Cauzele incontinenței

Aflați care sunt cauzele

Este bine să aflați care sunt cauzele incontinenței cu care se confruntă persoana dragă. Vă va ajuta să înțelegeți mai bine simptomele, astfel încât să-i puteți oferi cea mai bună îngrijire.
 
Dacă încă nu ați aflat care este tipul de incontinență de care suferă, puteți citi despre diferitele tipuri aici.

Funcționarea sistemului urinar

Toate cauzele incontinenței afectează sistemul urinar din organism. Așadar, să aruncăm o scurtă privire asupra modului de funcționare. Apoi veți afla de ce apar, uneori, disfuncții ale sistemului. 
 
Rinichii filtrează reziduurile alimentare din sânge. Apoi acestea sunt amestecate cu apă și cu alte reziduuri, formând urina care este trimisă în vezica urinară. Urina iese din rinichi prin uretere. Aceasta este apoi colectată temporar în vezica urinară, care este un sac musculos extensibil. Mușchii din jurul uretrei sunt relaxați în momentul golirii, ceea ce păstrează uretra deschisă. Pentru a evita incontinența trebuie ca musculatura planșeului pelvian și cea a sfincterului să funcționeze bine. Acești mușchi importanți asigură continența urinară și fecală.

De ce funcționează defectuos sistemul urinar?

Nu există o singură cauză a incontinenței, ci sunt factori multipli. Îi enumerăm mai jos.
Cauze generale
  • Slăbirea mușchilor planșeului pelvian. Acești mușchi țin uretra închisă. Când pierd din fermitate și le este redusă funcția de susținere, apar probleme. Activități simple cum ar fi râsul, tușitul, ridicarea de greutăți sau alergarea pot provoca scurgeri de urină.

  • Infecții urinare. Pot cauza apariția hipersensibilității vezicii urinare. Aceasta se manifestă prin transmiterea incorectă a nevoii urgente a vezicii urinare de a se goli când nu este plină. După ce infecția a fost tratată sau a fost eliminată, hipersensibilitatea vezicii urinare dispare.

  • Supraponderabilitatea. Poate pune presiune în plus pe mușchii abdominali și pelvieni, cauzând incontinența.

  • Medicamente. Incontinența poate fi un efect secundar al unor medicamente. Unele au proprietăți diuretice care provoacă nevoia de a urina mai des. 

  • - Se pot datora unui atac cerebral, demenței, diabetului, bolii Parkinson, sclerozei multiple sau leziunilor cerebrale. Asemenea afecțiuni deteriorează sau interferează cu canalele de comunicare ale nervilor. Acestea opresc semnalele corecte să parcurgă traseul dintre creier și vezica urinară. 
Cauzele incontinenței la femei
  • Sarcina/nașterea. Greutatea în plus purtată pe durata sarcinii poate apăsa pe mușchii planșeului pelvian, ligamente și vezica urinară. Pe perioada sarcinii, organismul eliberează hormoni care afectează țesuturile și mușchii corpului, permițându-le să se extindă pe măsură ce crește copilul. Acest fapt le permite mușchilor din planșeul pelvian să devină mai moi și mai netezi, pentru a ușura nașterea. Și totodată, poate îngreuna sarcina mușchilor și ligamentelor de a ține pe loc organele din planșeul pelvian. Mușchii planșeului pelvian și ligamentele sunt, de asemenea, întinse în timpul nașterii, ceea ce poate provoca uneori întinderea permanentă a țesuturilor. Din acest motiv, sarcina și nașterea reprezintă un risc de apariție a incontinenței.

  • . La apropierea menopauzei nivelul de estrogen scade, provocând slăbirea mușchilor pelvieni. Aceasta poate reduce controlul asupra vezicii urinare.  
Cauzele incontinenței la bărbați
  • O prostată mărită. Aceasta poate încetini sau chiar opri trecerea urinei. Cauzează adesea nevoia bruscă de a urina.

  • Intervenție chirurgicală la prostată. Dacă mușchii care controlează trecerea urinei sunt afectați în timpul unei operații de prostată, aceasta poate provoca incontinență urinară de stres – scurgeri involuntare când râdeți, tușiți sau aveți anumite activități fizice.
 

Dacă doriți să aflați mai multe despre incontinență, vorbiți cu medicul dumneavoastră. Aflați ce puteți face pentru a ajuta persoana dragă.