Ce puteți face?

Ajutați persoana dragă să facă față incontinenței

Dacă nu a fost consultată de un medic, faceți o programare cât mai curând. Trebuie să aflați cât mai multe despre starea persoanei dragi. Astfel, poate beneficia de tratamentul adecvat. 
 
Medicul dumneavoastră va dori să evite orice disconfort pentru persoana dragă. Așa că probabil va recomanda cel mai puțin invaziv tratament disponibil. La început poate implica schimbarea stilului de viață, exerciții de fizioterapie și dispozitive medicale (vezi mai jos). Dacă acestea nu au efect, medicul îi poate recomanda persoanei dragi un consult la medicul specialist. În ultimă instanță, specialistul poate recomanda tratamentul medicamentos sau intervenția chirurgicală. Totuși, vă asigurăm că împreună cu profesioniștii puteți ajuta persoana dragă să facă față incontinenței.
 
Dumneavoastră și persoana dragă vă puteți simți jenați atunci când o ajutați în situațiile apărute ca urmare a incontinenței. Este normal. În definitiv, este o problemă personală. Dar puteți face multe pentru aceasta. Așa că ar fi bine dacă puteți să depășiți stânjeneala; o va ajuta să se relaxeze. Și dacă aflați tot ce puteți afla despre starea sa, veți înțelege situația prin care trece. Și îi veți putea oferi exact ajutorul de care are nevoie.  

Sfaturi pentru diferite tipuri de incontinență

Ați citit secțiunea noastră Tipuri de incontinență? Acolo sunt descrise cele mai comune tipuri de slăbiciunii ale vezicii urinare. Ar trebui să puteți găsi tipul care corespunde afecțiunii persoanei dragi. 
 
Mai jos găsiți sfaturi de la profesioniști care vă pot ajuta să gestionați tipul respectiv de incontinență.
Asistență în cazul incontinenței de stres
În primul rând, evaluați stilul de viață al persoanei dragi. Câteva schimbări simple pot duce la o schimbare majoră în bine. 
 • Aveți grijă să se hidrateze.
  Este normal să credeți că ar trebui să bea mai puține lichide. Dar aceasta poate duce la concentrarea urinei. Ceea ce poate înrăutăți starea vezicii urinare, făcând-o mai activă. Recomandăm ca persoana dragă să bea lichide în mod normal, de câte ori îi este sete. Acest comportament poate fi suficient pentru a păstra o culoare sănătoasă, galben pal a urinei. Așa cum vă așteptați, consumul excesiv de lichide nu va face decât să sporească nevoia de a merge la toaletă. Așa că păstrați echilibrul.

 • Evitați anumite băuturi.
  Amintiți-vă că unele băuturi au efect diuretic, ducând la vizite mai dese la toaletă. Acestea pot fi ceaiul și cafeaua,z care conțin cafeină și băuturile alcoolice. Nu este nimic rău în a permite uneori persoanei dragi să se bucure de ele. Dar cel mai bine ar fi să nu le consume prea mult.

 • Aveți grijă la consumul de calorii.
  Greutatea excesivă slăbește mușchii pelvieni, ceea ce poate provoca incontinența. Așadar, pentru a ajuta persoana dragă să se mențină în formă, asigurați-vă că are o dietă sănătoasă și hrănitoare, fără prea multe calorii.

 • Descurajați fumatul.
  Persoana dragă fumează? Fumatul în sine nu provoacă slăbiciunea vezicii urinare. Dar tusea provocată de fumat poate crește presiunea de pe vezica urinară. Așa că încercați să o convingeți să renunțe la fumat sau să reducă numărul de țigări. Va fi benefic atât pentru incontinență, cât și pentru starea de sănătate generală. 


 • Încurajați exercițiile fizice.
  Persoana dragă se poate deplasa? Sau o puteți ajuta să se deplaseze? Își poate îmbunătăți controlul vezicii urinare cu ajutorul exercițiilor pentru planșeul pelvian. Oamenii de știință au descoperit că până la 70% din cazurile de incontinență ușoară sau medie pot fi ameliorate sau chiar vindecate cu ajutorul acestora. Persoana dragă va trebui să execute corect exercițiile Kegel pentru planșeul pelvian, în mod regulat, timp de șase luni. Nu este niciodată prea târziu să înceapă, își poate ameliora simptomele chiar la 70-80 de ani. Un specialist poate recomanda tehnici ca cele de stimulare electrică pentru a o ajuta să execute corect exercițiile. Aflați mai multe despre exerciții.
Asistență în cazul incontinenței imperioase
Aceasta este numită uneori vezică urinară hiperactivă. Așa cum sugerează și numele, se manifestă atunci când simțiți brusc nevoia imperioasă de a merge la toaletă. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să aveți grijă de persoana dragă: 
 • Ajutați-o să meargă la toaletă.
  Asigurați-vă că drumul spre toaletă este liber și că îi este ușor să îl parcurgă.  De asemenea, dacă se poate deplasa singură sau ajutată, hainele sale trebuie să fie ușor de dezbrăcat, fără elemente de închidere dificil de desfăcut.

