Confruntarea cu problema incontinenței urinare

Indiferent dacă este vorba despre enurezis diurn sau nocturn, discuțiile despre problema copilului dumneavoastră pot fi dificile. În calitate de părinte sau îngrijitor, nu este important doar să găsiți cele mai potrivite produse pentru incontinență, care să îi asigure sprijin și confort copilului, ci și să îi oferiți înțelegerea și încrederea dumneavoastră pentru a-i asigura starea de bine. Iată câteva sfaturi despre lucrurile pe care trebuie să le luați în considerare când discutați cu copilul dumneavoastră și gestionați problemele legate de incontinență.

Fiți calm și deschis

Copiii devin agitați când simt nervozitate. Așadar, rămâneți calm, deschis și discutați problema cinstit. De asemenea, discutați des, deoarece este important să știți cum se simt sau dacă au întrebări sau îngrijorări. La fel ca în cazul oricărui subiect, cu cât vorbiți mai mult cu copilul dumneavoastră, cu atât i se pare mai normal să discute despre el.

Normalizați situația

Copilul dumneavoastră poate fi îngrijorat că este ceva în neregulă cu el. De aceea, este bine să îi reamintiți că nu este vina lui și că în mod sigur și alți copii simt la fel. Explicați-i că este foarte probabil ca unul sau doi copii din clasa lui să se confrunte cu aceeași problemă și sunt la fel de jenați să vorbească despre ea. Este bine să subliniați că nu are motive să se simtă rușinat și că sunt disponibile opțiuni de tratament eficiente.
 
Dacă dumneavoastră sau unul dintre frații săi a/au avut probleme similare, spuneți-i acest lucru. Astfel, copilul va înțelege că sunt și alte persoane care s-au confruntat cu această problemă și că va trece în cele din urmă. 

Câteva date despre incontinența la copii

Vorbind despre vârstă, în general:
 
  • Enurezisul nocturn este cea mai comună formă de incontinență la copii, în timp ce enurezisul diurn afectează 2-4% dintre copii cu vârste între 5 și 7 ani. 
  • La vârsta de trei ani, 3 din 4 copii știu să meargă la toaletă.
  • La vârsta de cinci ani, 1 din 10 copii încă mai fac în pat.
  • La vârsta de zece ani, 1 din 15 copii încă mai fac în pat.
 
Fiecare copil este unic și diferit, la fel și factorii care au produs incontinența, astfel încât, dacă aveți întrebări sau nelămuriri, discutați cu medicul dumneavoastră sau un alt cadru medical.  

O scurtă lecție de biologie cu doamna Vezică urinară

Explicându-i copilului de ce și cum, îl ajutați să elucideze misterul și faceți lucrurile mai ușor de înțeles pentru el. Vorbindu-i copilului despre cum funcționează organismul și vezica urinară îl puteți liniști. Mergeți la biblioteca locală și împrumutați cărți pe această temă, deoarece imaginile îl pot ajuta pe copil să înțeleagă mai bine ceea ce îi explicați. 
 
Pentru copii mai mici, puteți încerca chiar să inventați o poveste despre această situație, pentru a le putea explica mai bine. De exemplu, „Doamna Vezică urinară încă învață ce are de făcut și a început să își cunoască prietenii și în curând se va descurca de minune”. 
 
Pentru început, citiți mai multe despre funcționarea vezicii urinare și cauzele incontinenței urinare.

Jenă

Copilul dumneavoastră poate fi un actor, un artist, un sportiv sau pur și simplu copilul dumneavoastră, dar niciodată nu trebuie să fie cunoscut, definit sau descris drept „copilul care face pe el”. Dacă faceți așa ceva, scoateți în evidență partea negativă a problemei. În schimb, asigurați-vă că înțelege că nu este vina sa și că nu este ceva ce poate controla. De asemenea, este bine să îl ajutați să înțeleagă că există produse și soluții eficiente pentru controlul incontinenței.