Primul plan al stomacului unei bătrâne îmbrăcată în lenjerie intimă

Grija pentru pielea intimă în timpul menopauzei

Nu este un secret pentru nimeni că perimenopauza și menopauza pot provoca o serie aparent nesfârșită de simptome fizice și emoționale. În timp ce schimbări precum bufeurile și insomnia sunt bine mediatizate, este posibil să nu fiți familiarizată cu efectele secundare mai intime ale menopauzei, deoarece, din păcate, discuțiile despre problemele de sănătate ale femeilor rămân un subiect tabu. TENA este aici pentru a vă ajuta să schimbăm asta.
 
Scăderea estrogenului (hormonul responsabil cu menținerea sistemului reproducător feminin) în timpul menopauzei poate aduce modificări incomode la nivelul vulvei. Fiți sigure că modificările vulvei în menopauză sunt foarte frecvente și o experimentează multe femei. Mai puțin estrogen poate subția mucoasa vaginului, iar țesuturile vulvei pot deveni mai uscate, cu senzație de mâncărime și mai puțin flexibile. 
 
Sună ca un coșmar, nu? Dar nu disperați. Dacă vă confruntați cu uscăciunea vulvei, zona clitorisului dureroasă, iritația vulvei la menopauză sau mâncărimea vulvei în postmenopauză, nu sunteți deloc singura. Multe femei puternice s-au luptat cu aceste simptome și dvs. o puteți face. 
 
Continuați să citiți pentru a descoperi cum să aveți grijă de pielea intimă la menopauză și nu numai.

Modificări ale vulvei în timpul menopauzei

Multe femei experimentează modificări ale vulvei și pielii intime în timpul perimenopauzei și menopauzei. Este important să monitorizați și să gestionați aceste schimbări pentru a vă menține sănătatea și bunăstarea personală. Da – este posibil să vă simțiți grozav, chiar și în ghearele menopauzei.
 
Pe parcursul menopauzei, scurgerile și secrețiile vaginale se reduc, ceea ce poate duce la mai puțină lubrifiere a vaginului și iritația pielii intime. Nivelurile mai scăzute de estrogen se corelează, de asemenea, cu o creștere a pH-ului vaginal, ceea ce face vaginul mai puțin acid.
 
În timpul anilor fertili, înainte de menopauză, vaginul este alimentat cu o mulțime de estrogeni. Are o căptușeală mai groasă și mai multe pliuri, permițându-i să se întindă pentru actul sexual și naștere. În timpul și după menopauză, mai puțini estrogeni determină subțirea mucoasei vaginale și a pielii intime, făcând-o mai puțin flexibilă și mai susceptibilă la disconfort și răni.
 
Unele femei raportează simptome inconfortabile, inclusiv zona clitorisului dureroasă în timpul menopauzei, iritație și uscăciune a vulvei și mâncărimi ale vulvei la menopauză. Țesuturile vulvovaginale fragile sunt extrem de vulnerabile la ruptură, sângerare și răni – ca să nu mai vorbim de disconfortul care poate avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi! Modificările vulvei la menopauză pot avea, de asemenea, un efect dăunător pentru femeile care doresc să mențină o viață sexuală sănătoasă după înaintarea în vârstă.
 
Toate acestea ar putea suna înfricoșătoare, dar schimbările vulvei sunt lucruri pe care multe femei trebuie să le parcurgă în timpul menopauzei. Înarmându-vă cu informații și abordând direct disconfortul vulvei și iritația, vă pot da putere să vă simțiți mai bine în această etapă importantă a vieții.

94% dintre femei sunt de acord că TENA Lights Sensitive se simte moale pe pielea lor.

Rezultat din testul utilizatorilor consumatorilor din Franța și Marea Britanie 2021

Îngrijirea vulvei iritate în timpul menopauzei

Următoarele sfaturi pot ajuta la atenuarea modificărilor vulvei și a disconfortului în timpul menopauzei:

1. Folosiți un produs de curățare delicat

Chiar și înainte de menopauză, multe femei constată că produsele comune precum produsele de spălat, săpunul parfumat, uleiurile parfumate, baia cu spumă, talcul, spray-ul feminin și deodorantele le pot irita zona vulvei. Este de la sine înțeles, dar evită aceste produse precum ciuma în timpul menopauzei!
 
