Înaintarea în vârstă și mobilitatea

Păstrarea mobilității

Este minunat dacă persoana dragă în vârstă își păstrează mobilitatea. Înseamnă că are o oarecare independență și poate face lucruri cum ar fi mersul la baie. Prin urmare, încercați să o ajutați să își mențină mobilitatea cât mai mult timp posibil, pentru a-și păstra demnitatea.
 
Pe de altă parte, vârsta își poate spune cuvântul în ceea ce privește organismul său. Este natural ca musculatura și articulațiile să slăbească pe măsură ce îmbătrânim. Se pot diminua și coordonarea și echilibrul. Ceea ce înseamnă că nu ne mai putem mișca așa cum făceam altădată. Dacă acesta este cazul persoanei pe care o îngrijiți, puteți face anumite lucruri pentru a o ajuta.  
 
Cum o puteți ajuta să își păstreze mobilitatea? O modalitate este să o încurajați să facă exerciții în mod regulat. Mișcarea și exercițiile ajută la întărirea musculaturii și a oaselor. De asemenea, reduc problemele cu echilibrul. Totuși, va trebui ca persoana dragă să se miște cu atenție. Prin urmare, este bine ca dumneavoastră, un prieten sau un lucrător social să facă exerciții cu aceasta.
 
De asemenea, pentru a o ajuta să își păstreze mobilitatea, asigurați-vă că mediul de acasă îi oferă siguranță. O cădere poate cauza cu ușurință ruperea oaselor fragile ale unei persoane în vârstă. Aceasta îi poate distruge și încrederea de a sta pe propriile picioare. Așa că încercați să faceți tot ce este posibil să nu alunece sau să cadă.
Atunci când nu se mai poate deplasa
Este posibil ca persoanei dragi să îi fie din ce în ce mai greu să se deplaseze. Prin urmare, va trebui să o ajutați cu lucrurile pe care era obișnuită să le facă singură cu ușurință, de exemplu să se dea jos din pat, să se îmbrace sau să meargă la toaletă.
Cum puteți ajuta
În calitate de îngrijitor, puteți ajuta persoana dragă să se descurce și să aibă un anumit grad de mobilitate. Dacă nu se poate deplasa cu ușurință, puteți face dumneavoastră lucrurile de care are nevoie. 
 
Asigurați-vă că: 
  • locuința sa / a dumneavoastră este sigură și se poate deplasa în siguranță – consultați Siguranța casei pentru persoanele în vârstă
  • știe să ajungă la baie și să meargă la toaletă singură, iar dacă nu poate, amintiți-i să vă ceară ajutorul;
  • știe unde sunteți și pe cine să contacteze în cazul apariției oricărei probleme; 
  • are la îndemână un telefon mobil sau alt dispozitiv, pentru a suna dacă are vreo problemă.
Mai jos vă prezentăm mai multe sfaturi pentru a ajuta persoana pe care o îngrijiți, fie că este imobilă sau parțial mobilă.
Încercați să vă înțelegeți reciproc
Majoritatea oamenilor preferă să păstreze discreția asupra nevoilor de mers la toaletă. Și persoana dragă se poate simți jenată să vă spună când are nevoie. Prin urmare, este important să găsiți o modalitate de a vă informa când are nevoie de ajutor, o expresie sau un gest care să îi menajeze sentimentele.
Reduceți incidentele legate de incontinență
Puteți ajuta persoana pe care o îngrijiți să aibă mai multă încredere prin prevenirea accidentelor legate de incontinență. Încurajați persoana dragă să meargă la toaletă la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru poate crea o rutină și reduce numărul de accidente legate de incontinență. 

Dacă are dificultăți să ajungă la toaletă la timp, aveți în vedere folosirea produselor de unică folosință pentru incontinență. Fiecare situație este unică, astfel că, pentru a găsi cel mai bun produs pentru incontinență pentru persoana dragă, cu nivelul potrivit de absorbție, vizitați secțiunea Căutare produse TENA.

Pentru a afla mai multe despre avantajele TENA, consultați Avantajele TENA.