Persoana dragă are nevoie de puțin ajutor

Ce trebuie să faceți pentru a avea grijă de persoana dragă, oferindu-i asistența de care are nevoie în funcție de starea sa fizică.
 
Dacă se poate descurca singură, desfășurându-și activitățile zilnice aproape independent sau cu foarte puțin ajutor, această secțiune este pentru dumneavoastră. Aici puteți descoperi sfaturi utile despre cum le puteți oferi cea mai bună îngrijire.

Încurajarea unei igiene corecte

Igiena personală reprezintă un obicei zilnic important. Poate că persoana dragă poate avea grijă de ea și se poate spăla singură, fără ajutorul dumneavoastră. Sau doar cu puțin ajutor din partea dumneavoastră. Dacă este așa, este bine. Încercați să o încurajați să continue să se spele singură, atât timp cât va putea. Totuși ar fi bine să verificați din când în când dacă are nevoie de ajutor.

Pielea persoanelor în vârstă are nevoie de îngrijire specială

Probabil ați observat că pielea îmbătrânește odată cu noi. Devine fragilă. Iată de ce persoanele în vârstă au nevoie de un program de igienă special, unul conceput pentru pielea lor. Mai ales în cazul în care se confruntă cu incontinența, deoarece urina și fecalele irită și deteriorează pielea. Curățarea blândă și protejarea previn iritarea pielii și infecțiile. Așa că este bine dacă persoana dragă are un program de igienă care este conceput pentru pielea sa delicată. O va ajuta să se simtă confortabilă, curată, proaspătă și sănătoasă, ceea ce îi va spori încrederea în sine. 
 
Există trei etape de îngrijire a pielii: curățarea, refacerea și protejarea. Pentru a descoperi produse care acoperă aceste etape și sunt concepute pentru pielea fragilă a persoanelor în vârstă, explorați gama TENA de produse pentru îngrijirea pielii.

Produse pentru incontinență

Dacă persoana dragă se poate îmbrăca singură, probabil poate folosi singură produsele de protecție pentru incontinență. Mai ales în cazul unui produs ușor de utilizat, cum ar fi chiloții pentru incontinență, de unică folosință. TENA Pants sunt ușor de îmbrăcat, la fel ca lenjeria normală. Aceștia ajută persoana dragă să fie independentă și să-și păstreze demnitatea. În același timp, oferă protecție de durată împotriva scurgerilor.  
 
Pentru a găsi produsul pentru incontinență și nivelul de absorbție adecvate pentru persoana dragă, vizitați secțiunea Căutare produse TENA. 
 
Pentru un ghid pas cu pas pentru îmbrăcarea și schimbarea produselor noastre pentru incontinență, vizitați pagina noastră despre procesul de schimbare.
 
Pentru a afla mai multe despre gama de produse TENA, consultați produsele TENA.

Ajutați persoana dragă să se simtă în siguranță

Persoana dragă poate fi destul de independentă și să nu aibă nevoie de prea mult ajutor. Totuși, este important să rețineți că oasele persoanelor în vârstă sunt fragile. Chiar și un accident sau o cădere ușoară poate provoca răni și le poate imobiliza. De aceea, pentru a ajuta persoana să prevină rănirile, încercați să faceți locuința cât mai sigură pentru a se putea deplasa. Citiți mai multe în secțiunea Siguranța casei.

Ajutor cu dieta și consumul de lichide

Persoana dragă poate avea tendința de a bea mai puțin, temându-se de faptul că, în urma consumului de lichide, va avea nevoie să meargă mai des la toaletă. Acest comportament poate duce la concentrarea urinei. Aceasta poate spori riscurile pentru sănătate. Așa că încercați să o încurajați să bea ca de obicei, de câte ori îi este sete. 
 
Vă puteți asigura că are o dietă sănătoasă, hrănitoare, luând masa împreună. Mesele nu se reduc numai la hrănire. Reprezintă, de asemenea, ocazii de socializare, pentru discuții, povești sau râs. De ce să nu invitați și alți membri ai familiei să luați masa împreună? Socializarea ajută persoana dragă să se simtă conectată: un aspect important al vieții sale, pe care îl dezbatem mai jos.   

Relaționarea cu ceilalți

Chiar și în perioada târzie a vieții ne place să fim ținuți de mână, mângâiați pe spate sau să fim îmbrățișați călduros. Aceste gesturi devin și mai importante când stăm singuri majoritatea timpului. 
 
Îngrijitorii experimentați spun că și doar câteva lucruri mici făcute împreună – chiar și cele care par fără importanță – vă pot ajuta să-i înseninați ziua persoanei dragi. Aici puteți găsi câteva idei din care să vă inspirați.

Găsiți oameni care să vă ajute

Îngrijitorii experimentați recomandă găsirea altor persoane care să vă ajute să îngrijiți persoana dragă. Aceștia pot fi membri ai familiei, prieteni sau lucrători pentru serviciile sociale locale sau centrale. Aflați mai multe informații despre cum să obțineți ajutor aici.