Glosar pentru îngrijitori

Glosar de termeni despre îngrijirea medicală pentru incontinență

Dacă medicul sau farmacistul dumneavoastră a utilizat un termen care nu vă este familiar sau citiți ceva ce nu ați mai văzut pe un ambalaj, puteți găsi în glosarul nostru explicații utile.

Absorbante

Sunt create pentru incontinenţă urinară foarte ușoară până la severă și conform nevoilor femeilor care suferă de incontinență. Majoritatea absorbantelor TENA® sunt ambalate individual și au o bandă adezivă pentru a fi purtate împreună cu lenjeria intimă obișnuită.

Absorbante foarte subțiri

Absorbantele foarte subțiri TENA® sunt create special pentru a asigura discreția. Acestea au un profil mai subțire, dar asigură aceeași protecție ca absorbantele pentru incontinență obișnuite.

Absorbante subțiri

Acestea sunt cele mai mici și subțiri absorbante disponibile. Absorbantele subțiri pentru incontinență TENA® sunt destinate protecției împotriva incontinenței foarte ușoare și asigură prospețimea zilnică.

Aleze

Alezele, denumite și protecții pentru pat, sunt absorbante de dimensiuni mari. Sunt destinate protecției suprafețelor pe care stați, cum ar fi paturi, scaune sau alte obiecte de mobilier. Alezele TENA® au o varietate mare de dimensiuni și stiluri.

Chiloți

În acest caz, „chiloții” au un design special pentru a proteja împotriva incontinenței urinare. Chiloții pentru bărbați și chiloții pentru femei TENA® sunt ideali pentru îngrijirea persoanei dragi. Aceștia sunt fixați în siguranță cu sisteme de prindere și pot fi îndepărtați cu ușurință. Denumiți uneori scutece pentru adulți, chiloții pentru incontinență asigură o absorbție maximă, pentru protecție împotriva incontinenței grave.

Enurezis

Enurezisul (cunoscut și ca udatul patului) reprezintă pierderile involuntare de urină în pat. Dacă are loc noaptea, în timpul somnului, este vorba despre enurezis nocturn.

Exerciții pentru planșeul pelvian

Acestea sunt exerciții de contractare și relaxare a musculaturii planșeului pelvian. Acestea au rolul de a fortifica musculatura și asigură o presiune mai mare de închidere a uretrei.

Incontinenţă

Pierderea involuntară de urină și/sau de materii fecale.

Incontinenţa de stres

Incontinența care apare ca urmare a efortului fizic cauzat de unele acțiuni bruște precum tusea, strănutul, râsul, exerciții fizice sau ridicarea unor obiecte grele. Aceasta presupune de obicei cantități mici de urină și este în general legată de slăbirea musculaturii planșeului pelvian.

Incontinență fecală

Acest tip de incontinență reprezintă pierderea involuntară de materii fecale.

Incontinență funcțională

Aceasta reprezintă incapacitatea de a ajunge la baie la timp din cauza dificultăților cauzate de dizabilități fizice sau mintale. 

Incontinenţă imperioasă

Cunoscută și sub denumirea de vezică urinară hiperactivă cu scurgere urinară, aceasta este cea mai comună cauză a incontinenței la bărbați. Experimentați o nevoie imperioasă de a urina și vezica elimină urină involuntar. Senzația de urgență poate face dificil mersul la toaletă la timp, cauzând mici scurgeri urinare frecvente între micțiuni sau golirea completă a vezicii urinare. La baza acesteia pot sta diferiți factori, cum ar fi prostata mărită, infecții ale tractului urinar, consumul de cafea sau de băuturi energizante, calculi vezicali, mucoasa fragilă post-menopauză, afecțiuni ginecologice precum prolapsul sau tumori ovariene și constipația.

Incontinenţă mixtă

După cum sugerează și numele, aceasta prezintă simptome mixte. De obicei, este o combinație între incontinența de stres (vezi mai jos) și incontinența imperioasă (vezi mai jos). În cazul în care suferiți de ambele tipuri de incontinență, de obicei unul dintre acestea cauzează mai multe probleme decât celălalt. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, concentrați-vă mai întâi pe rezolvarea celui mai frecvent simptom.

Incontinenţă urinară

Este cunoscută și sub denumirea de slăbiciunea vezicii urinare. Se referă la o persoană care are dificultăți în controlul vezicii urinare. Aceasta cauzează pierderi involuntare de urină.

Incontinenţa urinară prin prea plin

Se prezintă ca un flux de urină constant sau episodic, de obicei din cauza unei obstrucții sau a deteriorării nervilor. Incontinența urinară din prea plin apare atunci când vezica urinară nu se poate goli complet și se umple cu urina reziduală.

Lenjerie intimă

Utilizăm termenul de „lenjerie intimă” pentru a desemna lenjeria intimă pentru incontinență, pentru bărbați și femei. Produsele de lenjerie intimă TENA® sunt create pentru a fi îmbrăcate, îndepărtate și purtate la fel ca lenjeria intimă obișnuită. Acestea asigură protecție pentru incontinență moderată și severă.

Menopauză

Perioada care marchează încetarea permanentă a activității menstruale.

Micţiune

Actul de urinare (evacuarea sau eliminarea urinei).

Musculatura pelviană

Musculatura planșeului pelvian formează un planșeu între picioare, de la osul pubian (în față) până la baza coloanei vertebrale (în spate). Pentru a nu suferi de incontinență trebuie ca musculatura planșeului pelvian să funcționeze bine. Acești mușchi importanți asigură continența urinară și fecală.

Prostata

O glandă a bărbaților, localizată la baza vezicii urinare, ce înconjoară uretra. Prostata produce lichid la ejaculare. La mulți bărbați în vârstă, această glandă începe să se mărească și poate obstrucționa uretra. Unul dintre simptome este un jet slab de urină.

Protecții

Acestea sunt absorbante pentru incontinență create special pentru bărbați. Protecțiile TENA® au o formă anatomică ce urmează contururile corpului bărbatului, pentru o fixare optimă și sigură. Fixarea acestora este asigurată de o bandă adezivă. Acestea trebuie să fie purtate împreună cu lenjerie intimă pentru bărbați tip slip. Produs optim pentru incontinență ușoară și moderată la bărbați.

Scurgere post-micţiune

Apare atunci când vezica urinară (uretra) nu se golește complet și scurgerile continuă după urinare. Altă cauză comună poate fi slăbirea mușchilor planșeului pelvian.

Șervețele umede

Șervețelele umede și prosoapele pentru incontinență TENA® sunt dimensionate special pentru adulți. Acestea sunt utilizate pentru a curăța delicat și a calma pielea.

Sistem Absorbant și Chilot

Sistemul absorbant - chilot pentru incontinență include 2 piese concepute pentru a fi purtate împreună. Absorbantele sunt mai discrete și se fixează optim pe corp atunci când sunt purtate împreună cu chiloții pentru incontinență TENA®, care pot fi reutilizabili sau de unică folosință. Sunt destinate protecției pentru incontinenţă urinară moderată până la severă.

Slip/chilot pentru adulți

TENA® se referă la „slipuri” sau „chiloți” pentru adulți. Aceștia sunt fixați în siguranță cu sisteme de prindere și pot fi îndepărtați cu ușurință.

Tulburări neurologice ale vezicii urinare

Deteriorarea nervilor ca urmare a unor boli poate afecta comunicarea între creier și vezica urinară. Rezultatul constă în incapacitatea de a controla vezica urinară sau de a o goli complet.