Prim plan cu o femeie care pune un absorbant pe lenjerie

Menopauza și uscăciunea vaginală

Pe parcursul menopauzei, diminuarea nivelului de estrogen poate provoca o varietate de modificări fizice în organism și o serie de simptome și efecte secundare. Una dintre cele mai de temut este uscăciunea vaginală – o problemă intimă a pielii care vă poate afecta cu adevărat calitatea vieții.
 
Mai puțin estrogen face ca pereții vaginali și mucoasa vaginului să devină mult mai uscate, mai subțiri și mai puțin flexibile. Reducerea secrețiilor vaginale și lubrifierea naturală înseamnă că vaginul poate fi ușor iritat și poate deveni dureros și inflamat. Este important să recunoașteți și să gestionați uscăciunea vaginală la menopauză, cunoscută și sub numele de atrofie vaginală, deoarece poate provoca un disconfort extrem. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome – știm cât de greu poate fi!
 
Dacă suferiți de atrofie vaginală ca urmare a menopauzei, sunteți departe de a fi singură. Continuați să citiți și descoperiți cum să gestionați simptomele de uscăciune vaginală pe parcursul menopauzei și nu numai.

Modificări ale vaginului în timpul menopauzei

Perimenopauza și menopauza pot afecta modul în care arată, se simte și funcționează vaginul. În termeni medicali, acesta este cunoscut sub numele de sindromul genito-urinar al menopauzei (SGM). Schimbările în zona intimă vă pot face să vă simțiți complet dezamăgită, așa că este esențial să înțelegi cum să abordezi simptomele specifice. 
 
SGM poate provoca multe simptome diferite, inclusiv uscăciune vaginală, mâncărime, probleme ale vezicii urinare, infecții ale tractului urinar (ITU) și multe altele. Spre deosebire de alte simptome de menopauză, cum ar fi bufeurile, problemele de sănătate vaginală rareori se ameliorează de la sine. Multe femei sunt reticente să vorbească cu un medic despre problemele de uscăciune vaginală din cauza jenei și a stigmatizării sociale, dar este important să caute cursul corect de tratament, altfel aceste simptome inconfortabile și iritante pot persista. Trecerea peste orice jenă ar putea face o diferență serioasă în viața ta.
 
Deși modificările vaginale nu afectează toate femeile, ele sunt foarte frecvente și pot afecta și emoțional. Acest lucru se datorează faptului că uscăciunea vaginală poate diminua plăcerea sexului, poate interfera cu relațiile și munca și poate avea un efect negativ asupra vieții de zi cu zi și a somnului – o grămadă de motive pentru a aborda problema cât mai devreme posibil!
 
Din fericire, există medicamente și modificări ale stilului de viață care pot fi făcute pentru a atenua simptomele atrofiei vaginale, permițându-vă să vă păstrați confortul și stima de sine.
Imaginea absorbantelor TENA Lady Slim Ultra Mini și Lady Slim Normal

Când te confrunți cu incontinența

Slăbiciunea vezicii urinare este un simptom comun al menopauzei. TENA Lady Slim sunt absorbante realizate cu un strat superior moale, care este delicat cu pielea atunci când sunteți menopauză. removed, we don not use this 

Simptome de uscăciune/atrofie vaginală

Fiecare femeie va experimenta perimenopauza și menopauza în mod diferit. Unele persoane pot experimenta o serie de simptome diferite de atrofie vaginală, în timp ce altele pot experimenta doar un disconfort ușor pentru o perioadă scurtă de timp. Următoarele simptome pot varia de la ușoare la severe, așa că tratamentul trebuie ajustat în consecință.
 
Durere vaginală și infamație
Pliurile rugale ale vaginului (țesutul ridat care formează peretele vaginului) îi permit să se extindă pentru actul sexual și naștere. În timpul menopauzei, aceste pliuri rugale se subțiază și se aplatizează datorită reducerii estrogenului. Subțierea pliurilor rugale poate provoca dureri vaginale și inflamație, cel mai frecvent în timpul sexului.
 
Uscăciunea vaginală
Odată cu subțierea pliurilor rugale, menopauza determină scurtarea și îngustarea canalului vaginal. Ca atare, experimentați uscăciune vaginală, chiar și atunci când sunteți excitată. Lipsa lubrifierii naturale poate face actul sexual mai dificil și mai dureros și, de asemenea, poate face vaginul și vulva mai susceptibile la răni.
 
Pierderea sensibilității vaginale
În timpul perimenopauzei și menopauzei, mușchii planșeului pelvian se pot slăbi, ceea ce poate provoca o pierdere a sensibilității vaginale. Cu mai puțin estrogen în organism, clitorisul își poate pierde din sensibilitate, făcând actul sexual mai puțin plăcut.
 
