Funcționarea vezicii urinare și cauze

Este frustrant, atât pentru copii cât și pentru adulți, să nu știe de ce sau să nu poată controla ceva ce cred că ar trebui să poată controla. Așadar, este bine să vorbiți deschis cu copilul dumneavoastră despre incontinență, pentru a-l ajuta să înțeleagă de ce are o vezică urinară slabă. Acest lucru îi poate liniști, aflând că nu este vina lui și că nu a făcut nimic rău. 
 
Pentru a cunoaște toate datele prin care să îl faceți pe copilul dumneavoastră să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă, găsiți mai jos informațiile de bază referitoare la vezica urinară și principalele cauze ale incontinenței urinare la copii.
Sistemul de filtrare al organismului
Vezica urinară face parte din sistemul urinar al organismului. Atunci când consumați alimente sau băuturi, corpul dumneavoastră absoarbe lichide. Rinichii filtrează reziduurile din aceste lichide și produc urină. Urina trece prin uretere și ajunge în vezica urinară, un sac muscular cu formă de balon care se dilată și se umple. Creierul primește primul semnal de la vezica urinară atunci când aceasta este jumătate plină, transmițând mesajul că este timpul să fie golită. Când vezica urinară este plină, creierul vă transmite mesajul că este timpul să urinați. Atunci când vă așezați pe scaunul de toaletă, creierul transmite mușchilor sfincterului din jurul uretrei că este timpul să se destindă și mușchilor vezicii urinare să se contracte și să golească vezica. 
 
În timpul somnului, creierul produce un hormon care reduce producția de urină în rinichi. Acest lucru reduce nevoia de a merge la toaletă în timpul nopții.
Despre incontinența urinară
Pentru a nu apărea pierderi de urină în timpul nopții, corpul copilului trebuie să:
  • controleze cantitatea de urină produsă
  • rețină urina în vezica urinară
  • se trezească în timpul nopții pentru a merge la toaletă, dacă vezica urinară este plină
Mulți copii au un somn foarte profund și nu realizează că vezica urinară trebuie să fie golită, pot avea o vezică urinară hiperactivă sau creierul nu produce un nivel suficient de hormon pentru a reduce producția de urină de către rinichi. Toate acestea pot cauza slăbiciunea vezicii urinare – atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Totuși, pe măsură ce copiii cresc și organismul lor se dezvoltă, aceste probleme se rezolvă, de obicei, de la sine.
Incontinența urinară poate fi ereditară
În general, există o probabilitate de 40% ca incontinența urinară a copilului dumneavoastră să fie moștenită de la dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră. Șansele cresc la 70% dacă ambii părinți suferă de incontinență urinară. Incontinența urinară poate continua pe parcursul mai multor generații, însă trebuie să rețineți că nu este vina nimănui, este vorba despre dezvoltarea corpului.
Constipație
Constipația este adesea o cauză necunoscută a enurezisului diurn și nocturn. În cazul în care copilul dumneavoastră este constipat, acest lucru poate pune presiune pe vezica urinară, reducând cantitatea de urină pe care o poate reține. Dacă sunt prezente atât constipația, cât și incontinența urinară, medicii vor trata mai întâi constipația. Acest lucru poate îmbunătăți semnificativ sau chiar rezolva problema incontinenței urinare. 
 
Pentru sănătatea intestinelor și a vezicii urinare, copilul dumneavoastră trebuie să aibă obiceiuri sănătoase de alimentare și hidratare. Încercați să beți mai multe lichide la micul dejun și pe parcursul zilei, și mai puțin aproape de culcare. Și mersul regulat la toaletă poate ajuta.
Anxietatea nu este o cauză
Deși este adesea considerată ca fiind o cauză a slăbiciunii vezicii urinare la copii, există puține dovezi științifice în sprijinul acestei teorii. Totuși, incontinența urinară poate scădea stima de sine. În funcție de circumstanțe, acest lucru se poate întâmpla în jurul vârstei de începere a școlii, când copilul devine mai sociabil. Cadrele medicale subliniază importanța de a-l liniști pe copil, spunându-i că probabil va scăpa de incontinență și că există soluții pentru tratarea acesteia. Trimițându-i semnale pozitive, stima de sine a copilului va crește.  
 
