TENA-Women-LastLonelyMenopause-Campaign-Still-Woman-Kegels.jpg

Pregătiți-vă pentru menopauză

Menopauza este momentul în care menstruația femeii se oprește, deoarece ovarele încetează să producă hormoni și să elibereze ovule pentru fertilizare. Sfârșitul menstruației anunță sfârșitul anilor de reproducere ai femeii și este o parte naturală a procesului de îmbătrânire.
 
Menopauza apare de obicei între 45 și 55 de ani, deși fiecare experiență este total diferită și poate începe mult mai devreme pentru unele femei. Se consideră că o femeie a intrat în perioada de post-menopauză după cel puțin 12 luni în care nu a avut menstre. Dar trecerea la menopauză nu are loc peste noapte. Este un proces gradual.
 
Faza de tranziție este cunoscută sub numele de perimenopauză și poate fi, cel puțin, un rollercoaster hormonal. Pe măsură ce corpul dvs. se pregătește să încheie capitolul final al menstruației, unele femei se confruntă cu schimbări emoționale și un „bufet suedez” de simptome fizice, de la transpirații nocturne și pierderi de memorie până la scăderi ale libidoului și scurgeri urinare. Totuși nu este totul rău. Fiecare experiență de menopauză este diferită. Multe femei au foarte puține sau niciun simptom, în timp ce multe femei „prosperă” în timpul menopauzei – de exemplu le apar fire de păr în barbă și alte probleme
 
Dacă vă simțiți nervoasă în legătură cu trecerea prin acest proces natural, alăturați-vă clubului. Potrivit unui sondaj Forbes, aproximativ 64% dintre femei se simt nepregătite pentru menopauză.
 
Cu cât ai mai multe cunoștințe despre această etapă a vieții și cu cât știți mai multe, cu atât vă veți simți mai puternică să o acceptați. Pentru că nu vorbim suficient despre menopauză, prea multe femei sunt surprinse de aceasta. Citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți despre pregătirea pentru perimenopauză și menopauză.

La ce nu mă așteptam de la menopauză, era ca aceasta să se întâmple. Nimeni nu mi-a spus, nu era' ca și cum am fost avertizată.

Ce este perimenopauza?

Tranziția la menopauză, cunoscută și sub numele de perimenopauză, cuprinde lunile și anii dinaintea menopauzei. Perimenopauza începe de obicei la 40 de ani și durează în medie aproximativ patru ani, dar nu putem sublinia suficient că fiecare experiență este diferită. Poate dura câteva luni sau – pregătiți-vă – până la 12 ani.
 
În perioada premergătoare menopauzei, ovarele eliberează mai puțin estrogen (hormonul responsabil cu menținerea sistemului reproducător). Scăderea estrogenului are ca rezultat o varietate de semne și simptome pe care majoritatea femeilor se pot aștepta să le experimenteze. Un simptom remarcabil este că ciclurile menstruale sunt mai lungi sau mai scurte.
 
Pe lângă schimbările menstruale, perimenopauza poate provoca bufeuri, transpirații nocturne, probleme de somn, uscăciune vaginală, slăbiciune a vezicii urinare, oboseală, pierderi de memorie, schimbări de comportament, furie totală (cine v-ar putea învinovăți?), anxietate, migrene, pierderea libidoului și uscăciune vaginală, dureri articulare și modificări ale pielii, părului și sânilor.
 
Din fericire, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a pregăti și gestiona simptomele perimenopauzei, astfel încât acestea să provoace perturbări minime în viața dumneavoastră.

Incepi să te simți difetită în atât de multe moduri.

Sfaturi pentru a vă pregăti pentru perimenopauză și menopauză

1. Țineți evidența ciclurilor menstruale

Pentru multe femei, schimbările ciclurilor menstruale sunt primul indiciu al perimenopauzei – ciclul menstrual lunar obișnuit poate deveni neregulat. Indiferent de faza vieții în care vă aflați este întotdeauna o practică bună să vă urmăriți menstruația. Acest lucru devine deosebit de important pe măsură ce vă apropiați de 40 de ani, deoarece ciclul dvs.menstrual poate deveni neregulat, devenind mai scurt, mai lung sau, în general, imprevizibil.
 
