Prostata și scurgerile urinare la bărbați

Deși problemele cu prostata și incontinența nu sunt „cele mai atrăgătoare subiecte de abordat la un cocktail”, este important de știut care este legătura dintre ele. Pentru a înlătura orice confuzie privind aceste aspecte, am discutat cu Ralph Peeker, profesor și medic șef al secției de urologie din cadrul Spitalului Universitar Sahlgrenska, Göteborg.

Scurgerile urinare la bărbați, cauzate de afecțiuni ale prostatei

La 18 - 20 ani, prostata are aproximativ 20 de grame, adică dimensiunea unei nuci. Aceasta poate ajunge până la 500 de grame.

Prostata dumneavoastră are dimensiunea unei nuci

În ordinea priorităților. Ce știți despre dumneavoastră? Este o glandă situată între vezica urinară și penis, al cărei rol principal este producerea plasmei seminale care se combină cu spermatozoizii, formând lichidul seminal. În jurul vârstei de 20 de ani, prostata are aproximativ dimensiunea unei nuci, sau în jur de 18-20 de grame.

La fel ca și urechile, prostata crește continuu

Trebuie să știți că această creștere a prostatei este normală. „La unii bărbați, crește puțin. În cazul altora, un pic mai mult, iar al altora mult mai mult, putând ajunge la o jumătate de kilogram”, spune Peeker. De cele mai multe ori creșterea prostatei nu este observată. În cazul unor bărbați, prostata mărită sau hipertrofia benignă a prostatei (BPH) poate cauza durere și mai multe simptome, printre care dificultăți de stocare a urinei, nesiguranță, jet urinar slab, retenție urinară, care pot cauza infecții. Simptomele aparatului urinar inferior (LUTS) sunt destul de comune, afectând aproximativ 25% dintre bărbați cu vârste începând de la 40 de ani. Datorită tratamentelor eficiente disponibile, acestea nu vă vor afecta calitatea vieții.

O prostată mărită nu înseamnă cancer

După cum spune Peeker, ideea că LUTS constituie simptome ale cancerului de prostată este o „greșeală frecvent întâlnită”. Deși nu există prea multe semnale de alarmă timpurii referitoare la cancerul de prostată, istoricul familial și dieta pot fi factori de risc. Primul pas în investigații este o analiză simplă de sânge cunoscută sub denumirea de test PSA.
 
Fapt interesant, cancerul de prostată evoluează lent în multe cazuri. Din acest motiv este preferată de cele mai multe ori monitorizarea activă în locul operațiilor chirurgicale, în cazul cărora incontinența poate fi un efect secundar, printre altele. Incontinența urinară de stres, care afectează mai mult femeile, poate fi un efect secundar temporar sau permanent al unei operații chirurgicale în zona pelviană, ca de exemplu o prostatectomie. Această operație chirurgicală presupune îndepărtarea totală a prostatei, putând afecta funcționarea sfincterului și conducând la . Sunt disponibile medicamente și operații chirurgicale care asigură ameliorarea, dacă nu vindecarea. În cazurile ușoare, exercițiile pentru planșeul pelvian, care ajută la fortificarea mușchilor PC, pot contribui la îmbunătățirea controlului asupra vezicii urinare și reduce scurgerile urinare. În orice caz, dacă vă preocupă orice simptome, teste sau riscuri legate de cancerul de prostată, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a fi bine informat. 

„De cele mai multe ori nu prostata este de vină”

Deși o prostată mărită poate provoca unele probleme urinare, Peeker spune că trebuie să căutăm dincolo de zona pelviană, până la creier, pentru a găsi cauza principală a incontinenței la bărbați. 
 
Sistemul nervos central este responsabil pentru „reflexul de micțiune” sau capacitatea de a vă abține atunci când trebuie să mergeți la toaletă. Aceste circuite critice din creier pot fi afectate atunci când experimentați o traumă cum ar fi afecțiuni ale creierului sau atacuri cerebrale, având ca urmare scurgerile involuntare de picături de urină cu care se confruntă unii bărbați. Această afecțiune, cunoscută sub denumirea de incontinență de urgență, este cea mai comună formă de incontinență la bărbați.  
Dar afecțiunea nu trebuie să fie atât de severă ca un atac cerebral. „Poate fi o afecțiune minoră legată de sângele și oxigenul de la nivelul creierului cauzată de ateroscleroză”, spune Peeker. 
 
Ateroscleroza reprezintă rigidizarea și îngroșarea arterelor cauzată de fumat, o dietă necorespunzătoare și un stil de viață inactiv. Deși nu a fost dovedit clinic faptul că o dietă necorespunzătoare cauzează incontinența, o dietă sănătoasă și un stil de viață activ pot fi doar benefice. „Totul merge mai bine atunci când țesuturile organismului sunt mai bine oxigenate”, adaugă Peeker.
 
Peeker recomandă: „Orice simptom ați avea, trebuie să solicitați ajutor”. Astfel, orice întrebări ați avea referitoare la prostată și incontinența urinară, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Male urine leakage treatment and symptom management

Find out more about pelvic floor exercises for men and how these can help male urine leakage. To help you stay in control of urine leakage, bladder leakage and other symptoms of incontinence, TENA offers a wide range of discreet, absorbent and comfortable products specifically engineered for men. To compliment these products, we also have some great tips to help you stay active and enjoy a full social life, without being restricted by urine leakage.

În cazul unor bărbați prostata poate ajunge până la o jumătate de kilogram.

Ralph Peeker

Profesor și medic șef

Știai că?

Unul din patru bărbați cu vârste începând de la 40 de ani se confruntă cu simptome ale aparatului urinar inferior.

1 din 4

Articole similare

Incontinenţa urinară - Introducere

Unul din patru bărbaţi peste 40* de ani se confruntă cu scurgeri urinare, cunoscute şi sub denumirea de incontinenţă urinară. Cea mai bună metodă de a găsi o soluţie este să afli ce înseamnă incontinenţa urinară.

Exerciţii pentru planşeul pelvian

Controlul vezicii urinare poate fi îmbunătăţit cu ajutorul exerciţiilor corecte. Exerciţiile pentru planşeul pelvian, cunoscute şi sub denumirea de exerciţii Kegel, te pot ajuta să previi, să reduci sau să gestionezi problemele cauzate de scurgerile urinare.