Indiferent de motiv, în cazul în care copilul are o anxietate sau o stimă de sine scăzută, este important întotdeauna să aflați cauza și să abordați problema cu mare grijă.
Vezică urinară hiperactivă
Copilul dumneavoastră poate fi afectat de o „vezică urinară hiperactivă”, când vezica nu se menține relaxată, creând nevoia de golire înainte de a fi plină. Astfel, copilul poate simți nevoia imperioasă de a merge mai des la toaletă. Acest lucru poate fi cauzat și de o infecție a tractului urinar, o capacitate mică a vezicii urinare sau de constipație.
Capacitate redusă a vezicii urinare
Atunci când vezica urinară nu poate reține o cantitate normală de urină. La unii copii, capacitatea redusă a vezicii urinare afectează doar abilitatea de a reține urina în timpul nopții, funcționarea vezicii urinare în timpul zilei fiind una normală. Este dificil de măsurat cantitatea de urină a copilului dumneavoastră și de apreciat cu siguranță că aceasta este cauza incontinenței urinare; prin urmare, este bine să faceți o programare la medicul dumneavoastră sau un alt cadru medical. Acesta vă poate cere să păstrați un jurnal cu obiceiurile de urinare ale copilului dumneavoastră, pentru a putea afla care este cauza de bază.  
 

Aflați mai multe detalii despre vizita la medicul dumneavoastră

Amânarea mersului la toaletă
Uneori, copiii pot amâna în mod intenționat mersul la toaletă pentru perioade lungi de timp. Fie pentru că nu vor să utilizeze toaleta la școală din cauza mirosurilor neplăcute sau că nu vor să se oprească dintr-o activitate care le face plăcere. Copiii au diferite strategii de a face față acestei situații; pot sta cu picioarele încrucișate sau pe călcâie pentru a împiedica eliminarea urinei. 
 
Prin amânarea mersului la toaletă, aceștia nu își golesc la timp vezica urinară și ignoră semnalele transmise de creier că vezica este plină. Acest lucru creează nevoia imperioasă de a urina și crește probabilitatea ca aceștia să nu ajungă la timp la toaletă. 
 
Puteți contribui la remedierea acestei probleme prin crearea unei rutine de toaletă regulate. Raportarea trebuie să se facă mai degrabă la un anumit eveniment și nu la o anumită oră, de exemplu înainte de masă sau înainte de a ieși din casă. Orice este mai ușor de reținut de către copil.  
 
De asemenea, este important să vă asigurați că are o poziție corectă pe scaunul de toaletă. Dacă stă într-o poziție care tensionează mușchii planșeului pelvian, de exemplu pe marginea scaunului de toaletă cu picioarele apropiate, golirea vezicii urinare poate fi dificilă. Așadar, încurajați-l să se relaxeze și să nu se grăbească.
Cauze medicale și incontinența funcțională
Slăbiciunea vezicii urinare la copii poate fi un efect secundar al unei afecțiuni sau dizabilități. În caz de paralizie cerebrală, spina bifida, traumatism cranian sau deteriorare a nervilor, aceștia își pot pierde capacitatea fizică de a primi semnale corecte de la creier pentru golirea vezicii urinare sau de a merge la toaletă. Ocazional, cauza poate fi și o infecție repetată a tractului urinar sau chiar o ușoară deformare a tractului urinar.

Dacă sunteți părinte sau îngrijitor al unui copil cu o afecțiune sau dizabilitate gravă, puteți găsi mai multe informații în secțiunea Îngrijirea celor dragi.


În cazul în care copilul poate merge singur la toaletă, îndepărtați obstacolele din drumul către toaletă și asigurați-vă că poartă îmbrăcăminte de care se poate dezbrăca ușor.
Alte cauze
Deși am vorbit despre multe dintre principalele cauze ale incontinenței urinare la copii, factorii declanșatori nu se opresc aici. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un alt cadru medical.