Persoana dragă are nevoie de mult ajutor

Modul în care aveți grijă de persoana dragă depinde de starea fizică și de cât de mult ajutor are nevoie din partea dumneavoastră.
 
Este capabilă să stea în picioare și să-și susțină greutatea? Își petrece cea mai mare parte a timpului în pat? Are nevoie să o ajutați să se îmbrace sau să se spele? Dacă această descriere se potrivește, această secțiune este pentru dumneavoastră. Aici veți descoperi sfaturi practice despre cum să o îngrijiți mai bine.

Igiena corectă

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea și confortul persoanei dragi este să o ajutați cu menținerea igienei personale. Însă acest tip de îngrijire este foarte intim și unii îngrijitori se simt jenați la început. Deși o puteți considera o provocare, acest ajutor poate aduce unele din cele mai mari satisfacții în legătură cu activitatea de îngrijire. Poate chiar să aproprie și mai mult relația. 
 
> Citiți mai multe despre programul de igienă simplu TENA.

Îngrijirea pielii persoanelor în vârstă

Așa cum știți, pielea îmbătrânește odată cu noi. Devine fragilă. Drept urmare, persoanele în vârstă au nevoie de un program de igienă special, unul conceput pentru pielea lor. Mai ales în cazul în care se confruntă cu incontinența, deoarece urina și fecalele irită și deteriorează pielea. Curățarea blândă și protejarea previn iritarea pielii și infecțiile. De asemenea, sunt relaxante și ajută persoana dragă să se simtă confortabilă, curată, proaspătă și sănătoasă. Aceasta îi poate crește mult încrederea. 
 
Există trei etape de luat în considerare în îngrijirea pielii: curățarea, refacerea și protejarea. Aici vă poate ajuta gama TENA de produse pentru îngrijirea pielii. Este personalizată pentru pielea fragilă a persoanelor în vârstă.

Deteriorarea pielii și escarele

Așa cum am mai spus, este indicat să protejați pielea persoanelor în vârstă de urină și de fecale, deoarece acestea pot fi foarte dăunătoare. În fiecare zi, când spălați persoana dragă, încercați să verificați starea pielii sale. Dacă vedeți semne de deteriorare, puteți lua măsuri pentru a preveni agravarea situației. Pentru sfaturi practice despre îngrijirea pielii persoanelor cu incontinență, vezi Incontinența și igiena.
 
Poate fi vorba de o situație în care persoana pe care o îngrijiți stă în pat perioade lungi de timp și nu își poate schimba poziția cu regularitate. În acest caz, apare riscul descuamării pielii și apariției ulcerelor de presiune și escarelor. Puteți preveni aceste leziuni ajutând persoana dragă să-și schimbe poziția des și regulat. Puteți aborda aceste mișcări ca pe un simplu exercițiu zilnic. Poate fi o ocazie bună pentru a-i face un masaj scurt de revigorare și a reduce tensiunea provocată de statul în pat. Pentru mai multe informații despre prevenirea escarelor, discutați cu medicul dumneavoastră.

Produse pentru incontinență

Persoana pe care o îngrijiți își petrece majoritatea timpului în pat? Suferă de incontinență? În acest caz, se recomandă să utilizeze protecție adecvată pentru incontinență, cum ar fi scutecele pentru incontinență tradiționale sau cele cu curea din gama Flex, care oferă protecție împotriva incontinenței urinare moderate sau severe.
 
Pentru a găsi produsul pentru incontinență cu nivelul potrivit de absorbție pentru persoana dragă, vizitați secțiunea Căutare produse TENA.
 
Pentru un ghid pas cu pas pentru îmbrăcarea și schimbarea produselor noastre pentru incontinență, vizitați pagina noastră despre procesul de schimbare.

Așezarea și coborârea din pat în siguranță

Persoana pe care o îngrijiți poate avea nevoie de ajutor pentru a se da jos din pat. Ridicarea și mutarea persoanei dragi poate reprezenta un efort considerabil pentru spatele dumneavoastră. De aceea, merită să consultați sfaturile practice pentru ridicarea în siguranță în secțiunea Ergonomie.

Deplasarea

Dacă persoana dragă se poate deplasa cu sprijinul dumneavoastră, este recomandabil să o ajutați să se deplaseze. Mici exerciții regulate vor ajuta la menținerea tonusului mușchilor și îi vor ridica moralul. Totuși, înainte de acestea, este important să vă asigurați că locuința dumneavoastră este sigură pentru ca aceasta să se deplaseze. Pentru a afla mai multe informații, accesați Siguranța casei.

Dieta sănătoasă și consumul de fluide

Persoana dragă poate avea tendința de a bea mai puțin pentru a nu mai merge la toaletă atât de des. Aceasta poate provoca probleme grave. Acest comportament poate duce la concentrarea urinei și poate crește riscurile pentru sănătatea sa. Încercați să o încurajați să consume lichide în mod normal, ca răspuns la setea naturală. 
 
Mesele sunt alte momente importante de luat în considerare. Merită amintit că masa este mai mult decât hrana corpului. Este, de asemenea, o ocazie de socializare, ceva ce dumneavoastră și persoana dragă puteți face împreună. Poate puteți chema și alți membri ai familiei sau prieteni să stea cu dumneavoastră la masă, să povestiți și să râdeți împreună. Compania dumneavoastră va susține starea de sănătate și moralul persoanei dragi. 

Relaționarea cu ceilalți

Indiferent de vârstă, ne place să fim ținuți de mână, mângâiați pe spate sau să fim îmbrățișați călduros. Simplul fapt că suntem alături de familie sau de prieteni este plăcut. Când cineva își petrece majoritatea timpului singur, aceste sentimente devin și mai importante.
 
Îngrijitorii experimentați ne spun că până și activitățile mărunte făcute împreună pot însenina ziua persoanei de care aveți grijă.
 
Pentru idei de activități de care vă puteți bucura alături de persoana dragă, vizitați Activități pe care le puteți face.

Nu ezitați să cereți ajutor

De câte ori vorbim cu îngrijitori experimentați, primul lucru pe care îl recomandă este să cerem ajutor de la ceilalți. Aceștia pot fi membri ai familiei, prieteni sau lucrători în cadrul serviciilor locale sau de la nivel central. Aflați mai multe informații aici.