Despre boala Alzheimer

Boala Alzheimer și persoana dragă

Dacă o persoană apropiată a fost diagnosticată cu boala Alzheimer, probabil că ați discutat deja cu un medic, dar este întotdeauna util să aflați mai multe despre aceasta. Există mulți îngrijitori ca dumneavoastră care caută sprijin online de la organizații profesioniste pentru boala Alzheimer. Puteți găsi mai jos informații de la Alzheimer Europe, care vă pot ajuta să înțelegeți mai bine afecțiunea și comportamentul persoanei dragi.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer (AD) este o afecțiune neurodegenerativă care distruge în mod progresiv celulele cerebrale. Este cea mai comună formă de demență, afectând 60-65% dintre persoanele cu demență. Numele afecțiunii provine de la neurologul german Aloïs Alzheimer, care a descris pentru prima dată, în anul 1907, simptomele precum și caracteristicile neuropatologice ale bolii, cum ar fi plăcile amiloid și ghemurile neurofibrilare. Boala Alzheimer afectează memoria și funcțiile cognitive, ceea ce poate genera confuzie, schimbări de dispoziție și dezorientare în timp și spațiu. Boala nu este nici infecțioasă, nici contagioasă.
 
Boala Alzheimer este diagnosticată cel mai frecvent la persoane de peste 65 de ani, dar se poate instala, mai rar, și la persoane mult mai tinere.
 
Simptomele timpurii, cum ar fi problemele de memorie și pierderea parțială a anumitor funcții cognitive pot trece neobservate la început, atât de către persoanele afectate, cât și de către persoanele dragi. Totuși, pe măsură ce boala evoluează, simptomele devin mai vizibile și pot afecta viața de zi cu zi. Pot fi întâmpinate dificultăți din ce în ce mai mari în desfășurarea unor activități practice zilnice, cum ar fi îmbrăcatul, spălatul sau mersul la toaletă. În cele din urmă, o persoană cu boala Alzheimer va deveni probabil dependentă de ceilalți pentru efectuarea acestor activități.
Boala Alzheimer cauzează o deteriorare generală a sănătății și este incurabilă. Cea mai comună cauză a decesului este pneumonia, deoarece boala deteriorează în mod progresiv sistemul imunitar și în mod uzual apare o scădere în greutate, sporind riscul de infecții ale plămânilor sau esofagului.
 
În momentul de față nu este cunoscut niciun tratament, deși comunitatea științifică la nivel global desfășoară pe scară largă activități de cercetare în domeniu.

Principalele caracteristici ale bolii Alzheimer

Pierderea memoriei, apraxia, afazia, agnozia, deficiențele de comunicare, schimbarea personalității, modificările fizice și ale comportamentului sunt caracteristici ale bolii Alzheimer. 
 
Aflați mai multe pe Alzheimer-europe.org.