Îngrijirea și sănătatea pielii

    Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine vulnerabilă. Aceasta înseamnă că pielea persoanelor în vârstă este mai predispusă la afecțiuni și că este o mai mare nevoie de o îngrijire corespunzătoare a pielii. Vă putem ajuta să păstrați un program de îngrijire care promovează pielea sănătoasă.

    Pielea fragilă și îmbătrânită are nevoie de o atenție specială

    Pielea este un organ vital care are rolul de a ne proteja împotriva rănilor și a infecțiilor. De aceea, este foarte important să înțelegem câțiva factori de risc pentru a ne menține pielea sănătoasă.

    Vârsta

    Pielea persoanelor în vârstă prezintă un risc special deoarece pielea îmbătrânită:

    • Se vindecă mai greu și este predispusă riscului de zgâriere și tăiere

    • Se poate degrada, ceea ce provoacă iritație, senzație de mâncărime, infecție sau durere

    • Este sensibilă la excesul de umiditate și la contact prelungit cu urina și materiile fecale

    Săpunul și apa

    Curățarea frecventă cu săpun și apă poate afecta integritatea pielii, reducând capacitatea acesteia de prevenire a infecțiilor.  Săpunurile conțin ingrediente de curățare numite agenți activi de suprafață, care pot provoca iritație dacă rămân în contact cu pielea, chiar și după clătire.

    Incontinență

    Pielea persoanelor care suferă de incontinență este vulnerabilă în fața unei game diverse de riscuri, inclusiv dermatita asociată incontinenței și ulcerul de presiune.

    • S-a estimat că dermatita asociată incontinenței apare la un procent cuprins între 7% și 11% dintre rezidenții din centrele de îngrijire [1]

    • Incontinența urinară crește cu mai mult de 5 ori apariția cazurilor de ulcer de presiune [2,3]

    • Incontinența fecală crește cu mai mult de 20 de ori apariția cazurilor de ulcer de presiune [1,2]

    • Mai mult, ruperea pielii ca urmare a incontinenței poate avea un impact considerabil asupra confortului fizic și psihic al persoanei. [5]

    TENA Îngrijirea pielii și sănătate

    Cheia o reprezintă prevenția

    Prin îngrijire și gestionare, multe dintre aceste probleme pot fi prevenite sau minimizate. De exemplu, apariția ulcerului de presiune, al cărui control presupune costuri foarte ridicate, poate fi redusă cu până la 50% prin urmarea programelor corespunzătoare de îngrijire. [6-8]

    Un program de igienă corespunzător, conceput special pentru pielea fragilă și îmbătrânită, poate preveni iritarea și infecțiile la nivelul pielii. După fiecare episod de incontinență este utilă implementarea unui program de îngrijire optim care să contribuie la prevenirea apariției dermatitei asociate incontinenței; acesta ar trebui să includă o curățare delicată, aplicarea unei soluții de hidratare și utilizarea unei protecții absorbante pentru piele numai dacă este necesar. [5]

    Pe lângă avantajele de natură clinică, un program bun de igienă îi poate ajuta pe rezidenți să simtă confort, prospețime, precum și să le încurajeze încrederea de sine, independența și o calitate a vieții în ansamblu.

    Referințe:

    1Bliss DZ et al. (2006). Prevalence and correlates of perineal dermatitis in nursing home residents. Nurs Rev, 55, 243-251.
    2Departamentul pentru Sănătate (DOH) (2000). London. 
    3Le Lièvre S. (2001). Br J Community Nurse, 6(4), 180-185.
    4Ripley K. (2007). Skin Care in Patients with Urinary or Faecal Incontinence. Primary Health Care, 17(4), 29-34.
    5Bardsley A. (2013). Prevention and management of incontinence-associated dermatitis. Nursing Standard, 27(44), 41-46.
    6Gunningberg L, (2004). Risk, prevalence and prevention of pressure ulcers in three Swedish health-care settings, Journal of Wound Care, 13(7), 286-290. 
    7Cole L, (2014). A three-year multiphase pressure ulcer prevalence/incidence study in a regionalreferral hospital, Ostomy Wound Management, 60(5), 16-26.
    8Lyder CH et al.
    (2002). A comprehensive program to prevent pressure ulcers in long-term care:
    exploring costs and outcomes. Ostomy Wound Management, 48, 52-62.