Incontinență urinară
Strâns legată de pierderea senzației vaginale, incontinența urinară este un alt efect secundar comun al menopauzei. Acest lucru se datorează faptului că mușchii slabi ai planșeului pelvian favorizează incontinența urinară. Femeile aflate la menopauză pot descoperi că eliberează o cantitate mică de urină atunci când tusesc, strănut, în timpul exercițiilor fizice și în alte momente. Exercițiile Kegel și absorbantele TENA pot ajuta la atenuarea acestei probleme larg răspândite.
 
Infecții vaginale și infecții ale tractului urinar (ITU)
Modificările hormonale din timpul menopauzei pot perturba microbiomul vaginal, în special lactobacilii, care ajută la menținerea echilibrului pH-ului vaginului. Acest lucru poate duce la infecții vaginale frecvente sau severe. În plus, scăderea deficitului de estrogen poate fi asociată cu simptome ale tractului urinar inferior, cum ar fi frecvența, urgența, nicturia, incontinența de urgență și infecțiile recurente.

Tratament pentru uscăciune/atrofie vaginală

Dacă treceți prin perimenopauză sau menopauză, nu trebuie să suportați pur și simplu disconfortul atrofiei vaginale și simptomele asociate acesteia. Există multe opțiuni diferite de tratament prescrise, remedii la domiciliu și produse specializate, concepute pentru a atenua efectele secundare ale menopauzei și pentru a vă sprijini în această perioadă.
 
Terapia de substituție hormonală (TSH)
Multe femei aleg să înceapă terapia de substituție hormonală (TSH) pentru a minimiza simptomele menopauzei, inclusiv atrofia vaginală. De obicei, puteți începe TSH imediat ce aveți simptome de menopauză, după ce ați vorbit cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va explica diferitele tipuri de TSH disponibile și vă va ajuta să alegeți tratamentul potrivit. Puteți începe cu o doză mică, care poate crește într-o etapă ulterioară, pe măsură ce simptomele devin mai severe.
 
Creme hidratante și lubrifianți fără prescripție
Cremele hidratante și lubrifianții vaginali sunt, în general, primul remediu pe care îl încearcă femeile atunci când se confruntă cu uscăciune vaginală din cauza menopauzei. Puteți discuta cu farmacistul despre cel mai potrivit produs pentru a restabili umiditatea în zona vaginală și pentru a reduce disconfortul.
 
Creme topice cu estrogen și pesare vaginale
Dacă produsele fără prescripție medicală nu vă oferă nicio ușurare a atrofiei vaginale și sunteți reticentă să începeți terapia de substituție hormonală (TSH), medicul dumneavoastră vă poate prescrie o cremă cu estrogen sau un pesar vaginal. Puteți aplica creme local pe vulvă sau le puteți introduce intern în vagin cu un aplicator. Dacă utilizați un pesar vaginal, medicul dumneavoastră vă va anunța cât de des să introduceți tableta pentru a minimiza simptomele de uscăciune vaginală.
 
Dilatatoare vaginale
Dacă simțiți dureri și disconfort vaginal în timpul menopauzei, vă recomandăm să încercați să utilizați un dilatator vaginal, un aparat care ajută la stimularea și întinderea mușchilor vaginali. Acest lucru poate ajuta la reducerea îngustarii vaginului din cauza reducerii estrogenului. Dilatatoarele vaginale pot fi deosebit de utile pentru cele care se confruntă cu dureri în timpul sexului. Acestea sunt adesea disponibile fără prescripție medicală.
 
Exerciții Kegel
Femeile care se confruntă cu perimenopauză și menopauză ar trebui să facă un efort conștient pentru a finaliza exercițiile regulate ale planșeului pelvian, altfel cunoscute sub numele de exerciții Kegel. Acest lucru va crește fluxul de sânge către vagin, va crește elasticitatea și va reduce probabilitatea de atrofie a vaginului.
 
Absorbantele și produse pentru incontinență TENA
Dacă vă confruntați cu incontinența urinară ca efect secundar al atrofiei vaginale, există o mulțime de produse concepute pentru a vă ajuta să trăiți o viață plină, fără griji și jenă. Absorbantele TENA vă pot ajuta să faceți față incontinenței urinare, menținându-vă protejată pe tot parcursul zilei, asigurându-vă că puteți continua să faceți lucrurile care vă plac în timpul și după menopauză.
Instalarea menopauzei poate aduce o schimbare semnificativă a vieții – nu în ultimul rând dacă vă confrunați cu incontinență la menopauză. Dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor și sprijin suplimentar pentru uscăciunea vaginală sau orice alte probleme, nu ezitați să contactați un profesionist, cum ar fi medicul de familie.

Materiale suplimentare