Persoana dragă are probleme de sănătate mintală

Ajutorul de care are nevoie o persoană dragă depinde de starea de sănătate mintală și fizică.
 
Poate ați descoperit că nu se mai descurcă așa cum o făcea înainte. De exemplu, poate uită lucruri. Sau uită să meargă la toaletă. Sau i se modifică brusc starea de spirit. Dacă are aceste simptome, această secțiune este pentru dumneavoastră. Aici puteți găsi sfaturi practice despre cum să îngrijiți mai bine o persoană dragă care suferă de incontinență și dizabilități mintale. Dar vă recomandăm să cereți, de asemenea, sfatul unui medic.

Stabilirea unui program pentru dumneavoastră și pentru persoana dragă

Un program fix îi ajută pe cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală să se simtă mai în siguranță. Acest lucru se aplică mai ales în cazul schimbării produselor pentru incontinență. Schimbarea la ore fixe în fiecare zi poate reduce anxietatea și spori senzația de relaxare. La fel dacă spuneți și faceți aceleași lucruri în timpul schimbării. Astfel, va ști la ce să se aștepte în momentul în care este schimbată. Și va înțelege cum se raportează la alte momente, precum mesele, somnul și alte activități, cum ar fi uitatul la televizor. 
 
Dacă veți fi vreodată nevoit/ă să predați responsabilitățile de îngrijire unei alte persoane, ar fi bine ca aceasta să înțeleagă programul. Dacă îngrijitorul care vă înlocuiește continuă să facă ce faceți dumneavoastră la aceleași ore, sunt mai multe șanse ca persoana dragă să se simtă confortabilă.  

Crearea mediului potrivit

Acesta diferă în funcție de situația și de starea persoanei dragi. Dacă merge singură la toaletă, asigurați-vă că traseul este liber. Încercați să creați cel mai sigur mediu posibil. Puteți realiza acest lucru adaptând împrejurimile, cumpărând și instalând dispozitivele și făcând amenajările adecvate. Scopul este să faceți posibilă utilizarea confortabilă și în siguranță a spațiului de către persoana pe care o îngrijiți. Iată ce aveți de făcut, cât mai curând posibil:
 
  • Verificați podelele din toate încăperile în care este posibil să intre persoana dragă. Sunt alunecoase? Prezintă orice riscuri? Dacă da . . . 
    - Fixați covoarele cu benzi împotriva alunecării și aruncați-le pe cele denivelate și foarte uzate. 
    - Adăugați covorașe anti-alunecare oriunde podelele sunt de multe ori ude, cum ar fi în bucătărie sau în baie.
  • Montați bare de sprijin oriunde persoana dragă poate avea nevoie de ele; de exemplu, lângă vasul de toaletă, la duș sau lângă cadă.
  • Faceți ușa de la baie foarte ușor de văzut cu ajutorul unui indicator mare. Se recomandă, de asemenea, să înlocuiți colacul de toaletă cu unul viu colorat, mai ușor de văzut.
  • Puneți în baie sau în dormitor un coș de gunoi cu capac pentru produsele pentru incontinență folosite. Face atmosfera mai plăcută și depozitează deșeurile.
  • De asemenea, persoana pe care o îngrijiți s-ar putea să prefere o îmbrăcăminte ușor de dezbrăcat, singură sau de către dumneavoastră, cum ar fi fustele largi sau pantalonii cu șnur. Hainele ușor de dezbrăcat pot face persoana dragă să se simtă mai încrezătoare și vă ușurează activitatea de îngrijire.
Pentru alte sfaturi practice pentru siguranța persoanei dragi, inclusiv despre ridicarea și mutarea acesteia, consultați secțiunile Siguranța casei și Ergonomie.

Importanța igienei

Igiena personală reprezintă o parte importantă din rutina zilnică a oricărei persoane. Nu este atât de ușor să aveți grijă de o persoană a cărei condiție fizică și sănătate mintală sunt în declin.
 
