Despre demență

Înțelegerea semnelor de demență

Dacă o persoană apropiată înaintează în vârstă este posibil să înceapă să uite lucruri. Sau să devină confuză cu ușurință. Sau să nu poată să facă lucruri pe care le făcea cu ușurință. Acestea pot fi semne de apariție a demenței, o afecțiune comună la vârste înaintate. Este important să țineți cont de acest lucru și să aflați cât mai multe informații despre această afecțiune. Dacă înțelegeți bine problemele cu care se confruntă zilnic veți putea asigura cea mai bună îngrijire pentru persoana dragă. Mai jos puteți afla mai multe informații referitoare la demență de la partenerul nostru Forumul despre demență

Ce este demența?

„Demența” este un termen generic pentru o gamă de simptome cauzate de degradarea creierului. Aceasta se poate manifesta sub diferite forme, în funcție de porțiunile din creier care sunt afectate. În mod normal este afectată memoria și capacitatea persoanei de a planifica și de a efectua activități de zi cu zi. 
 
Limbajul și percepția timpului, precum și capacitatea de orientare sunt alte așa-zise capacități cognitive afectate. Îngrijorarea, depresia și modificările de comportament pot fi, de asemenea, semne ale bolii. Din cauza acestor simptome, persoanelor cu demență le este greu să gestioneze aspectele legate de viața de zi cu zi fără ajutorul celor apropiați.
 
Termenul de „demență” descrie o gamă de simptome care include pierderea memoriei, schimbări de dispoziție și probleme de comunicare și raționament. Există multe tipuri de demență. Cele mai comune sunt boala Alzheimer și demența vasculară.

Diferite tipuri de demență

Multe tipuri de demență sunt progresive, ceea ce înseamnă că simptomele sunt la început ușoare și se înrăutățesc treptat. Dacă persoana dragă se confruntă cu pierderi de memorie sau alte modificări ale abilităților cognitive, nu le ignorați. Apelați la un medic pentru a stabili care este cauza. O evaluare profesionistă poate detecta o afecțiune ce poate fi tratată. Și chiar în cazul simptomelor care sugerează demența, diagnosticarea la timp a afecțiunii poate ajuta persoana să beneficieze la maximum de tratamentele disponibile și îi poate oferi oportunitatea de a participa ca voluntar la studii clinice. Aceasta asigură, de asemenea, timp pentru a face un plan de viitor.

Boli

Demența nu este o singură boală. Reprezintă un termen generic pentru o gamă de simptome ce pot fi cauzate de diferite boli și tipuri de afecțiuni. Am decis să ne concentrăm asupra a cinci dintre cele mai comune forme de demență, dar vom descrie pe scurt și unele dintre celelalte forme.  
 
Boala Alzheimer - această boală face comunicarea din ce în ce mai dificilă. Diagnosticarea precoce este foarte importantă.
 
Demența vasculară - demența vasculară avansează de obicei cu pași mai mari sau mai mici, în urma unui accident cerebral major și minor. 
 
Demența fronto-temporală - demența fronto-temporală este una dintre afecțiunile degenerative primare ale demenței.
 
Boala Huntington - boala Huntington este foarte rară: se estimează că 5 persoane din 100.000 ar avea această boală. 
 
Demența cu corpi Lewy - se estimează că reprezintă 2–20% din totalitatea cazurilor de demență.
 
Demența mixtă - vorbim despre demență mixtă în cazul prezenței simultane a mai multor tipuri de demență. 
 
Tipuri de demență secundară - acestea acoperă aproximativ optzeci de boli și afecțiuni, de exemplu, tumori cerebrale, alcoolism și diferite deficiențe.
 
Boala Parkinson - este cauzată de o deficiență a neurotransmițătorului denumit dopamină și reprezintă 1,2–3% din totalitatea cazurilor de demență.

Viața cu demență

Primirea unui diagnostic de demență poate fi un șoc pentru dumneavoastră și rudele dumneavoastră și probabil că v-ați simțit copleșiți. Dar este important să fiți conștienți că viața nu s-a sfârșit în acel moment. Viața aduce mereu oportunități și provocări, chiar și în situațiile dificile. 
 
Aflați mai multe pe dementiaforum.org.