De asemenea, ar trebui să aveți o grijă sporită atunci când vă curățați vulva, pentru a preveni orice uscăciune sau iritație inutilă. Pentru a diminua disconfortul, folosiți numai apă călduță pentru a curăța zona. După baie sau duș, încercați să nu frecați zona energic pentru a usca cu un prosop sau flanel, ci uscați ușor pentru a minimiza iritația vulvei la menopauză.

2. Alegeți produse pentru piele sensibilă

Pentru a minimiza orice sensibilitate a vulvei în timpul perimenopauzei și menopauzei, încercați să utilizați un detergent ușor pentru spălarea lenjeriei și alegeți lenjerie de corp 100% bumbac atunci când este posibil. Evitați să purtați nailon sau alte fibre sintetice, deoarece acestea pot agrava iritarea vulvei la menopauză.
 
Când alegeți produse pentru incontinență, căutați tampoane respirabile pentru incontinență care nu conțin parfumuri sau coloranți, cum ar fi TENA Lady Slim pentru Piele Sensibilă. Acestea ar trebui să ajute la menținerea sănătății intime a pielii, prevenind orice mâncărime și durere a vulvei la menopauză sau postmenopauză.
Imaginea absorbantelor TENA Lady Slim Ultra Mini și Lady Slim Normal

Când te confrunți cu incontinența

Slăbiciunea vezicii urinare este un simptom comun al menopauzei. TENA Lady Slim este cel mai grijuliu absorbant, realizat cu un strat superior moale, care este delicat cu pielea atunci când sunteți menopauză. removed the text, not availalbe for TENA LADY SLIM 

3. Tratați durerea de la menopauză și iritația vulvei cu produse topice

Pe parcursul menopauzei, vulva se poate simți mult mai uscată decât în mod normal, datorită secrețiilor vaginale diminuate. Uscăciunea cauzată de menopauză poate fi deseori gestionată cu creme hidratante vaginale topice fără prescripție medicală sau gel lubrifiant pe bază de apă, pe care le puteți aplica local pe pielea intimă pentru a menține țesuturile vulvovaginale sănătoase. Aceste creme fără parfum sunt de obicei compuse din ingrediente precum glicerină, ulei mineral și acid sorbic, care sunt blânde cu pielea și ajută la întinerirea țesutului vulvei pentru a reînnoi umiditatea.

4. Încercați terapia de substituție hormonală (TSH)

Dacă aveți un caz acut de iritație a vulvei, uscăciune sau durere, s-ar putea să vă fie de ajutor o cremă cu estrogen sau un pesar vaginal. Acest lucru ar trebui să restabilească estrogenul în zona afectată, ajutând la îmbunătățirea elasticității și ameliorarea oricărui disconfort al vulvei.
 
Simptomele menopauzei vă pot afecta vezica urinară și uretra, determinându-vă să urinați mai des. Este posibil să simțiți nevoia să ajungeți imediat la toaletă sau să aveți infecții frecvente ale tractului urinar. Cremele vaginale cu estrogen în doză mică sau pesarele vaginale pot fi, de asemenea, eficiente pentru combaterea acestui tip de simptom de menopauză.

5. Discutați cu un medic despre iritația vulvei în timpul menopauzei

Dacă iritația vulvei la menopauză vă epuizează și nu se ameliorează după ce ați folosit tratamente la domiciliu, nu vă fie teamă să vorbiți cu medicul dvs. Medicul dumneavoastră vă poate îndruma către un dermatolog sau un ginecolog pentru tratament de specialitate. Deși iritația vulvei la menopauză este foarte frecventă, trebuie să căutați întotdeauna ajutor de la un profesionist dacă aveți simptome, inclusiv scurgeri vaginale neobișnuite, sângerare anormală între menstruații sau după sex, sau dacă observați erupții cutanate sau roșeață pe vulvă, deoarece acestea ar putea fi un semn al unei afecțiuni mai serioase. Chiar dacă nu sunteți sigură, cereți întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră de familie și acordați prioritate sănătății dumneavoastră înainte de orice.

Dacă simțiți că aveți nevoie de mai multe sfaturi în abordarea uscăciunii vaginale sau pentru a învăța cum să evitați durerea pielii atunci când aveți de-a face cu scurgerile vezicii urinare la menopauză, TENA este aici pentru a vă ajuta. Pentru asistență suplimentară, nu ezitați să contactați un profesionist, cum ar fi medicul de familie.

Materiale suplimentare