Incontinenţa urinară - Introducere

Unul din patru bărbaţi peste 40* de ani se confruntă cu scurgeri urinare, cunoscute şi sub denumirea de incontinenţă urinară. Cea mai bună metodă de a găsi o soluţie este să afli ce înseamnă incontinenţa urinară.

Unul din patru bărbaţi se confruntă cu scurgeri urinare

Cele mai comune tipuri de incontinenţă

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, acestea pot fi semne ale unor probleme frecvente ale vezicii urinare:
  • Nevoia frecventă de a urina
  • Dificultate în a începe să urinezi
  • Urinări frecvente noaptea
  • Un flux de urină întrerupt sau slab
  • Senzația că vezica urinară nu este golită după urinare
  • Pierderea involuntară a urinei imediat după urinare
 
Este posibil să simțiți simptomele atât inconfortabile, cât și potențial jenante, dar există ajutor. Cel mai bun mod de a stabili cu ce tip de problemă a vezicii urinare aveți de a face, este să consultați un medic care poate înțelege cauza, să excludă alte probleme și să înceapă să vă ajute să găsiți tratamentul potrivit.
 
Există o serie de diferite tipuri și cauze ale slăbiciunii vezicii urinare la bărbați. Citiți mai jos despre principalele tipuri de incontinență urinară.

Incontinența urinară imperioasă

Incontinența imperioasă este cel mai frecvent tip de incontinență la bărbați și se referă la o dorință bruscă și intensă de a urina, urmată de scurgeri involuntare. Una dintre principalele cauze ale incontinenței imperioase la bărbați este o prostată mărită, care provoacă dificultăți de golire a vezicii urinare și îți dă senzația că trebuie să urinezi atunci când nu vrei, inclusiv în timpul nopții. În unele cazuri, astfel de impulsuri pot fi rezultatul iritației vezicii urinare cauzate de o infecție sau a pietrelor vezicii urinare. Se poate dezvolta și ca o complicație a unei boli legate de nerv sau creier, cum ar fi accident vascular cerebral, boala Parkinson sau scleroza multiplă. Dar uneori cauza este necunoscută.

Incontinență urinară de stres

Incontinența de stres se referă la scurgeri involuntare care apar atunci când exercitați presiune asupra vezicii urinare, de exemplu, strănutând, râzând sau ridicând ceva greu. Mușchii și ligamentele sfincterului sau ale pelvisului care susțin vezica urinară sunt prea slabe pentru a păstra urina. Acest tip de incontinență nu este în general frecventă la bărbați, dar se poate dezvolta la unii bărbați după o intervenție chirurgicală de prostată.

Scurgerile post-micțiune

Această afecțiune implică scurgeri involuntare mici imediat după eliminarea urinei și este rezultatul urinei rămase în uretra. Mulți bărbați cu vârsta peste 60 de ani experimentează această afecțiune, dar poate apărea și la o vârstă mai mică.  Pierderea involuntară a urinei imediat după urinare se poate datora slăbiciunii mușchilor pelvisului care înconjoară uretra. În acest caz afecțiunea poate fi tratată prin antrenarea mușchilor pelvisului și prin “mulsul” uretrei după golire.

Scurgerile post-micțiune

Când urina rămâne în uretra, poate apărea o scurgere involuntară după urinare. „Mulsul” uretrei poate fi de ajutor. Acest lucru se face prin apăsarea ușoară a uretrei din spatele scrotului, pentru a împinge afară urina blocată.

Cum să îmbunătățești

Există diferite moduri de a vă îmbunătăți controlul vezicii urinare. Diagnosticarea și tratarea unei prostate mărite este una dintre cele mai importante. Două alte exemple care vă pot ajuta să vă reduceți senzația de urgență sunt exercițiile pelviene și restricționarea consumului de alcool și cofeină. Cel mai bun mod de a începe să recâștigați controlul este să vă consultați medicul, astfel încât să puteți găsi cea mai bună soluție pe site-ul nostru. 

De asemenea, puteți găsi mai multe trucuri și sfaturi utile, precum și exerciții utile pe site-ul nostru. 

Alegerea produsului potrivit

Este crucial să știți ce produse funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. De-a lungul anilor, am ajutat milioane de bărbați din întreaga lume să își gestioneze incontinența și să se simtă în control. Vă puteți alătura acestora alegând pur și simplu produsul absorbant potrivit pentru nevoile dumneavoastră.