Maria, 59 de ani, despre cum gestionează incontinența

„De parcă nu-mi ajungea menopauza”

Povestea Mariei

„Menopauza era oricum dificilă, dar când am constatat că fac pe mine brusc, fără niciun simptom prealabil, a fost un coșmar. 
 
Am încercat să beau mai puține lichide, dar asta a însemnat deshidratare și dureri de cap. Apoi am renunțat la orice drum care dura mai mult de zece minute, ceea ce m-a făcut să mă simt izolată. 
 
Aveam vreo douăzeci de ani, după nașterea primului copil, când mi-am dat seama că udam câteodată pantalonii când strănutam. Mi-am făcut un fel de perniță din hârtie igienică și am încercat să nu mă mai gândesc la asta – dar s-a repetat. 
 
Auzisem că nașterea poate produce „slăbiciunea vezicii urinare”. Mușchii se întind și se slăbesc, dar pot fi antrenați să își revină la forța inițială. Am început atunci un exercițiu când mergeam la toaletă, de oprire repetată a urinării, precum și exerciții de încordare internă. Câteva luni am purtat un absorbant normal, pe care îl schimbam cam de patru ori pe zi. A fost costisitor, dar în final mi-am recâștigat controlul.
 
Trei decenii mai târziu, când am ajuns la , „problema” a revenit. De data asta, soluțiile mele casnice nu mi-au mai fost de ajutor și nici absorbantele.
 
Am încercat să reduc lichidele, dar m-am deshidratat și mi-au revenit durerile de cap. Apoi, pentru că îmi era frică de accidente, nu mi-am mai vizitat prietenii în weekend și n-am mai ieșit seara în oraș, ceea ce m-a făcut să mă simt izolată. Căram după mine lenjerie intimă de schimb, șervețele, absorbante, odorizante pentru încăperi sau textile, deodorant și purtam haine negre și largi, de parcă mă pregăteam să plec cu cortul, când în realitate mă duceam să iau prânzul cu prietenii.
 
După 35 de ani de căsnicie am început să dorm singură! În cele din urmă, m-am dus la doctor. 
 
Doctorița mi-a explicat că menopauza poate cauza și că există absorbante concepute special pentru urină, care absorb și scurgerile și mirosul. Prima dată când le-am cumpărat am fost sceptică, întrucât absorbantele maxi nu făcuseră față, iar acestea erau și mai mici. Dar de fapt chiar sunt eficiente și mi-au redat încrederea.
 
Evident că aș prefera să nu mă confrunt cu slăbiciunea vezicii urinare, dar acum cel puțin nu-mi mai fac griji decât din cauza bufeurilor, nu și a scurgerilor jenante.”