pot afecta tranzitul intestinal (este important de aflat ce este pentru rezidenți un tranzit intestinal normal).

  Menținerea sănătății pielii poate fi o provocare.

  Îngrijirea adecvată a pielii este esențială în cazul în care incontinența intestinală reprezintă o problemă, deoarece situația poate provoca supărare, disconfort și izolare socială pentru rezidenți.
   
  Episoadele de incontinență fecală pot provoca inflamații pe suprafața pielii, apărând roșeață, durere sau mâncărimi și, uneori, edeme și/sau bășici, uscare, descuamare sau mâncărimi. Deteriorarea face ca pielea să fie vulnerabilă la infecții.
  Un program de igienă corespunzător, conceput pentru pielea fragilă a persoanelor în vârstă, poate preveni iritarea și infecțiile la nivelul pielii. Asigurați-vă că pielea nu este expusă la fecale mai mult decât este necesar. La apariția accidentelor, este necesară îndepărtarea rapidă a fecalelor. După fiecare episod de incontinență este utilă implementarea unui program de îngrijire optim care să contribuie la prevenirea apariției dermatitei asociate cu incontinența; acesta trebuie să includă o curățare delicată, aplicarea unei creme hidratante și utilizarea unei substanțe de protecție sau pentru bariera pielii, de exemplu crema TENA Barrier, dacă este necesar.[1]
   
  Sfaturi practice
  • Asigurați-vă că rezidenților li se face toaleta ori de câte ori este nevoie.
  • Păstrați pielea curată și uscată. Curățați întotdeauna fesele și zona dintre picioare la schimbarea absorbantelor folosite.
  • Folosiți produse care nu necesită clătire, cum ar fi crema TENA Wash, care curăță blând, reface și protejează chiar și cea mai delicată și fragilă piele.
  • Ștergeți cu grijă prin tamponare, nu frecați.
  • Folosiți produse pentru incontinență cu suprafață moale și material care lasă pielea să respire.
  • Preveniți pielea uscată, mâncărimile, deoarece scărpinarea poate deteriora pielea. Hidratați pielea cu loțiune.
  • Dacă este nevoie de o cremă de protecție, folosiți un strat subțire.

  Importanța proviziilor de produse pentru incontinență

  Ar fi bine să le oferiți provizii de produse pentru incontinență rezidenților care se confruntă cu scurgeri fecale, pentru a-i ajuta să se simtă în siguranță. Asigurați-vă că pielea acestora nu este expusă la fecale mai mult decât este necesar.
  La alegerea unui produs pentru incontinență intestinală, este important ca acesta să se poată adapta pentru a satisface preferințe individuale, la diferite tipuri de activități și perioade de utilizare.
  O persoană cu scurgeri fecale frecvente are nevoie de schimbarea periodică a produselor pentru incontinență. În aceste situații, se pot utiliza de cele mai multe ori produse cu capacitate redusă de absorbție, deoarece acestea sunt schimbate des.
  O persoană cu diaree poate avea nevoie de produse pentru incontinență care acoperă o suprafață mai mare a pielii și cu o capacitate de absorbție mai ridicată, pentru a asigura evitarea scurgerilor.

  Instruire online - aflați mai multe despre gestionarea obiceiurilor intestinale și incontinența fecală

  Profitați de cursurile de e-learning și sporiți-vă încrederea.
   
  SUBIECTE ACOPERITE DE CURS: 
  • Incontinența fecală
  • Bazele anatomiei și fiziologiei tractului gastrointestinal
  • Ce poate cauza incontinența fecală 
  • Cum se evaluează funcția intestinului
  • Cum se gestionează incontinența fecală
  • Testarea cunoștințelor
  Nu pierdeți celelalte cinci cursuri de e-learning despre incontinență. Aflați mai multe aici.

  1. Bardsley A. (2013). Prevention and management of incontinence-associated dermatitis. Nursing Standard, 27(44), 41−46.