Siguranța casei pentru persoanele în vârstă

Un cămin sigur pentru persoanele în vârstă

În calitate de îngrijitor al persoanei dragi, dumneavoastră o puteți ajuta mai mult decât oricine să-și păstreze mobilitatea. Și acest lucru este foarte important, deoarece mobilitatea o ajută să se bucure de mai multă independență.
 
Petrecând timp în casa sa/a dumneavoastră, puteți identifica riscurile și puteți preveni accidente ce îi pot amenința mobilitatea. Iată ce puteți face. 
 
În primul rând, stabiliți dacă suferă de oricare dintre următoarele:
  • Probleme de mobilitate
  • Probleme de echilibru
  • Capacități motorii reduse
  • Probleme cu vederea
  • Demență, confuzie sau alte probleme de sănătate mintală
Dacă persoana dragă se confruntă cu una dintre problemele de mai sus, imaginați-vă că sunteți în locul său. Mișcați-vă prin casă cum ar face persoana dragă. Verificați pardoselile, covoarele și carpetele: sunt alunecoase? Urcați orice scări pe care persoana dragă le poate utiliza. Vedeți dacă pantofii sau papucii pe care îi folosește au o aderență bună. Balustrada este rezistentă? Îi este ușor să ajungă la toaletă? Poate să intre sau să iasă în siguranță în cadă sau la duș?  

Pericolul numărul unu

Cel mai mare pericol pentru mobilitatea unei persoane în vârstă îl reprezintă căderile. Căderile pot cauza foarte ușor fracturi, contuzii și o teamă continuă de a nu cădea din nou. Oasele bătrânilor se rup mult mai ușor decât cele ale tinerilor și se refac mai greu și nu complet. Căderile reprezintă o cauză foarte importantă a rănirilor grave, în special dacă au loc în bucătărie sau pe scări, prin urmare încercați să faceți tot ce puteți pentru a le preveni. Dacă persoana dragă își pierde mobilitatea, incontinența devine un impediment important. Aceasta deoarece este posibil să nu mai poată merge singură la baie.

Ce puteți face?

Modificați căminul pentru a reduce la minim riscurile ca persoana dragă să cadă. Cumpărați și montați dispozitivele și faceți amenajările adecvate, care o vor ajuta să se deplaseze confortabil și în siguranță. 
 
Pentru un ghid mai complet despre cum vă puteți securiza locuința împotriva căderilor, descărcați lista de verificare TENA pentru siguranța casei (PDF).