Pentru a vă pregăti pentru perimenopauză și menopauză, încercați să vă obișnuiți să țineți evidența ciclurilor menstruale, deoarece acest lucru vă poate ajuta să identificați orice tipare de sângerare sau anomalii apărute în ciclul dumneavoastră. Există o mulțime de aplicații de urmărire a perioadelor specifice menopauzei pentru a simplifica acest proces. Unele vă permit chiar să urmăriți simptomele însoțitoare și să evaluați severitatea acestora, ceea ce poate fi util dacă mai târziu trebuie să discutați cu un medic.

2. Rămâneți sănătoasă

Multe femei deplâng pierderea taliei în preajma perimenopauzei și a menopauzei. Creșterea în greutate este o parte total normală a procesului natural de îmbătrânire. O scădere a estrogenului și a masei musculare vă poate încetini metabolismul, schimbând modul în care corpul dumneavoastră stochează grăsimea.
 
Desigur, nu este absolut nimic în neregulă cu câteva kilograme în plus. O femeie în post-menopauză cu care am vorbit a spus: „A avea o burtă mai rotundă este un rit de trecere”. Schimbările corporale pot fi întotdeauna puțin neliniștitoare, dar este important să înțelegem și să acceptăm că este o parte naturală a îmbătrânirii.
 
Deoarece „peisajul” dvs. hormonal se schimbă, calciul, fierul și fibrele sunt nutrienți care le lipsesc femeilor aflate la menopauză, așa că asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată, bogată în legume, lactate și surse nerafinate de fibre. De asemenea, poate doriți să luați suplimente pentru a vă asigura că corpul dumneavoastră primește nutrienții de care are nevoie în timpul tranziției. Beți multă apă, vă va ajuta să vă mențineți hidratată și să eliminați orice toxine din organism.
 
Pe lângă menținerea unei diete echilibrate, încercați să faceți mișcare cât mai regulat posibil. Se crede că exercițiile cardio și yoga cu impact redus ameliorează simptome precum bufeurile. Nu spunem în niciun caz că puteți evita anumite simptome, dar ar putea ajuta puțin. Mai ales când nu ați dormit toată noaptea, lucrurile mărunte fac diferența.

„L-am rugat pe doctorul meu să mă testeze pentru demență timpurie”.

Când Sandie a început să aibă pierderi de memorie, nu avea nicio idee ca acestea sunt provocate de menopauză. Sfatul ei – notați totul într-un carnețel și vorbiți cu cineva despre experiența dvs. 
 
Urmăriți povestea lui Sandie acum.

3. Părul, pielea și unghiile sunt totul

Un lucru pe care îl puteți face pentru a vă pregăti de perimenopauză și menopauză este să vă îngrijiți atent părul, pielea și unghiile. Multe femei se luptă cu schimbările în aceste zone în timpul menopauzei.
 
Dezechilibrele hormonale pot cauza subțierea părului și subțierea unghiilor, așa că încercați să căutați vitamine și suplimente pentru a vă menține părul și unghiile puternice. Fiți sigure că problemele pot dispărea în mod natural pe măsură ce hormonii se stabilizează după menopauză.
 
Slăbirea musculară și epuizarea colagenului pot duce la lăsarea pielii, iar liniile și ridurile pot deveni mai evidente. Aceasta, din nou, este o parte total normală a îmbătrânirii. Nu intrați în panică. Înaintați în vârstă, dar mulți spun că îmbătrânirea le oferă darul de a nu le păsa de ceea ce cred oamenii. Și ce cadou mai bun poate exista?
 
Pe măsură ce producția de melanină încetinește, pielea poate arăta mai palidă și pot începe să apară pete de vârstă. Utilizați SPF pentru a proteja pielea de daunele solare, exfoliați-vă în mod regulat pentru a revigora pielea și investiți într-o cremă hidratantă de bună calitate potrivită vârstei, pentru a vă menține pielea hidratată și suplă. În orice caz, vă va face să vă simțiți drăguță și răsfățată.