Persoanele care suferă de demență pot fi mai puțin cooperante și se pot împotrivi schimbării. Așa că igiena persoanei dragi poate necesita multă răbdare. Va fi nevoie să-i vorbiți mai mult și să petreceți mai mult timp spălând-o. Aflați mai multe despre incontinență și demență

Îngrijirea pielii la persoanele în vârstă

Așa cum probabil știți, pielea devine mai fragilă și se deteriorează mai repede la vârste înaintate. Din această cauză, are nevoie de îngrijire specială printr-un program de igienă blând care să prevină infecțiile și iritarea pielii. Această situație apare în special când persoana dragă suferă de incontinență: urina și fecalele îi pot afecta pielea. Igiena corespunzătoare a persoanelor în vârstă nu numai că protejează sănătatea pielii, ci și relaxează, persoana dragă simțindu-se astfel mai confortabilă, mai proaspătă și mai sănătoasă. De asemenea, sporește încrederea în sine.
 
Există trei etape de îngrijire a pielii: curățarea, refacerea și protejarea. Pentru gama de produse care acoperă aceste etape și sunt concepute special pentru pielea persoanelor în vârstă, consultați gama TENA pentru îngrijirea pielii

Produse pentru incontinență

Este important să rețineți că persoanele cu demență nu sunt adepte ale schimbării. Din acest motiv, este posibil să nu înțeleagă de ce faceți anumite lucruri – de exemplu, de ce le ajutați cu problemele legate de incontinență. Iată de ce chiloții pentru incontinență TENA sunt concepuți să arate și să se simtă ca lenjeria normală. Astfel, persoana dragă nu va resimți disconfort la îmbrăcarea acestora. Îngrijitorii cu experiență, inclusiv cei din centrele de îngrijire, ne spun că persoanele cu demență pe care le asistă se opun foarte puțin purtării lor. 
 
Pentru un ghid pas cu pas pentru îmbrăcarea și schimbarea produselor noastre pentru incontinență, vizitați pagina noastră despre procesul de schimbare.

Ajutorul cu dieta și consumul de fluide

Unele persoane care suferă de incontinență se tem să bea prea multe lichide, întrucât le va crește nevoia de a merge la toaletă. Așa că este posibil să vrea să bea mai puțin. Aceasta poate fi o problemă, deoarece poate duce la concentrarea urinei, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate. Încercați să încurajați persoana dragă să consume lichide în mod normal, ca răspuns la setea naturală. 
 
Mesele sunt importante pentru persoana dragă, nu numai pentru mâncarea și băutura cu care se hrănește, ci și pentru că reprezintă o ocazie de a petrece timp alături de ceilalți. Ar fi bine ca dumneavoastră sau chiar prieteni sau membri ai familiei să luați masa împreună cu aceasta. Compania dumneavoastră și oportunitatea de a povesti și a râde o vor face să se simtă bine. De asemenea, încercați să luați mesele la aceeași oră în fiecare zi. 

Relaționarea cu ceilalți

Dacă persoana dragă se confruntă cu dizabilități mintale și mobilitate redusă, este posibil să nu se mai poată bucura de hobby-urile sale ca înainte. Oricare ar fi starea sa, probabil încă îi place să o țineți de mână, să o îmbrățișați sau să îi vorbiți cu blândețe. Este o idee bună să găsiți activități noi pe care să le faceți împreună: lucruri care să o bucure și care să o facă să se simtă că îi sunteți alături. 
 
Îngrijitorii experimentați spun că chiar și activitățile neînsemnate făcute împreună pot ajuta la înseninarea zilei persoanei dragi. Aici găsiți idei de activități pe care să le faceți împreună cu persoana dragă.

Nu așteptați înainte să cereți ajutor

Când persoana pe care o îngrijiți suferă atât de demență, cât și de incontinență, situația este mult mai dificilă. Îngrijitorii experimentați vă recomandă să solicitați ajutorul și susținerea celorlalți: membrii familiei, prieteni sau lucrători ai serviciilor sociale locale sau centrale. Aflați mai multe informații aici.