Cum poate afecta menopauza sănătatea mintală

Este normal să experimentați schimbări ale dispoziției și stării generale atunci când treceți prin . Multe femei raportează sentimente de anxietate, iritabilitate, confuzie și stimă de sine scăzută, precum și sentimentul că acesta este sfârșitul unei ere. Multe dintre noi ne simțim invizibile în acest moment al vieții noastre și luptăm să ne cunoaștem noul loc în societate.
 
Aceste sentimente sunt cauzate în mare măsură de schimbările hormonale prin care treceți – scăderea estrogenului poate interfera cu emoțiile dumneavoastră și vă poate face să simțiți tot felul de sentimente contradictorii. 
 
Efectele fizice ale menopauzei, precum bufeurile, durerile de cap și rigiditatea articulațiilor pot avea, de asemenea, un impact, făcându-vă, în mod clar, să vă simțiți frustrată și deprimată. 
 
Dacă experimentați oricare dintre aceste sentimente, atunci liniștiți-vă pentru că nu sunteți singură. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre modul în care menopauza vă poate afecta sănătatea mintală și despre pașii pe care îi puteți urma pentru a trece peste aceasta.

Probleme comune de sănătate mintală asociate menopauzei

Sentimente de tristețe în timpul menopauzei 
Modificările hormonale din timpul menopauzei pot duce la sentimente de stima de sine scăzută și tristețe. Acest lucru are loc din cauza faptului că estrogenul, care controlează ciclul menstrual, influențează și serotonina - o substanță chimică care promovează sentimentele de bunăstare și fericire. 
 
Dacă aveți antecedente de depresie, este posibil să recunoașteți că unele emoții familiare încep să se strecoare din nou în viața dumneavoastră, care pot fi înfricoșătoare, dar amintiți-vă că aceste sentimente sunt foarte frecvente în timpul menopauzei, pot fi tratate și vor trece.
 
Sentimente de anxietate în timpul menopauzei 
Anumite simptome ale menopauzei pot induce sau pot fi asociate cu sentimente de anxietate. Bufeurile se pot simți ca un atac de panică, deoarece ambele vă pot da o ușoară tahicardie și vă pot face să transpirați. 
 
În timpul menopauzei, este posibil să aveți probleme cu somnul, iar oboseala poate declanșa și sentimente de anxietate. 
 
Schimbări de dispoziție în timpul menopauzei
Schimbările de dispoziție sunt un simptom obișnuit al menopauzei. Scăderea nivelului de estrogen poate declanșa schimbări ale dispoziției dumneavoastră și vă pot face să vă simțiți mai puțin în control decât de obicei.
 
Acest lucru poate afecta, de la sine înțeles, modul în care vă percepeți și poate pune, de asemenea, o presiune asupra relațiilor, dar a fi deschisă și sinceră cu dumneavoastră și cu cei pe care îi iubiți cu privire la situațiile prin care treceți, vă poate ajuta să depășiți această perioadă din viața dumneavoastră și să îi ajutați pe cei dragi să înțeleagă momentele pe care le parcurgeți.
 
Factorii fizici ai menopauzei care pot influența starea de spirit 
Multe dintre simptomele fizice ale menopauzei sunt bine cunoscute, precum creșterea în greutate, durerile de cap și durerile articulare. Oricare dintre aceste simptome vă poate face să vă simțiți tristă în cele mai bune momente, așa că nu este surprinzător că au un impact asupra stării dumneavoastră de spirit. În plus, există întotdeauna acea șansă de apariție a incontinenței în această perioadă, care poate veni cu propriile probleme, care vor avea un impact asupra modului în care vă simțiți, dar sperăm că este o situație cu care vă putem ajuta.

Rămâneți încrezătoare în timpul menopauzei

Toate sentimentele pe care le-am menționat mai sus vă pot afecta încrederea și stima de sine, dar există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a gestiona aceste sentimente și pentru a vă ajuta să rămâneți încrezătoare în timpul menopauzei:
  • Sunteți deja pe drumul cel bun: citiți mai multe despre , astfel încât să înțelegeți ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră. și ce puteți face pentru a preveni și ce ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei pentru a vă permite să obțineți cunoștințe în vederea reducerii simptomelor.
  • Monitorizați-vă starea de spirit și identificați orice tipare ale modurilor în care v-ați putea simți. Anumite situații vă determină să vă simțiți tristă sau anxioasă? Dacă da, evitați aceste situații pe cât de mult posibil.
  • Prioritizați somnul: S-ar putea să experimentați probleme privind somnul în timpul menopauzei, așa că alegeți un stil de viață pozitiv pentru a vă îmbunătăți somnul. Evitați cafeaua, ceaiul, băuturile răcoritoare sau energizante cu șase ore înainte de a merge la culcare, deoarece acestea pot contribui la frecvența urinării și la nicturie. Încercați să renunțați la fumat și să reduceți stresul.
  • Reduceți nivelurile de stres prin alegeri precum exerciții regulate, o dietă sănătoasă și menținerea nivelului de glicemie din sânge stabil. De asemenea, meditația vă poate ajuta. 
  • Urmați un regim alimentar sănătos: Un regim alimentar echilibrat vă poate oferi mai multă energie, reduce nivelul de stres și vă poate ajuta să dormiți mai bine. Un regim alimentar optim poate ajuta, de asemenea, să vă asigurați că aveți o sănătate bună a intestinului, fapt ce poate îmbunătăți producția de serotonină. Menstruația neregulată și abundentă este o parte obișnuită a perimenopauzei și poate duce la un risc de carență de fier, care poate duce la creșterea senzației de oboseală, așa că trebuie să mâncați alimente bogate în fier sau să luați suplimente cu fier pentru a contracara acest simptom.
  • Vorbiți cu alte persoane, fie că este vorba despre prieteni, familie sau alte femei care trec prin menopauză. Amintiți-vă că nu sunteți singură în această situație. Luați în considerare să vă alăturați unui grup de pe Facebook sau forum pentru sprijin suplimentar.
  • Frecvența și intensitatea simptomelor sunt diferite pentru fiecare persoană. Doar pentru că aveți prietene care au trecut printr-o perioadă dificilă în timpul menopauzei nu înseamnă că și dumneavoastră veți păți la fel.
  • Amintiți-vă că este normal să vă simțiți așa cum vă simțiți și aceasta este o perioadă prin care fiecare femeie va trece la un moment dat în viața ei. Amintiți-vă că puteți face multe pentru a prelua controlul asupra situației și pentru a preveni și minimiza simptomele.
  • Nu vă ascundeți de această situație, ci acceptați-o. Împărtășiți-vă experiențele cu alte persoane. Vei fi surprinsă să aflați câte femei, tinere și în vârstă, vor beneficia de experiența dumneavoastră și vor dori să audă ce aveți de spus. 
  • Dacă întâmpinați incontinență în timpul menopauzei, o protecție discretă și eficientă, precum absorbantele TENA Ultra Mini cu absorbție rapid, vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezătoare.

Cum să obții ajutor și sprijin în timpul menopauzei

Dacă sentimentele de anxietate, starea de tristețe sau schimbările de dispoziție vă afectează viața de zi cu zi sau relațiile și vă luptați din greu cu aceste situații, este momentul să discutați cu medicul de familie. Ajutorul este disponibil și nu trebuie să treceți prin acest lucru singură. Medicul dumneavoastră de familie vă poate oferi medicamente de terapie de substituție hormonală, alte medicamente sau consiliere pentru a vă ajuta pe măsură ce treceți prin .

Materiale suplimentare