4. Cum să faceți față schimbărilor emoționale

Schimbările emoționale sunt una dintre cele mai comune – dar despre care se vorbește cel mai puțin – părți ale menopauzei. Scăderea nivelului de estrogen vă poate face să vă simțiți ca și cum ați fi într-o stare constantă de sindrom premenstrual. Este posibil să observați că aveți o volatilitate emoțională crescută în zilele premergătoare menstruației, când hormonii dumneavoastră sunt în mod natural la cel mai scăzut nivel. S-ar putea să vă doriți să vă sugrumați partenerul. Puteți lovi în mod pasiv-agresiv oale și tigăi în jurul bucătăriei într-o vânătoare furioasă pentru răzătoarea de brânză. S-ar putea să țipați la computer când durează prea mult să se încarce. Sentimentele de iritabilitate, tristețe, uitare și lipsă de răbdare pot crește treptat în perioada ciclului menstrual, până la câteva zile pe lună, și apoi mai mult pe măsură ce intrați mai departe în menopauză.
 
Multe femei consideră că schimbările stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă, calitate bună a somnului și exercițiile fizice regulate pot atenua elementele emoționale ale menopauzei. Adoptarea practicilor calmante, cum ar fi respirația profundă, yoga și meditația înainte de perimenopauză, vă pot ajuta, de asemenea, să gestionați emoțiile.
 
S-ar putea să vă fie de ajutor să vorbiți despre menopauză cu cei dragi. Spuneți-le ce se întâmplă. În acest fel, ei vă vor ierta dacă aruncați o cană în ei. Și, sperăm că și ei vă vor sprijini. A avea pe cineva cu care să vorbiți poate fi o ușurare.

5. Discutați despre menopauză

Știați că în acest moment, aproximativ 6 milioane de femei trec prin menopauză în întreaga lume? Potrivit organizației caritabile Menopause Support, aproximativ 1 din 4 femei va experimenta simptome debilitante, iar multe femei aflate în postmenopauză spun că se confruntă cu o lipsă de sprijin și înțelegere generală.
 
Pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru perimenopauză și menopauză, încercați să vă simțiți confortabil discutând subiectul cu prietenii, familia și colegii de muncă. Poate că vă simțiți neliniștită cu ideea că ciclul menstrual se oprește pentru totdeauna sau poate doriți să știți ce face compania dvs. pentru a sprijini femeile care jonglează cu bufeurile și calcule în Excel la serviciu (o combinație nedistractivă!). Discutând în mod deschis despre menopauză, veți ajuta la înlăturarea stigmatizării și veți oferi sprijin celorlalte femei care se confruntă cu provocările legate de menopauză.

6. Cercetează produsele pentru menopauză și opțiunile de tratament

În pregătirea pentru perimenopauză și menopauză, ați putea dori să petreceți ceva timp cercetând și luând în considerare unele dintre numeroasele opțiuni de tratament disponibile. De exemplu, terapia de substituție hormonală (HRT) poate ajuta la echilibrarea hormonilor, lubrifianții pot ajuta la combaterea uscăciunii vaginale, terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să gestionați schimbările de dispoziție, iar un regim robust de exerciții Kegel, combinat cu absorbante TENA poate ajuta la gestionarea oricăror probleme de incontinență datorită menopauzei.
Imaginea absorbantelor TENA Lights Sensitive Ultra Mini și Ultra Normal

Când te confrunți cu incontinența

Slăbiciunea vezicii urinare este un simptom comun al menopauzei. TENA Lady Slim Mini este un absorbant realizat cu un strat superior moale, care este delicat cu pielea atunci când sunteți menopauză. Not available for RO 
Când debutează perimenopauza și menopauza, nu trebuie să treceți prin asta singură. Explorarea din timp a opțiunilor de tratament vă poate ajuta să vă faceți o idee despre cum să abordați părțile provocatoare atunci când apar.
 
Cu toții cunoaștem pe cineva care trece prin menopauză. Și totuși vorbim atât de rar despre asta. De ce să nu întrebați pe cineva din viața dvs. cum a făcut față menopauzei? Fiecare are propriile sfaturi și trucuri pentru a trece peste asta, de la a-și pune perna în congelator până la a vă răsfăța cu o siesta la amiază. Nici una dintre noi nu ar trebui să fie luată pe nepregătite de menopauză pentru că nu vorbim suficient despre asta. Cu cât sunteți mai pregătită, cu atât va fi mai ușor. Promisiune.

TENA este aici pentru a vă ajuta să navigați în călătoria menopauzei, inclusiv sfaturi practice pentru incontinența la menopauză. Dacă simțiți că aveți nevoie de mai mult sprijin în pregătirea pentru perimenopauză și menopauză, nu ezitați să contactați un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi medicul de familie.

Materiale suplimentare