Tratament pentru incontinență la copii

Pe lângă oferirea de sprijin și înțelegere copilului dumneavoastră, mersul regulat la toaletă, un program sănătos de alimentație, hidratare și somn, există soluții și tratamente pentru controlul incontinenței. Alegerea produselor pentru incontinență perfect adaptate nevoilor și asigurarea unui nivel ridicat de confort și protecție împotriva scurgerilor nedorite reprezintă un început bun. Mai jos găsiți alte opțiuni disponibile. Cel mai potrivit tratament pentru copilul dumneavoastră trebuie să fie ales în funcție de vârstă și de maturitate, de tipul incontinenței și de istoricul medical al familiei - probabilitatea apariției incontinenței la copilul dumneavoastră este mai mare dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră v-ați confruntat cu această problemă. Dincolo de toate acestea, este bine să aveți întotdeauna în vedere că nu este vina cuiva, face parte din procesul de creștere. 
 
În cazul în care copilul dumneavoastră suferă de incontinență, discutați cu medicul dumneavoastră sau un alt cadru medical despre cele mai bune opțiuni disponibile pentru tratament. Dacă doriți să aflați detalii suplimentare despre incontinență, citiți aici mai multe despre funcționarea vezicii urinare și cauzele incontinenței urinare la copii

În primul rând, verificați dacă este vorba despre o infecție

Dacă suspectați că este vorba despre o infecție a tractului urinar, discutați cu medicul dumneavoastră. Cel mai probabil, acesta vă va sugera un test de urină pentru a recomanda cel mai bun tratament.

Medicamente pentru incontinență urinară la copii

Uneori, medicul poate prescrie un tratament medicamentos în cazul în care creierul copilului dumneavoastră nu produce un nivel suficient de hormon care reduce producția de urină a rinichilor în timpul nopții. Aceste medicamente au același efect ca și hormonul respectiv, ajutându-l pe copil să producă mai puțină urină în timpul nopții și reducându-i nevoia de a urina. Medicamentele pot reprezenta o soluție pe termen scurt, de exemplu în taberele școlare sau vacanțe, când pielea uscată este importantă. 
 
În funcție de situația copilului dumneavoastră, tratamentul poate fi prescris și pentru o perioadă mai lungă de timp, cu pauze după fiecare a 3-a lună, pentru a vedea dacă medicamentele au avut vreun efect asupra incontinenței urinare. Medicamentele nu sunt un tratament adecvat pentru toți copiii, iar incontinența urinară poate reapărea după oprirea tratamentului.

Alarmă pentru incontinență (alarmă pentru enurezis)

Concepută pentru a emite un semnal sonor care să îl trezească în momentul în care apare incontinența urinară, alarma pentru incontinență îl poate ajuta pe copilul dumneavoastră să își formeze un obicei și să își antreneze vezica urinară, fiind astfel o soluție eficientă.
 
Alarma poate fi cumpărată sau, în anumite cazuri, o puteți obține prin asigurarea de sănătate. 

Utilizarea unei alarme

Înainte de a folosi o alarmă, asigurați-vă că copilul dumneavoastră are obiceiuri sănătoase de alimentație și hidratare, că merge la toaletă în mod regulat și că doarme suficient noaptea. 
Scopul alarmei este de a-l trezi pentru a merge al toaletă. De aceea, este important să o oprească singur - dacă o opriți dumneavoastră, se va obișnui să doarmă când sună alarma și aceasta nu va mai fie eficientă. 
 
La început poate fi nevoie să treziți dumneavoastră copilul când auziți alarma, astfel încât să o oprească singur, să meargă la toaletă și patul poate fi schimbat. Instalarea unui sistem de monitorizare pentru copii reprezintă o soluție simplă pentru a auzi alarma, indiferent unde vă aflați în casă. Când începeți să folosiți alarma, copilul nu trebuie să poarte scutece sau chiloți cu protecție absorbantă, deoarece trebuie să fie capabili să simtă nevoia de a merge la toaletă.  

Trezirea înainte de pornirea alarmei

După aproximativ 10 zile de folosire a alarmei, copilul începe să învețe să se trezească înainte de pornirea alarmei. Veți constata o reducere a accidentelor de incontinență urinară, ceea ce reprezintă o evoluție.

Nopți uscate, continuați să folosiți alarma

După ce copilul devine complet uscat prin folosirea alarmei, continuați să o folosiți aproximativ o lună, pentru a fi siguri.

Aveți răbdare

Este nevoie de angajament atât din partea părinților, cât și a copilului pentru a folosi o alarmă pentru incontinență. Prin urmare, dacă treceți printr-o perioadă aglomerată sau stresantă, este bine să începeți tratamentul când lucrurile se liniștesc și aveți timp. Dacă nu vedeți o evoluție, faceți o pauză și încercați din nou după câteva luni. 
 
Indiferent de soluțiile încercate, este bine să consultați întotdeauna un medic care să vă ajute să controlați incontinența copilului dumneavoastră.

Sfat

În cazul în care copilul nu se trezește când sună alarma, așezați-o într-o cutie de tablă pentru a-i amplifica volumul; dacă sunetul este prea puternic, acoperiți alarma cu o pernă.