 • Ajutați-o cu antrenarea vezicii urinare și exercițiile.
  În cazul incontinenței imperioase este posibilă „reantrenarea” vezicii urinare. Pentru aceasta, încurajați persoana dragă să rețină cantități mai mari de urină perioade mai lungi. Și să meargă mai rar la toaletă. Aceasta va determina vezica urinară să înceteze cu „exagerarea” nevoii de a se goli atunci când este plină numai pe jumătate. Reeducarea va deveni din ce în ce mai ușoară în timp. Până la 50% dintre persoanele care se confruntă cu incontinența imperioasă au găsit această metodă ca fiind eficientă.

>Exercițiile Kegel pentru mușchii pelvieni pot ameliora, la rândul lor, unele cazuri de incontinență imperioasă.

>Aflați mai multe despre exerciții.

Asistență în cazul incontinenței mixte
Persoana dragă suferă de o combinație între incontinența imperioasă și cea de stres? Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă concentrați asupra simptomelor predominante și să încercați să le gestionați primele. Puteți începe cu exercițiile planșeului pelvian pentru incontinența de stres sau cu reeducarea vezicii urinare pentru incontinența imperioasă. Apoi, după ameliorarea simptomelor predominante, puteți începe să gestionați și celelalte simptome.
Asistență în cazul incontinenței funcționale sau neurologice
Există o dizabilitate fizică sau mintală care împiedică persoana dragă să ajungă la timp la toaletă? Sau o împiedică să-și controleze vezica urinară?  Medicii o pot ajuta. Dar, chiar dacă nu o pot face, există modalități prin care puteți ameliora starea persoanei dragi. 
 
Cel mai important este să minimizați impactul oricărui accident prin utilizarea unor produse pentru incontinență de calitate. Absorbantele și chiloții pentru incontinență care sunt bine concepute vor reține complet orice scurgere de urină. De asemenea, vor face persoana să se simtă proaspătă, uscată, curată și confortabilă. 
 

>Explorați gama de produse TENA.

Măsuri pentru situațiile mai grave

În funcție de starea persoanei dragi, medicul de familie sau specialistul poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele: 

 • Dispozitive medicale
  Medicul poate fixa un cateter (un tub care se introduce în uretră) cu o pungă mobilă pentru colectarea urinei. Aceasta poate fi doar o măsură temporară, mai ales atunci când incontinența apare în urma unei intervenții chirurgicale în urma căreia persoana dragă se recuperează. Poate fi nevoie să îi schimbați și să îi spălați pungile colectoare ale cateterului, o sarcină ușor de învățat. Este important să înțelegeți că un cateter nu reprezintă o soluție pentru incontinență, ci pentru o prostată mărită sau o soluție temporară pentru perioada de după o intervenție chirurgicală la prostată.

  Cele mai folosite dispozitive pentru slăbiciunea vezicii urinare sunt absorbantele și chiloții pentru incontinență. Concepute să protejeze împotriva scurgerilor urinare și mirosurilor, acestea sunt oferite într-o gamă largă de mărimi și niveluri de absorbție.

  >Explorați gama de produse pentru incontinență TENA.

 • Ultima soluție: tratament medicamentos și/sau intervenție chirurgicală
  Există medicamente care reduc hiperactivitatea vezicii urinare. Pentru a afla mai multe despre tratamentele medicamentoase care pot ameliora incontinența imperioasă a persoanei dragi, solicitați-i medicului de familie o trimitere la un specialist, de exemplu, la un medic urolog.

  Intervenția chirurgicală poate trata incontinența, dar este rar folosită.
Alte moduri în care puteți ajuta
Ce altceva mai poate ameliora incontinența funcțională a persoanei dragi? Asigurați-vă că drumul spre toaletă este liber și că îi este ușor să îl parcurgă. Și dacă se poate deplasa singură sau ajutată și îmbrăcată, hainele sale trebuie să fie ușor de dezbrăcat, fără elemente de închidere dificil de desfăcut.
Oferiți-i persoanei dragi tot ce e mai bun

Aflați cum vă oferă TENA cele mai eficiente soluții pentru a păstra confortul și curățenia persoanei dragi; consultați gama TENA aici.